ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko keskustelufoorumi tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

Ovatko Yleisradion uutisjohdon linjaukset kunnossa?

Sami Mollgren • 24.03.2017 07:40 • 11 kommenttia. NÄKÖKULMAT • KOTIMAA

Yleisradion päämaja Helsingin Pasilassa
Yleisradion uutistoiminnan ympärillä kuohuu. Yhtiön uutistoiminnan vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen on ollut yleisradion uutistoiminnan riippumattomuutta ja puolueettomuutta käsittelevän keskustelun polttopisteessä.

Julkisen sanan neuvosto antoi Yleisradiolle langettavan päätöksen pääministeri Juha Sipilää koskevasta Terrafame-uutisoinnista. Neuvosto totesi Ylen luovuttaneen päätoimittaja Jääskeläisen johdolla journalistista päätösvaltaa toimituksen ulkopuolelle, käytännössä Yleä tuohtuneilla viesteillä lähestyneelle uutisoinnista tuohtuneelle pääministeri Sipilälle.

Ylen tunnettuja toimittajia on eronnut yhtiön palveluksesta, ja perusteluissa on esitetty kritiikkiä Jääskeläisen toiminnasta journalistisen linjan suhteen. Ainakin toistaiseksi yleisradioyhtiön johto seisoo erikoiseen valoon ajautuneen Jääskeläisen tukena.

Pääministeriin liittyvän uutisoinnin lisäksi kysymyksiä on herännyt myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyvästä uutisoinnista, sillä Jääskeläinen on tehnyt linjanvetoja myös avioliittolain uudistusta koskettavissa aiheissa.

Ei "Tasa-arvoiselle avioliittolaille"

Syksyllä 2014, kun eduskunta käsitteli avioliittolain uudistusta, kielsi Jääskeläinen toimittajia käyttämästä lakialoitteesta nimeä "tasa-arvoinen avioliittolaki", vaikka eduskunnassakin nimi oli käytössä. Jääskeläisen mukaan kyseinen termi oli "suunniteltu luomaan positiivisia mielikuvia" ja siksi "kantaaottavana" hänen mielestään sopimaton.

- Linjamme on entinen. Emme ota kantaa lakiin käyttämällä nimeä, joka on suunniteltu luomaan positiivisia mielikuvia, totesi Jääskeläinen.

Kyllä "Aidolle avioliitolle"

Kun sukupuolineutraalia avioliittolainsäädäntöä vastustavat edistivät omaa agendaansa Aito avioliitto -nimisellä kansalaisaloitteella, ei Jääskeläisellä ollut mitään sitä vastaan, että Yleisradion uutisoinnissa asiaa pidettiin esillä sillä nimellä.

Jääskeläinen ei katsonut, että kyseinen termi olisi suunniteltu luomaan positiivisia mielikuvia tai olisi kantaaottava. Aito avioliitto on Jääskeläiselle kaikesta päätellen siis ihan okei.

Tasapuolista?

Käsitteet tasa-arvo ja aito ovat molemmat yleisesti myönteiseksi miellettyjä asioita. On hyvin vaikea nähdä, miksi niistä toinen olisi vaikkapa lakialoitteen nimessä enemmän kantaaottava kuin toinen. Tai että toinen olisi suunniteltu luomaan positiivisia mielikuvia enemmän kuin toinen. Molemmissa tapauksissa puntarissa olevat käsitteet sisältyivät yhtäläisesti aloitteen viralliseen nimeen.

Kuitenkin vain toista sopi käyttää uutisoinnissa ja toista ei.

Yleisö voikin hyvällä syyllä kysyä sitä, että millä journalistisella perusteella toista kohdeltiin eri tavoin koin toista. Sitäkin voi kysyä, onko ratkaisun tehnyt sittenkään pohtinut asiaa ensisijaisesti journalistisesta näkökulmasta vai ehkä jostain muusta näkökulmasta.

Yleisradion uutistoiminnan palkkalistoilla on myös hlbti-vähemmistöihin kuuluvia henkilöitä, joita tällaiset työnantajan tekemät linjaukset koskettavat henkilökohtaisesti. On vaikea nähdä, ettei työnantajan linjaus näyttäytyisi samalla suhtautumisena hlbti-vähemmistöön kuuluviin työntekijöihinsä.

Voi miettiä, onko ratkaisun tehnyt henkilö oikeasti henkilö paikallaan?


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Hlbti-vähemmistö maksaa yhdenvertaisesti YLE-veroa, mutta ei vaadi tai ainakaan saa yhdenvertaisesti Hlbti-ohjelmistoa YLE tv-kanaville.

YLE-jumalanpalveluksiin ja muuhun YLE-roskaan silti syydetään Hlbti-verorahaa joka viikko.
  Auta Armiasta (ei rekisteröitynyt) • 24.03.2017 15:48
En oikein tiedä, mitä "hlbti-ohjelmisto" noin yleisesti on. Yle on kyllä varsin kohtuullisesti esittänyt hlbti-teemaisia dokkareita ja fiktioita. Hlbti-aihepiiri on uutisissakin ihan hyvin esillä. Omasta mielestäni suurempaa huomautettavaa ei juuri ole kuin tällaisissa yksittäiskysymyksissä, ja tämä aika räikeä asia kietoutuu nimenomaan uutistoiminnan ja sitä johtavan Atte Jääskeläisen ympärille.

Onhan hlbti-vähemmistössäkin yleisöä, joka haluaa jumalanpalveluksia ja "muuta YLE-roskaa".
  smo • 25.03.2017 08:59
Yle on porskuttanut viime vuodet nenä pystyssä anteliaiden verotulojensa turvin, kun taas muut mediat, lehdistö etenkin, on kamppaillut hupenevien levikkien kanssa. Yle on myös houkutellut muista medioista parhaita toimittajia ynnä muuta asiantuntijaa palkkalistoilleen. Kilpailutilanne on vääristynyt ja epäoikeudenmukainen, koska Ylellä on ollut monta vuotta selkeä kilpailuetu muihin medioihin verrattuna. Parhaimmillaan Yle tekee erittäin laadukasta journalismia, mutta kuinka kauan? Monia huippuammattilaisia onkin lähtenyt Ylestä muihin mediataloihin, ja se onkin tulehtuneessa tilanteessa ainoa myönteinen asia. Hlbti-vähemmistön asioita Yle on mielestäni huomioinut riittävällä tasolla.Yle on porskuttanut viime vuodet runsaan verotuen ansiosta, kun taas muut mediat, lehdistö etenkin, on käsinyt hupenevien levikkien kanssa. Yle on myös houkutellut parhaita toimittajia ynnä muuta mediaosaajaa menetyvään palkkalistoilleen.
  1965 (ei rekisteröitynyt) • 25.03.2017 12:26
YLE on nykyään oikeistokonservatiivininen paskapulju. Vasta viime syksynä esimerkiksi Yleisradion toimittaja Ylellä julkaistussa kolumnissaan avoimesti kutsui transnaista mieheksi (Sanna Ukkola siis) ja näemmä agendana on selvästi ajaa jotain homo- ja transvihamielistä agendaa Ylellä.

Jos suunta ei muutu puolueettomaksi niin en voi muuta kannattaa kuin Euroopalle poikkeuksellisesti yleisradiotoiminnan täyttä laukkauttamista Suomessa ja siirtymistä täysin kaupalliseen televisio-, radio- ja uutistoimintaan.
  ._. (ei rekisteröitynyt) • 25.03.2017 17:02
Höps. Kokonaisuudessaan Yle on varsin puolueeton tai monimuotoinen. Sitten ovat nämä yksittäiskysymykset, kuten Jääskeläisen journalistisiin ratkaisuihin vaikuttavat sidokset ja henkilökohtaiset arvostukset sekä äänekkään ja vähän räyhähenkisen Ukkolan satunnaisesti esiin tuleva kevyeksi jäävä asiantuntijuus.
  smo • 30.03.2017 07:49
YLE:stä puhuttaessa aika usein ajatellaan vain tv-tuotantoja. YLE:n radio-ohjelmisto on monipuolinen ja tasokas. Kannattaa vilkaista sille puolelle YLE Areenassa.

TV sitoo katselupaikkaan. Radio-ohjelmia kuuntelen monessa paikassa, lenkillä, kuntosalilla, autoa ajaessa, illalla sängyssä unta odotellessa jne.

Muutama suosikkini:
Aristoteleen kantapää, kielen juttuja (klassikko)
Sari Valto, ihmisasiaa
Leikola ja Lähde, politiikkaa
Horisontti, kirkollisia ja uskonnollisia asioita analyyttisesti ja kriittisesti. Kiinnostaa meikäläistä pakanaakin.
Perttu Häkkinen, elämän tarkastelua monipuolisesti ja terävästi
Juuso Pekkinen, hämmästyttävän laaja repertuaari
Kaikki tiedeohjelmat
Eurooppalaisia puheenvuoroja, viisaita eurooppalaisia näkökulmia
Pyöreä pöytä, viikottain keskustellaan ajankohtaisista aiheista kieli poskessa
Roman Schatzin Maamme-kirja, maahanmuuttajan virkistäviä näkökulmia Suomeen ja suomalaisuuteen
Kalle Haatanen, maailman tarkastelua useimmiten kirjailijoitten näkemysten kautta

Mikään palvelu ei ole täydellinen. YLEn kohdalla kuitenkin enimmiltään varsin laadukasta. Maksan mieluusti YLE-veroa. Sille rahalle tulee vastinetta runsain mitoin.

Muuten olen sitä mieltä, että urheiluohjelmat pitäisi lopettaa kokonaan niin TV:n kuin radionkin puolelta. Ne rahat pitäisi käyttää kansalaisten oman liikunnan tukemiseen.
  JuhaniV • 30.03.2017 20:46
homoja ja lesboja on about yhtä paljon kuin suomenruotsalaisia, kaappihomot mukaan lukien varmaan enemmänkin, joten milloinkas me saadaan oma tv-kanava? tämä olisi todellista tasa-arvoa.
ja kyllä pinkkiaiheisten sarjojen, leffojen ja dokkareiden lisäksi lähetysaika saataisiin täyteen ranneliikkeen kaltaisilla 'uutisoijilla' ja pinkteemaisialla keskusteluohjelmilla ja pistämällä homoja autiolle saarelle exien kanssa jne...
  haluaa oman (ei rekisteröitynyt) • 01.04.2017 12:08
Jospa lähdet mukaan mediabisnekseen ja perustat sen oman?

Mutta miksi pitäisi ghettoutua "omalle" kanavalle, kun hlbti-aiheet ovat nykyään ihan valtavirrassa mukana, ainakin omasta mielestäni riittävässä mitassa. Suurimmaksi osaksi meitä hlbti-vähemmistöihin kuuluvia kiinnostavat ihan samat asiat kuin muitakin - ja ainakin minä ymmärrän ne (kansallisilla kielillä puhuttuna tai tekstitettynä) esitetyt asiat ihan kohtuullisesti.
  smo • 01.04.2017 12:48
Atte Jääskeläisen kellistyminen pääministerin puudelina näkyy nyt vieneen Suomen ykköstilan lehdistönvapausvertailussa. Tämä toki oli odotettavissa.
  smo • 18.04.2017 18:53
Ylen uutistoiminnan johtaja Atte Jääskeläinen jättää tehtävänsä, kertoo Yle ( yle.fi )
  smo • 29.05.2017 15:34
Atte sai potkut. Hyvä niin.
  1965 • 29.05.2017 18:03
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy