Suomessa itsenäisyyspäivänä 2018

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • Sami Mollgren
Suomen täyttäessä sata vuotta 6.12.2017 Helsingin Kauppatorilla liehui sata Suomen lippua. Nyt vuosia on 101.

Joulukuun kuudentena 2018 on kulunut 101 vuotta siitä, kun Suomen eduskunta hyväksyi itsenäisyysjulistuksen.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia oli 6.12.1917 kansasta saman suuruinen osa kuin tänäkin päivänä. Nyt mainittuihin vähemmistöihin kuuluvat ovat kuitenkin aivan toisella tavalla esillä, koska käynnissä on prosessi, jossa näihin vähemmistöihin kuuluville vaaditaan ja jonka myötä saadaan kaikille kuuluva yhdenvertainen paikka yhteiskunnassa.

Suuri osa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvista voi tämän päivän Suomessa elää avoimesti omana itsenään, vertaisena muiden joukossa. Eivät kuitenkaan kaikki. Prosessi ja siihen liittyvä työ on vielä kesken.

Suomessa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien yhdenvertaisuutta edistävää päämäärähakuista näkyvää toimintaa on ollut 1960-luvulta lähtien. Ensimmäinen konkreettinen saavutus oli se, että samaa sukupuolta olevien intiimi suhde ei enää johtanut rangaistukseen vuodesta 1971 lähtien.

Muutokseen johti ja johtaa rohkeiden ihmisten pitkäjänteinen, kärsivällinen ja rakentava työ, jossa on pantu myös omaa itseään likoon.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Myöhempiä yhdenvertaisuuden voittoja ovat esimerkiksi homoseksuaalisuuden sairausluokituksen poisto, kehotuskiellon kumoaminen, suojaikärajojen yhtenäistäminen, syrjintäsuojalainsäädäntö, parisuhdelaki, ensimmäinen translaki, perheen sisäinen adoptio, sukupuolineutraali avioliittolaki ja äitiyslaki.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien asemaa parantamaan pyrkivä tuloksellinen työ on pohjautunut vahvasti tutkittuun tietoon, jos kohta myös tunnepohjaiseen huomion herättämiseen.

Edessä on vielä translain kokonaisuudistus, jossa olennaista on antaa yksilölle tälle kuuluva oikeus määritellä itsensä juridista sukupuoltaan myöten. Muunsukupuolisten huomioon ottaminen lainsäädännössä, viranomaiskäytännössä ja terveydenhuollossa odottaa samoin toimenpiteitä. Myös monimuotoisten perheiden yhdenvertaisuus toteutuu yhä vaillinaisesti.

Asenteet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan kehittyvät myönteisempään suuntaan - toki valitettavan hitaasti, mutta kumminkin. Aihepiiriä koskeva asiallisesti esitetty, oikea ja perusteltu tieto on avain asennemuutokseen. Sen välittämisessä merkittävä rooli on kouluilla ja tiedotusvälineillä.

Hyvää itsenäisyyspäivää meille kaikille!

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!