Gaymaailman missit ja misterit - vieläkö paikallaan

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • Sami Mollgren
  • 3

Jälleen valittiin Suomessa Mr. Gay Finland ja Miss Gay Finland. Muuallakin maailmassa on vastaavia kilpailuja, ja "suuresta maailmasta" nuo oikeastaan meille ovat tulleetkin. Suomessa historia on noin vuosikymmenen mittainen. Mister-kilpailussa kansallisissa finaaleissa valitut kisailevat myös maanosakohtaisesti - kotimaanosassamme Mr. Gay Europe -kilpailussa ja kansainvälisesti Mr. Gay World -kilpailussa.

Mikä virka näillä kilpailuilla on?

Tietysti kyse on viihteestä. Ilmoittaudutaan, valitaan finalistit, järjestetään finaalitapahtuma ja yleisökin saa äänestää mieleistään. Prosessin voi kokea jännittäväksi, vaikka ei itse osallistukaan. Konseptin visuaalisuuteen liittyy vielä jonkinlainen "glamour".

Mukana on myös kaupallisen toiminnan kosketus. Järjestäjät pyrkivät synnyttämään pöhinää tapahtuman ympärille. On sponsoreita ja muuta vastaavaa. Toisaalta kyse on ainakin osittain hyväntekeväisyydestä: osa tuotoista ohjataan hlbti-vähemmistöjen elämää parantavaan toimintaan.

Suomessa ja kansainvälisestikin järjestäjät ovat korostaneet, että kyse ei ole yksinomaan ulkonäkökilpailusta. Kyse on myös politiikasta ja yhteiskunnallisista asioista. Viiteryhmään liittyviä teemoja pyritään saamaan suuren yleisön tietoisuuteen ja vähemmistöjä esiin. Näin autetaan hlbti-vähemmistöjen “normalisoitumista”. Ehdokkaat kilpailevat ulkoisten avujensa ohella myös aihepiiriä koskevilla näkemyksillään. Järjestäjät ovat puhuneet esikuvista.

Pitäisikö miettiä sukupuolittuneiden kilpailujen yhdistämistä?

Jo pitkään on keskusteltu tällaisten kilpailujen mielekkyydestä. Toimitaanhan kahden sukupuolittuneen "sarjan" voimin, mutta samalla eletään nimenomaan sukupuolilokeroita kyseenalaistavassa ympäristössä. Joidenkin mielestä on ristiriitaista kilpailla juuri sukupuolisuudella - ja samalla rikkoa sukupuolisuuteen liittyviä raja-aitoja. Pitäisikö perustaa kilpailu, jossa ytimessä on juuri rajojen rikkominen? Joissain puheenvuoroissa on peräänkuulutettu Mx Gay Finland -kilpailua tai -sarjaa.

Kilpailun nimessä esiintyy tuontitavaraa oleva sana "Gay". Mitä se oikeastaan tässä yhteydessä kuvaa? Viitataanko sillä kilpailujen nimissä homoseksuaalisuuteen vai laajemminkin hlbti-vähemmistöihin? Transsukupuolisuus ja muunsukupuolisuus ovat joka tapauksessa useita kertoja olleet esillä kilpailujen ehdokasasettelussa, ja sukupuolirajojen rikkomista on nostettu muutenkin esiin.

Toisaalta, jokavuotinen keskustelu kilpailijoiden sukupuoliedustavuuden asteesta voi pöyhiä sukupuolistereotypioitakin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ja vielä yksi "toisaalta": joillakin alakulttuureilla on omia puhtaasti ulkonäkökeskeisiä kilpailujaan; ainakin nahasta ja univormuista pitävillä on omat kilpailunsa, samoin on karhukulttuurin piirissä. Edellisissä stereotyyppisellä sukupuolisuudella on vahva rooli. Drag-taiteen parissakin kilpaillaan, tosin selvemmin taidoilla.

Ehkäpä (kahdella sukupuolittuneella) kilpailulla kuitenkin on paikkansa muutenkin sukupuolittavassa yhteiskunnassa? Ainakin maakunnalliset mediat ovat nostaneet omien alueidensa ehdokkaita näkökulmineen esiin, joten kenties tässä yhdenvertaisuuskehityksen vaiheessa juuri ruuhkaisimman Suomen ulkopuolisten asenteiden muuttamisessa vuosittaiset misterit ja missit ovat arvossa arvaamattomassa?

3 kommenttia

No, olisihan se aika erikoista, jos olisi homojen ja lesbojen kilpailu, jossa "kumotaan sukupuolten rajat", toisin sanoen koko homoseksuaalisen suuntautumisen perusta.
Vapaa-ajattelulla voi toki lanseerata Vuoden Hän -kisan/sarjan.

Toisaalta sitten kuitenkin suurimmaksi osaksi ihmiset ovat kuitenkin naisia tai miehiä ja heterot ovat ihan heteroita, homot ihan homoja ja biseksuaalist ihan biseksuaaleja, transsukupuoliset transsukupuolisia, muunsukupuoliset muunsukupuolisia jne.
joten miksi kieltää tuota luonnollisuuden moninaisuutta ja haukkua sitä "lokeroinneiksi", kun asiat kuienkin ovat ihan moninaisesti, eikä sukupuolettomasti.