Tubettaja Tuure Boelius teki kappaleen Lätkäjätkä-Ville. Tarinassa tyttöjen himoitsema jääkiekkoilijapoika iskeekin silmänsä toiseen poikaan ja pussaa tätä - mutta tällaisesta "kielletystä rakkaudesta" ei olekaan helppoa kertoa, toisin kuin jos sen pojan asemesta olisikin ollut kyse tytöstä.
Lätkäjätkien ja muiden ns. alfaurosten mielenkiinnon kohteeksi joutuminen tai pääseminen on ollut miesten välisiä suhteita käsittelevien novellien ja tarinoiden klisheistä ainesta maailman sivu. Niitä tarinoita kuluttaa kuitenkin aika rajattu joukko: lähinnä miehistä kiinnostuvat miehet. Tällä kertaa tarina kuitenkin tuli puetuksi sanoiksi niin, että se tavoitti laajemman yleisön. Yleisössä on myös niitä, jotka kokevat homo-aihepiirin lävähtäneen naamalle - ja reaktiot olivat sen mukaisia. On nähty jopa 17-vuotiaseen tubettajaan kohdistuvaa uhkailua, muista asiattomuuksista puhumattakaan.
Kommenteissa on esimerkiksi esitetty, että Boeliuksen kappale häpäisisi Suomen MM-kiekkojoukkueen.
Tässä vaiheessa toimittaja Arman Alizad otti asian Twitterissä esiin ja sitä myötä suomalainen jääkiekkoikoni Teemu Selänne tarttui asiaan, ja Twitterissä totesi, ettei biisi häpäise, vaan kannustaa olemaan oma itsensä. Hän myös ilmaisi tukensa Boeliukselle.
Mikä tällaisen merkitys on?
Jo pitkään on keskusteltu miesten joukkueurheilun piirissä vallitsevista homokielteisistä asenteista. Huippu-urheilijoiden keskuudessa ongelmaa tuskin suoranaisesti on, paitsi katsomon puolella. Asenteet ovat näkyneet satunnaisena "homotteluna" ja vastaavana. Samalla lajien ja seurojen johto on tarttunut asennekysymyksiin nihkeästi, vaieten. Ehkä siksi, ettei ole ollut selkeää yksityiskohtaa, johon tarttua.
Asenneongelmia on enemmän lähempänä ruohonjuuritasoa, ja ne ovat paljon pintakuohuja syvemmällä. Ongelmat eivät ole aivan selkeitä tai kunnolla määriteltävissäkään. Tällaisia ilmiöitä ovat esimerkiksi hetero-oletus ja homoseksuaalisuuteen edelleen liitetty "häpeän leima". Se antaa äkkiä vauhtia itsesyrjinnälle. Itsesyrjinnältä välttyy vain, jos itsetunto on niin vahva ja on sinut itsensä kanssa, että pystyy elämään hetero-oletuksen kanssa. Varsinkaan siinä iässä, jossa urheiluharrastus tavallisesti aloitetaan, näin ei ole. Eritysesti lasten ja nuorten parissa toimivien aikuisten asenteet ovat merkittäviä: juurilla ollaan kuntien ja kylien paikallisten urheiluseurojen hääräilyjen parissa. Heidän toiminnastaan riippuu paljon seksuaalivähemmistöön kuuluvan nuoren halu harrastaa ja ehkä edetä kohti huippua.
Siksi huipulta tuleva viesti on tärkeä.
Suurista lajeista jalkapallon Veikkausliiga oli ensimmäinen, joka konkreettisesti julistautui yhdenvertaisuuden kannattajaksi tekemällä Tasavertaisen urheilun lupauksen ja kesällä 2017 Turun palloseuran jääkiekkojoukkue lähti mukaan Turun prideen. Pienemmissä lajeissa on valopilkkuja näkynyt siellä täällä, esimerkiksi Rovaniemellä lentopalloliigan joukkue Perungan pojat eli Team Lakkapää palkkasi rivinsä avoimesti homon Chris Vothin, joka nosti aiheen esille.
Lätkäjätkä-Ville osui joidenkin arkaan paikkaan. Kappaleen tarina kyseenalaisti jotain siinä kulttuurissa, jossa jääkiekko on ehkä elämääkin suurempi juttu ja sen kulttuurin piiriin hyväksyttävien laatu rajattu. Se ei ole näyttäytynyt kovin ulkoisille vaikutteille avoimena kulttuurina, mutta sillä on omat ikoninsa.
Jääkiekon kohdalla huipuinta on Teemu Selänne. Hänen viestejään kuunnellaan.
Myös Suomen MM-kisajoukkue Leijonat otti varovasti kantaa asiaan toteamalla Twitterissä, että Leijonat arvostaa kaikkia kannustajiaan ja myös kaukalosta löytyy suvaitsevaisuutta. Nyt on toivottava, että asenneilmapiirin parantamiseksi tehdään jatkossakin työtä. Boeliuksen Lätkäjätkä-Ville on toivottavasti se alfauros, joka vie asennemuutosta eteenpäin.
Samalla keskustelussa on hyvä antaa äijillekin tilaa olla äijiä ja hyväksyä urheilumaailman ylläpitämä sankarikulttuuri. Moninaisuuden hyväksyntää siltä voi edellyttää.
Lätkäjätkä-Ville -kappale kuumensi jääkiekon arvokeskustelua - Teemu Selänne kertoi tukevansa Tuure Boeliusta
Tuoreessa kappaleessa lätkäjätkä ihastuu toiseen poikaan
Keskustelu: Sateenkaariystävällisempi joukkueurheilu?