• JuhaniV

Suomen QX-julkaisu lopettaa

Suomen QX lopettaa ilmestymisen tämän kuun viimeisenä päivänä.

Syyskuun loppupuolella QX:n ruotsalainen kustantaja teki päätöksen lopettaa taloudellisesti kuormittavan Suomen QX:n.

On todella valitettavaa, että lähes kolmetoista vuotta sinnitellyt ja sateenkaarijuttuja julkaissut media ei saanut riittävästi mm. mainostuottoja.

Viimeisenä postauksena päätoimittaja Sami Montell julkaisi eräänlaisen Suomen QX:n historiikin. Kolmeentoista vuoteen mahtuu todella paljon ja mielenkiintoisia aiheita ja tapahtumia. Kannattaa lukea ehdottomasti.

Sivusto pysyy avoinna vuoden 2023 loppuun.

https://www.qx.fi/yhteiskunta/256878/suomen-qxn-julkaisu-paattyy/

6 kommenttia

smo

28.10.2023 12:23

On aina surullista, kun vähemmistöä edustava äänitorvi lakkaa olemasta. Toisaalta, kaupallisesti rahoitettua mediaa voi olla vain jos sille on riittävää kysyntää. Jonkinlainen paradoksi on, että mitä parempi vähemmistön asema yhteiskunnassa on, sitä huonommin menee erityisesti sille suunnatuilla palveluilla.

Esimerkkinä ranneliike.net, jonka keskustelufoorumi hiipui, kun sosiaalinen media vuosituhannen ensimmäisen vuosikymmenen mittaan nousi; sinne pystyi kuka hyvänsä pistämään omat mietteensä esiin ja perustamaan vaikka oman yhteisön - ja tänä päivänä näemme, miten joku tekee rahaa. Vähän hitaampana kehityksenä runsaan 20 vuoden aikana ranneliike.netin uutisseurannan merkitys väheni, kun ns. valtamedia alkoi kirjoittaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä osana jokapäiväistä toimintaa eikä satunnaisina erikoisuuksina.

QX.fi -julkaisua luotsannut Sami Montell kertaa päätoimittamansa verkkosivun historiaa hieman sapekkaitakin käänteitä sisältävässä jäähyväiskirjoituksessaan ( https://www.qx.fi/yhteiskunta/256878/suomen-qxn-julkaisu-paattyy/ ) - ja siinä myös ranneliike.net saa muutaman sivalluksen. On kirjoituksessa teräviä huomioitakin monista asioista ja ilmiöistä, kuten hlbti-historian tulkinnoista ja hlbti-vähemmistöjä sivuavaan käsitteistöön liittyvistä kysymyksistä. Samoin havainto siitä, että sosiaalinen media on vienyt tuottoja ja lukijoita.

Joku voi kysyä, mihin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin keskittyvää mediaa tarvitaan.

Esimerkiksi ranneliike.net on saanut myönteistä huomiota etenkin historian ( https://ranneliike.net/teemat/historia ) tallettajana. Eli kaiketi tänä päivänä ainakin siihen ja sitä koskevaksi lähteeksi. Joitain mietteitä aihepiiristä kirjoittelin viitisen vuotta sitten blogikirjoituksessa, kun ranneliike.net oli 17-vuotias ( https://ranneliike.net/blogit/ranneliike/ranneliikenet+17+vuotta/27451 ).

oscari

2.11.2023 10:10

On oikeastaan hyvin ymmärrettävä, että SMO ei jaksa tehdä kaikkea. Toisaalta hän pelastaa ruotsintaitoni, sillä siellä se ruotsinkielinen sivusto aina vaan on ja jutut lisääntyvät. Kiitos menneistä vuosista ja antamastasi panoksesta ainakin minun elämäntasoni parantemiseen.

vaeltaja2006

2.11.2023 19:06

Ainakin baarihistoria pitäisi saada talteen. Ne jutut olivat kiinnostavia ja oli tehty suuri tietojen kerääminen. QX.fi teki ansiokkaasti tutkivaa työtä.

JuhaniV

5.11.2023 10:39

Tiedustelin QX:n päätoimittajalta aineiston tallettamisesta jälkipolville. Hän vastasi seuraavasti:

"QX.fi on kokonaisuudessaan tallennettu Kansalliarkistoon. Laajempi kuva- ja videomateriaalien ja taustamateriaalien tallennus on tehty Työväenarkistoon, minne luovutetaan myös kirjeenvaihto yms. yritysaineisto tulevien sukupolvien tutkijoiden käyttöön salassapitolausekkein."

smo

3.11.2023 13:55

Tässä talteen saamisessa on valopilkkuna se tosiasia, että kerran nettiin laitettu on netissä ikuisesti. Käytännössä vaikka jokin sivusto kokonaan lakkaisi olemasta, jää siitä kopio verkon arkistopalveluun.

Kolmoisritti

24.11.2023 16:34

Onpa valitettavaa. Ruotsissa ilmaisjakeluna hyvin merkittävä, koska sitä saa kaikkialta ja on virkistävän erilainen. Kaikki, jotka haluavat, saavat sen.
Yhteiskunnan rahaa pitäisi vaatia enemmän. (Tästä on moni kusipää eri mieltä)
Tässä on ongelma, että jotkut haluavat kaiken itselleen. Mikään ei kehity. QX verkkojulkaisuna historiaa lukiessa huomaa yhden asian, mitä ei tajuta. Mihin asiakkaat katoavat? Mihin katoavat palvelujen käyttäjät? Mitä tässä tapahtui( tapahtuu ) ? Mitä homomiehille käy? Sukupuolivähemmistöt rummuttavat? Mihin homot häviävät?