• JPHki

Unimaailma

Maalla ja muualla-blogi kirvoitti minutkin muistelemaan uniani, ja myös se, että viime yönä näin hyvin todentuntuista unta, joka saa selityksensä joulunajan tapahtumista kotipuolessa.
Hyvin usein olen nähnyt aina samankaltaisena toistuvaa unta, jossa olen lentokentällä, tai jopa jo lentokoneessa, kun huomaan että minulla ei ole rahaa, passia, tai matkatavaroita. Tunnen hetken paniikkia kunnes herään. Monta kertaa olen myös nähnyt unta jossa ohjaan matkustajakonetta matalalla kaupungin talojen välissä tai muussa tukalassa paikassa. Kaikkein useimmin toistunut uni kuitenkin on ollut painajainen, jossa näen lentokoneen putoavan maahan, usein jossain lapsuudenkotini lähellä.
Todennäköiset selitykset: 1) Ollessani lapsi asuimme alueella jossa lenteli erittäin paljon läheisen lennoston hävittäjäkoneita. Pelkäsin kovasti niiden meteliä ja matalalentoa. 2) Veljeni on lentäjä.
Varsin merkillinen uni, jonka vieläkin muistan tarkoin, on sen sijaan eräs, jota näin usein lapsena ollessani kuumeessa. Siinä seisoin tasaisen, silmänkantamattomiin ulottuvan aukion (aavikon?) reunassa. Aukiolla oli jonkinlaisia pylväitä, joissa oli pienempiä haaroja (kaktuksia?). Sitten maa lähti nousemaan ylöspäin ”aavikon” horisontista alkaen, niin että se lähti ikään kuin kaartumaan minun ylleni jonnekin korkealle taivaalle. Se oli todella pelottava uni. Olen aikuisiällä joskus kokenut paniikkihäiriökohtauksen, ja tuon unen tunnelma oli samanlainen. Olen pohtinut, että uni on voinut juontaa juurensa TV:stä nähdystä ydinräjäytyksestä, joka on tapahtunut aavikolla. Tietenkään pieni lapsi ei olisi sellaista saanut katsoa.
Painajaisten vastapainoksi laitettakoon päivän puutarhakuvaksi hempeitä lemmikkejä viime keväältä.