• JPHki

Elokuvaelämyksiä

Huh, mikä elokuvaelämys oli eilen illalla TV1:ssä esitetty Kaukana taivaasta (Far from heaven, 2002). Apu-lehden kriitikko toteaa elokuvasta, että ”älykäs ja koskettava aikuisten rakkauselokuva on nykypäivänä harvinaisuus”. Totta! Tässä tapauksessa vieläpä homoseksuaalisuusteemalla varustettuna. Elokuva hehkuu niin kauniissa Technicolor-tyyppisissä väreissä, että melkeinpä yksin siitä nousivat kyyneleet silmiin. Upean Julianna Mooren ja muidenkin näyttelijäsuoritukset ovat riipaisevia. On varmasti haasteellista ohjaajalle tehdä 2000-luvulla elokuva 50-luvun melodraamatyyliin sortumatta korniuteen. Tässä oli mielestäni onnistuttu hienosti. No, sitten heti elokuvan päätyttyä menin nettiin tutkimaan kukas tämä ohjaaja Todd Haynes on miehiään. Ja homohan sieltä paljastui, ilmankos elokuva oli niin (homoa) koskettava. Amerikkalainen 1961 syntynyt kaveri, varsin sympaattisen näköinen (www.toddhaynes.net), lempiruoka pehmeät kuivatut aprikoosit (nam!). Tunnetuin ohjaustyö lienee Velvet goldmine (1998). Tehnyt myös 80-luvulla elokuvan Karen Carpenterin traagisesta elämästä ja taistelusta anoreksiaa vastaan.
Tuli tässä mieleeni myös toinen loistava elokuva, sen katsoin juuri M:n kanssa DVD:ltä: Bill Condonin Kinsey. Älykäs elokuva älykkäiden ihmisten kiinnostavasta elämästä. Pääosassa yksi lempinäyttelijöistäni, Liam Neeson, ja mukana myös esim. sympaattisen komea Peter Sarsgaard. Suosittelen, jos jäi leffassa näkemättä aikoinaan, kuten minulta. Siitä tulee hyvä olo!
Viikon puutarhakuvassa runoilijanarsissien kukintaa viime kesältä. Harmi että huumaavaa tuoksua ei saa mukaan.

2 kommenttia

Mika

7.1.2007 00:54

Katsoimme elokuvan äsken videolta. Hurmaava! Kaikki (melo)dramaattisen elokuvan kliseet olivat mukana; kuvakulmat vähän alaviistosta, hurjaksi yltyvä musiikki, "epäilyttävien" ihmisten epäilyttävät ilmeet, taustaprojisointi autolla ajettaessa jne. Myös dialogin paikoittainen kaksimielisyys oli nautittavaa.

Ja komea puutarhuri on aina plussaa ;)

Totesin miehelleni, että minun olisi pitänyt elää juuri tuollaisessa 50-lukulaisessa maailmassa kotirouvana. Mies homo, puutarhurina neekeri ja minä vain järjestäisin fantastisia kotikutsuja. Ihanaa! (Anteeksi n-sanan käyttö, mutta tässä kontekstissa on ainoa oikea).

JPHki

7.1.2007 04:09

Mika, tuota ei voisi nasevammin sanoa! Vaikka tuskin se 50-luvun elämä tämän päivän todellisuuteen tottuneelle lopulta kovin herkkua olisi.