• JPHki

Tasha

Tasha Tudor, 91-vuotias amerikkalainen lastenkirjojen kuvittaja. Hänen ensimmäinen tarinansa ”Pumpkin Moonshine” ilmestyi 1938. Sen jälkeen hän on kuvittanut noin sata lastenkirjaa. Tämä ihminen oli minulle täysin tuntematon kunnes ennen joulua selasin Akateemisessa kirjaa ”Tasha Tudors garden”. En ostanut sitä heti ja seuraavan kerran kun kävin se oli jo mennyt. Viime viikolla rupesin palauttamaan mieleeni tuon iäkkään rouvan nimeä, se oli jo unohtunut, vaikka olin myöhemmin keskustellut asiasta ystäväni J:n kanssa. Hän kertoi tulleensa tietämään Tasha Tudorin jostain lehtiartikkelista. No, nimi ei muistunut mieleeni, mutta taas kerran Amazon oli avuksi. Selasin sitkeästi puutarhakirjoja, kunnes vastaan tuli tutun näköinen kansi. Siinä se oli. Ja tilaus menemään. Kirja tuli perille tänään, ja se on juuri niin lumoava ja kaunis kuin muistinkin joulukuulta.
Tasha Tudor asuu edelleen 1800-luvun maalaistalon tyyliin sisustetussa talossaan Vermontin maaseudulla. Taloa ympäröi upea cottage garden –tyyppinen puutarha. Kun puutarha sijaitsee niinkin pohjoisessa kuin Vermontissa, on suurin osa hänen puutarhansa kasveista myös meillä kasvatettavissa, ja kirjan kuvien perenna- ja pioniryhmät voisivat hyvin olla meikäläiseltä pihalta. Ehkä hänen kasvattamansa Reliance-persikka ei kuintenkaan meillä rehottaisi, vaikka kyllähän Suomestakin persikankasvattajia jokunen löytyy. Tässä on minun viikonlopun lukunautintoni.

M on ollut puolitoista viikkoa työmatkalla ulkomailla, tänään hän palaa. Kiva nähdä ja palata torppaviikonloppuihin peräti yhden Helsingissä vietetyn jälkeen.

2 kommenttia

Hortus

25.3.2007 19:33

Aaaah... Olen ihan heikkona cottage garden-puutarhoihin. Tahtoo sellaisen.

millikan

25.4.2007 14:55

...lastenkirja nimeltä Kurpitsapontikka?