ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Ministeri: Translain etenemättömyys hallitusyhteistyön hintana - uudistukselle kansainvälisiä paineita

Sami Mollgren • 25.07.2017 21:50 • 5 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) kertoo STT:lle pitävänsä uuden translainsäädännön etenemättömyyttä harmillisena, mutta hän antaa samalla ymmärtää, että joillekin hallitusyhteistyön sujumisen kynnyskysymyksenä on se, että hallitus ei edistä translakiuudistusta. Keskustan ja kokoomuksen kanssa hallituksessa istuvan perussuomalaisista irronneen ryhmittymän tiedetään vastustavan translain uudistusta.

Suomi on Pohjoismaista nykyään ainoa, jossa transihmiseltä vaaditaan steriliteettiä, mikäli tämä haluaa saada vahvistetuksi sukupuolensa.

Useat kansainväliset toimijat ovat todenneet Suomen translainsäädännön ja erityisesti sen sukupuolen vahvistamiseen liittyvän lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen olevan ihmisen perusoikeuksien vastainen. Viimeisimpänä kesällä 2017 EU-komissio totesi Suomen nykyisen translainsäädännön rikkovan ihmisten perusoikeuksia. Keväällä 2017 YK:ssa ihmisoikeustilanteen arvioinnissa Suomi sai suosituksen korjata sukupuolivähemmistöjen asemaa. Myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on todennut, että steriliteetin vaatimus sukupuolen korjauksen ehtona on ihmisoikeussopimuksen vastainen.

Suomessa sekä tasa-arvovaltuutettu että yhdenvertaisuusvaltuutettu ovat todenneet steriliteettivaatimuksen rikkovan transsukupuolisten henkilön oikeutta tasa-arvoon, henkilökohtaiseen koskemattomuuteen sekä yksityis- ja perhe-elämään.

Setan puheenjohtaja Viima Lampinen sanoo, että Transsukupuolisten ja muunsukupuolisten keskuudessa on paljon pahoinvointia, joka tulee tästä rakenteellisesta sorrosta, jota Suomen valtio harjoittaa esimerkiksi vaatimalla pakkosterilisaatiota transihmisiltä.

Translain uudistamista varten olemassa valmis esitys

Sosiaali- ja terveysministeriö on jo valmistellut esityksen translaiksi edellisellä vaalikaudella, mutta tuolloin hallituksessa mukana olleet kristillisdemokraatit eivät hyväksyneet esityksen antamista eduskunnalle, eikä nykyhallituskaan ole translakiuudistusta edistänyt.

Eduskunnassa yli 80 kansanedustajaa pyrkii saamaan esityksen uudesta translaista syksyksi valiokunnan käsittelyyn.

Myös Äitiyslakia koskeva kansalaisaloite jumissa hallitusyhteistyön sujumisen vuoksi?

Kansalaisaloite äitiyslaista on jumiutunut valiokuntaan ainakin kesän yli. Lakivaliokunta kuuli asiassa keväällä asiantuntijoita ja valiokunnan oli tarkoitus päättää viivästysten jälkeen asian jatkokäsittelystä 13. kesäkuuta järjestettävässä istunnossa, mutta useita päiviä ennen kyseistä kokousta asia oli kadonnut esityslistalta. Asian poistuminen sattuu ajallisesti yksiin perussuomalaiset jakaneeseen puheenjohtajavalintaan ja siitä syntyneeseen hallituskriisin uhkaan.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
On vastenmielistä että kaksi poliittisella kentällä minikokoista puoluetta voi blokata ihmisoikeuksien etenemisen näin perustavanlaatuisesti. KD:tä kannattaa n. 3% kansasta ja näitä "Sinisiä" n. 1-2%. Eli siis alle 5% keskiajalla eläviä juntteja voi kaataa lain jota yli 95%:n kannattamat puolueet ajavat.
  ._. • 26.07.2017 15:56
Timo Soinille se on itsetunnon kysymys ja tekertuu niin niihin pakanallisen paavalin vihapuheisiin.

68.media.tumblr.com

vs

1.bp.blogspot.com
  human • 27.07.2017 23:04
Tosin tuttavien kanssa hieman olemme ihmetelleet senkin asian järkevyyttä, että esim. Seta on ottanut ainakin eräissä tilaisuuksissaan sellaisen käytännön että ihmistä ei saa puhutella mitenkään naiseksi tai mieheksi, eli ei saa sanoa esim, että puhuupa tuo mies hyvin tms., vaan se tulkitaan sukupuolen itsemäärittelyä loukkaavaksi. Hmm.

Miksihän moninaisuutta piti lähteä typistämään 2napaiseksi dualismiksi transsukupuolisten osalta, eli miksei lähdetty alunperin tavoittelemaan seksuaalisuuden moninaisuuden tavoin myös sukupuolten moninaisuutta, eikä lokeroiduttu naiseen tai mieheen. Nythän on ajettu maailmalla muutosta niin että mies pitää voida määritellä henkilöksi, jolla on penis tai pimppa ja mahdollisesti kohtukin. Sekä että naiseksi pitää voida määritellä henkillöksi jolla on penis tai pimppa ja ehkä pallitkin. Asia näkyy sitten kuitenkin siellä saunassa tai uimahallissa kuitenkin. Eikö olisi ollut luontevinta ottaa käyttöön muitakin sukupuoia, kuin vain 2.
  human • 27.07.2017 23:20
human, Setan tavoitteissa on nimenomaan transsukupuolisten henkilöiden suunnalta ilmaistu tarve; naiseksi määritelty kokee olevansa mies tai mieheksi määritelty kokee olevansa nainen. Oikeus itsemäärittelyyn on lähtökohtana - riippumatta siitä, onko henkilölle (jo) tehty esimerkiksi kirurgisia toimenpiteitä. Ei transsukupuolisten kohdalla olla "jotain kolmatta laatua", esimerkiksi "muu" tai "määrittelemätön".

Naisen ja miehen leiman lisäksi voi olla toki muitakin määritelmiä, eikä niitä ole mitenkään poissuljettu Setan tavoitteissa.

Mutta se on eri tarina, se.
  smo • 28.07.2017 11:56
Seta ei saanut aikaiseksi tasa-arvoisen avioliiton kansalaisaloitetta, vaan taustalla oli muut tahot. Seta vain antaa lausuntoja kuten jokin pölyttynyt byrokratialaitos. Olisikohan lopultakin Setankin aika tehdä jotain konkreettista ja saada nimien keräys aikaiseksi ja ohittaa siten puoluekähmintä.
  kohta entinen jäsen (ei rekisteröitynyt) • 01.08.2017 11:20
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy