Päivi Räsäsen kiirastuli jatkuu: korkein oikeus myönsi syyttäjälle valitusluvan

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 2
Päivi Räsänen

Kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd) syytteitä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan arvioidaan korkeimmassa oikeudessa. KKO kertoi perjantaina myöntäneensä syyttäjälle valitusluvan.

Syyttäjän valituslupahakemus koski tapauksia, joissa väitetään Räsäsen kirjoituksessaan solvanneen homoseksuaaleja ryhmänä seksuaalisen suuntautumisen perusteella ja toisen henkilön julkaisseen tämän kirjoituksen internetsivustoilla. Räsäsen väitetään myös sosiaalisen median tileillä julkaisemassaan tekstissä solvanneen homoseksuaaleja ryhmänä seksuaalisen suuntautumisen perusteella.

Asiakokonaisuutta on puitu vuodesta 2020 lähtien. Poliisi katsoi alkuaan, ettei Räsäsen tekojen suhteen ole syytä epäillä rikosta. Valtakunnansyyttäjä kuitenkin määräsi poliisin aloittamaan tapauksessa esitutkinnan.

Keväällä 2022 käräjäoikeus hylkäsi syytteet. Kun käräjäoikeus hylkäsi Räsäsen syytteet, se totesi entisen sisäministerin puheiden ja kirjoituksien olleen loukkaavia, vaikka niiden vakavuus ei ulottunutkaan sananvapauden suojan ulkopuolelle. Syyttäjä valitti ratkaisun jälkeen päätöksestä, ja asiaa puitiin hovioikeudessa. Helsingin Hovioikeus hylkäsi Räsäseen kohdistuneet syytteet marraskuussa 2023. Syyttäjä valitti tästäkin päätöksestä.

Syyttäjä ei ole hakenut muutosta hovioikeuden ratkaisuun asiassa, joka koski Räsäsen lausumia eräässä radio-ohjelmassa

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Alkuaan kolme syytettä

Suomen Luther-säätiön vuonna 2004 julkaisemassa "Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi" -kirjoituksessa Räsänen katsoi, ettei homous ole "terve seksuaalisuuden variaatio" ja liitti homoseksuaalisuuteen erityisesti irtosuhteet ja vaihtuvat parisuhteet. Lisäksi Räsänen väitti kirjoituksessaan, että homoseksuaalisuus olisi tieteellisesti todistettu psykoseksuaalisen kehityksen häiriö. Räsäsen mukaan hänen tekstinsä oli tarkoitettu seurakuntakäyttöön, ja tarkoituksena oli esitellä Raamatun opetuksia silloin ajankohtaisiin seksuaalieettisiin kysymyksiin. Myös Suomen Luther-säätiön asiamiestä ja hallituksen jäsentä Juhana Pohjolaa syytettiin tämän tekstin esilläpidosta, sillä hän on julkaissut kirjoituksen Suomen Luther-säätiön ja Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan internet-sivustolla. 

Kesällä 2019 Räsänen hermostui kirkon pride-kumppanuudesta ja liitti Setaan sekä prideen käsitteet "häpeä" ja "synti". Kommenttiensa yhteyteen hän liitti kuvan eräistä Raamatun jakeista.

Joulukuussa 2019 Räsänen arvioi radiokeskustelussa, että homoseksuaalisuus on seurausta ihmisen geeniperinnön rappeutumisesta. Tuolloin Räsänen ja pappi Kai Sadinmaa olivat Yle Puheella vieraana Ruben Stillerin ohjelmassa. Keskustelun otsikko oli "Mitä Jeesus ajatteli homoista?". Räsänen totesi itselleen olevan ihan selkeän asian, että "Jumala ei alunperin luonut ihmistä homoseksuaaliksi. Hän loi heteroseksuaaliksi". Syyttäjä vaati oikeudenkäynnissä Yleä poistamaan joitakin osia Stillerin radio-ohjelman tallenteesta, mutta Yle on vastustanut vaatimusta.

Syytteen mukaan Räsäsen syytekohdissa tarkemmin yksilöidyt lausumat olivat homoseksuaaleja halventavia ja syrjiviä. Lausumat loukkaavat homoseksuaalien yhdenvertaisuutta ja ihmisarvoa, joten ne ylittävät sanan- ja uskonnanvapauden rajat. Valtakunnansyyttäjä katsoi, että Räsäsen lausumat ovat omiaan aiheuttamaan suvaitsemattomuutta, halveksuntaa ja vihaa homoseksuaaleja kohtaan.

2 kommenttia

Tässä on minusta oleellista nyt mistä Räsänen vaikenee. En ole lukenut, mitä hän on kirjoittanut.
Mistä Räsänen ei koskaan puhu? Onko hän koskaan sanonut, että on väärin häiritä laillisia kulkueita tai mielenosoituksia tai kieltänyt kiusaamasta sateenkaariväkeä?
Ihmiset ovatyhdenvertaisia lain edessä, ihmisillä on oikeus koskemattomuuteen ja turvallisuuteen, ihmisarvo on loukkaamaton.
Näitä tällaisia vastaan hyökätään maailmassa monin tavoin. Trump esimerkiksi ihailee Unkaria ja painottaa vahvaa johtajaa. Tämä on jo hyvin kyseenalaista, mitä siitä voi seurata.
Koska Räsänen on kristitty, hänelle Jeesus Nasaretilainen on tuttu hahmo. Jeesus Nasaretilainen meni niitten pariin, joita sen aikainen yhteiskunta syrji ja nimenomaan tämä oli minusta syy, miksi hänet lopulta murhattiin. Kyse oli tasa-arvoisuudesta ja yhdenvertaisuudesta. Nasaretilaiselle nämä olivat ykkösasioita.
Tietenkin juutalaiset teeskennellen vetosivat keisariin, mutta taustalla oli minusta rahan ahneus.
Sitten tässä on toinen näkökulma. PR tekee samaa, mitä katolilainen ja luterilainen kirkko ovat tehneet vuosisatoja. Hänellä on malli, miten toimia: kirkko on tehnyt tätä koko ajan eli mennyt ihmisten sänkyihin. Nyt PR haluaa olla ihmisten sängyissä, jos kuvailisi tätä toimintaa. Kolmantena on PR sängyssänne! Tätä ovat kirkoissa tällaiset yksittäiset papit ottaneet asiakseen tehdä omasta aloitteestaan. Heille ei ole koskaan kukaan muu taho pistänyt hanttiin kuin työväenliike eli tukkinut näitten suuta. Nyt ollaan siinä pisteessä, ettei ”klassinen ” kristinusko kiinnosta ihmisiä. Siitä PR on ihan pihalla kuin lumiukko, mitta ottaa hampaikseen sateenkaariväkeä ja kiihdyttää -tajuamatta sitä itse- kristinuskon arvomaailmasta luopumista. Vanhat kuolevat eikä rahaa tule tilalle, kun jäsenmäärä vähenee eikä lapsia enää kasteta automaattisesti ja kastemaljoista tullee turhake.
Tilalle tulee henkisyyden sekametelisoppaa ja afrikkalaiset karismaattiset ” kristillistyyppiset ” ryhmät, joilla on ihan omat taikauskoiset menonsa.