• JPHki

Talven selkä taittunut

Vihdoin tuntuu sää kääntyneen keväisempään suuntaan. Torpalla oli vielä pe-la yönä -20C, nyt paistaa aurinko ihanasti. Kasvihuone rupeaa jo lämpenemään, avaan ovet jotta lämpötila ei nousisi liiaksi. Viime keväänä lapioin lunta kasvihuoneeseen, jotta se pysyisi viileämpänä kunnes kevät koittaa kunnolla. Tänään kylvin taas muutamien puiden ja pensaiden siemeniä kylmäkäsittelyyn (hukun kohta kylvöruukkuihin ja purnukoihin). Nostan ruukut kasvihuoneeseen, ja ehkä myöhemmin sieltä lumihankeen Hortuksen tavoin, jos tuntuu että kylmäkäsittely jää liian lyhyeksi kasvihuoneessa. Tämänkertaiset siemenet tulivat Kanadasta Angelgrove Tree Seeds:sta. Siinä on toki taas sellaisia lajeja, jotka eivät meillä menesty kunnolla, ehkä amurinkuusamaa (Lonicera maackii) lukuunottamatta. Elaeagnus angustifolia-hopeapensasta olen halunnut kauan, sillä pidän kovasti meillä yleisen E. commutata-lajin kukkien tuoksusta ja hopeisesta lehdistöstö. E. angustifolia, jos se nyt suostuu menestymään, on kuitenkin kasvutavaltaan kauniimpi. Sitten kylvin myös plataania (Platanus occidentalis), josta olikin puhetta Kirsikkavarkaan kanssa Klorofyllissä. Se kuuluu näihin puulajeihin, jotka vaativat erittäin lämpimän kasvukauden, joten ei liene toivoa saada sitä kasvamaan puumaiseksi Suomessa. Se sopii kuitenkin kasvatettavaksi perennamaisesti, niin että maasta nousevat uudet, usein rotevat ja suurilehtiset versot joka kesä. Tällä tavoin sitä kasvatetaan bioenergiakasvina eteläisessä USA:ssa. Lisäksi kylvin mm. Lagerstroemia indicaa, joka on lähinnä ruuukkukasvi, tosin perennamaisena sekin saattaisi talvehtia, mutta tuskin ehtisi kukkia meillä ulkona. Hortus ja Kirsikkavaras, siementaimia tulee paljon, joten annan mielelläni pois osan kesemmällä, jos haluatte kokeilla jotain. Kuvassa hyasinttiruukku, joka on nyt parhaimmillaan. Olin ostavinani keltaisia ja sinisiä hyasintteja, mutta keltaiset olivatkin kermanvalkoisia. En siis saanut Ruotsin värejä kuten olin suunnitellut, vaan Suomen.

2 kommenttia

Hortus

25.2.2007 16:07

Huh, Onhan siinä taas ruukkuja :-) Upeita lajeja, piti goolata toi Lagerstroemia, kun ei tullut mitään mieleen. Ainakin toi Eleagnus kiinnostaa. Olen aina ihaillut E.commutatan tuoksua, mistä aika harvoin mainitaan muuten kirjoissa. Kaikkea on kiva kokeilla. Itsekin kylvin tänään. Olin ostamassa yhdelle tutulle tuohituomen siemeniä Turun kasvitieteellisestä ja oli ihan pakko- taas -saada muutamia lajeja itsellekin. Tuli ahnkittua paria pionia, iso-orapihlajaa (G.submollis), okatuomea (Prunus spinosa) yms. Kylvin myös sitä gunneraa :-) Eiköhän multa jotain löydy vaihtareiks :-)

Kirsikkavaras

25.2.2007 16:27

Kiitos JP! Lagerstroemia olisi aika kiva. Se on niitä kasveja, joita olen etelässä aina katsonut sillä silmällä, mutta on jäänyt sitten hankkimatta. Se voisi olla hauska pihan koriste ruukussa lämpimällä seinustalla. Keväällä antaisi sille lämpösummaa kasvihuoneessa ja pistäisi sitten syksyllä kellariin. "Perennana" kasvista ei tosiaan taida olla suurta iloa. Omat E. angustifoliani ovat niin eteläistä kantaa (New Mexico), että niillä ei ehkä ole suuria menestymisen edellytyksiä täällä, vaikka sitä täytyy tietysti jossain vaiheessa kokeilla ainakin yhdellä taimella. Saapa nähdä millaisiksi taimet ylipäätään kehittyvät vuosien mittaan ruukkukasvina. Jos niistä tulee kamalia raaskuja, niin sitten kaikki päätyvät pihan laidalle pensasryhmäksi.

Jos sinulle tulee paljonkin niitä Lagerstroemioita, otan tosiaan mielelläni vastaan taimen tai pari, jos vaan raatsit luopua. Muistuta asiasta sopivana ajankohtana. :)