• JPHki

Huono maku

Taas kerran totesin, että minulla on ilmeisesti toivottoman huono maku tv-sarjojen suhteen, ehkäpä kaiken kulttuurin suhteen (lasken siis tv-sarjat kulttuuriksi). En lukenut Helsingin sanomien kriitikon Suna Vuoren Tukka auki -tv-sarjaan kohdistunutta täyslaidallista, mutta kuulin siitä radiosta. (Vuori on varmasti ollut onnellinen saamastaan huomiosta.) Tuomitsin mielessäni sarjan kelvottomaksi ja unohdin sen olemassaolon, niin kuin useimpien mtv3:n sarjojen. Viikonloppuna satuin kuitenkin avaamaan tv:n juuri siihen aikaan, kun aloitusjakso tuli uusintana, ja jäin katsomaan. Vaikutti kelvolliselta, sympaattiselta. No, ehkä ensi jaksoon on panostettu enemmän, seuraava on varmasti jo ihan p:tä. Tänä iltana oli siis pakko katsoa toinen jakso: se oli yhä sympaattinen, onnistunut, hauskakin. Hahmot ovat pikkuisen reppanoita jokainen omalla tavallaan ja mielestäni näyttelijävalinnat niihin onnistuneita. Pääosan esittäjä arkana ja hapuilevana juuri eronneena nuorena naisena aivan liikuttava. Oskari Katajisto herkullisessa hönttihahmossaan tuntuu esittävän itseään...
Homopariskuntana Timo Torikka ja Kari Ketonen yllättävä mutta toimiva. Taustalla soi tunnelmallinen, surumielinen musiikki ja Helsingin kesämaisemat hehkuvat.
Vuoren teilaus siis tuntuu käsittämättömältä. Missä maailmassa rouva elää kun pitää tätä humoristista elämän ja ihmissuhteiden hapuilun kuvausta läpeensä epäuskottavana?
No, ei tässä mitään, lehtien kritiikit ovat yhden ihmisen mielipiteitä ja aika usein pinnallisesti kirjoitettuja.
Varsinainen virhe oli mennä nettikeskustelupalstoille katsomaan, oliko kansa yhtynyt kritiikkiin. Olen todennut jo vuosia sitten, että nettikeskustelujen lukeminen voi vakavasti vahingoittaa psyykeä. Se on kauhea maailma, jollaiselta olen muutoin varjeltunut varsin hyvin. Siis maailma, jossa nimettömyyden turvin kammottava kielenkäyttö, panettelu, täydellinen empatian puute ja julma narsismi kukoistavat. Ranneliikkeen keskustelupalsta pikku kahnauksineen on lasten hiekkalaatikko siihen verrattuna, kuten tiedätte.
No, koko kansa ei kuitenkaan ollut yhtynyt Tukka auki -sarjan teilaukseen. Oli aivan päinvastaisiakin mielipiteitä. Toivottavasti sarjan tekijät ja näyttelijät, jotka tekevät omaa leipätyötään meidän kaikkien viihdyttämiseksi, eivätkä ole mitään sylkykuppeja vaan ihmisiä, lukevat ja kuulevat myös noita myönteisiä kommentteja. Mutta hyvä kuuluu kauas, paha paljon kauemmas.

Ai niin, nykyinen lempisarjani Presidentin kanslia on taas alkanut, jihuu! (Ihmisten puoluekin on kyllä hauska poliittisen huumorin kimara) Olin epävarma, jatkuuko sarja nyt syksyllä vai ei. Kesällä Riihimäen pride-tapahtumassa aioin mennä kysymään Aku Hirviniemeltä, jatkuuko, mutta hän oli livenä niin soma, etten tohtinutkaan. En olisi varmasti saanut sanaa suustani.

Ja vielä puutarhakuulumisia sen verran, että syysmyrkkylijat kukkivat nyt hienosti. Waterlily-lajikekin on ehtinyt hyvin huolimatta viileästä kesästä. Lauantaina osuimme Hämeenlinnan Agrimarketiin; siellä on hyvä puutarhamyymälä, jossa oli loppuale -70%. Puolisko on haaveillut marjaomenapensaasta, niitä saimme nyt, sekä mm. Kirjailija-koristeomenapuulajikkeen. Ja vielä Tahvosten uuden Tiger eyes -sumakkilajikkeen, joka on Amerikasta lanseerattu. Epäilen kyllä sen menestymistä.