• Juksteri

Tunnevahvistin

Koen kauhuelokuvat hieman liian voimakkaasti. Vaikka tiedän katselutilanteen olevan turvallinen ja elokuvan vain sepitteellistä tarinaa, silti kauhu hiipii pintaan niin, että joskus on pakko sulkea silmät. Tai jos olen yksin kotona, mykistän tv:n tai keskeytän elokuvan katsomisen.

Koen myös kammoa korkeissa paikoissa. Kuitenkin jos olosuhteet ovat turvalliset, pystyn voittamaan pelon ja nousemaan korkeisiinkin torneihin, koska tiedän putoamisen olevan mahdotonta. Raja tulee vastaan benji/bungee-hypyissä. Tiedän, etten vapaaehtoisesti tule koskaan pystymään vapaaseen pudotukseen.

Netin tiedesivuilla kerrotaan, että monet tunnereaktiot kuten pelko liittyvät mantelitumakkeeseen. Tämä sama mantelitumake tuli myös esille ruotsalaisten viime vuonna julkaisemassa tutkimuksessa, jossa havaittiin systemaattisia eroja homo- ja heteroseksuaalisten miesten ja naisten aivoissa. Heteromiesten ja lesbojen vasen ja oikea aivopuolisko ovat epäsymmetrisesti erikokoiset, kun taas homomiehillä ja heteronaisilla aivopuoliskot ovat samankokoiset. Tämän lisäksi lesbojen ja heteromiesten oikeassa mantelitumakkeessa havaittiin enemmän hermokytkentöjä kuin vasemmanpuoleisessa. Vastaavasti homomiesten ja heteronaisten vasemmassa mantelitumakkeessa on enemmän kytkentöjä kuin oikeassa.

Varmaankin löytyy myös homoja, jotka haukottelevat läpi kauhuelokuvien ja hyppivät benji-hyppyjä. Hieno juttu heille. Ehkä heidän homoaivoissaan on jotakin poikkeuksellisen poikkeuksellista. Jos voisi itse valita joko emotionaalisesti hiukan ylireagoivat tai alireagoivat aivot, valitsisin silti ylireagoivat. Onhan se kätevää, kun oma sisäinen tunnevahvistin osaa kehittää pienistäkin iloista suurta riemua.

3 kommenttia

Splenetic

30.10.2009 01:22

Hmm... ihan mielenkiintoinen tutkimus, mutta en pidä ollenkaan sen binäärijaosta. Millaiset hermokytkökset ja mantelitumakkeet ja aivopuoliskot on sitten biseksuaaleilla, panseksuaalisilla tai jollain muulla hetero-tai-homo -jaottelun ulkopuolelle jäävällä henkilöllä. Tällä binäärijaolla tutukijat ovat vain etukäteen päättäneet tulosten jaon ja se on ihan vain laiskaa tieteen tekemistä, ja vie uskottavuutta koko tutkimukselta. He ovat ennalta päättäneet tuloksensa ja puskeneet löydöksensä tulostensa määräämiin kategorioihin. Mutta toisaalta kyse oli nettiuutisesta, jotka ovat surullisenkuuluisia tutkimusten vääristelystä raflaaviksi uutispätkiksi, joten annan heille sen kuuluisan "benefit of doubt"in.

Ai niin, piti jo edellliseen kommentoida: tuo edellisen bloggauksen kuva on aika hieno!

Juksteri

30.10.2009 09:22

Näissä tiedeuutisissa joudutaan pakostakin yksinkertaistamaan asioita. En kuitenkaan usko, että tutkijat olisivat pakottaneet tuloksensa esille. Onhan ne kuitenkin julkaistu. Mikä motiivi ruotsalaistutkijoilla olisi vääristellä ottamiaan aivokuvia?

Se mikä itseäni mietityttää kaikissa näissä homotutkimuksissa on se, miten tutkijat valitsevat henkilöt kokeisiinsa. Arvatenkin henkilöt ovat vapaaehtoisia, joten he tuskin ovat kaapissa. Tämä yksipuolinen aineisto saattaa vääristää tuloksia, vaikka en jaksakaan uskoa, että kaappihomojen aivot olisivat kovin erilaiset kuin avoimesti homoutensa myöntäneiden. Tässä ruotsalaistutkimuksessa tutkittavia oli 90 henkilöä eli melko paljon. Näistä heteromiehiä oli 25, heteronaisia 25, homomiehiä 20 ja lesboja 20. Ilmeisesti bi- tai muita suuntautuneita ei ollut.

Lisätietoja Karoliinisesta instituutista ja BBC:n uutinen:

http://ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?d=25844&a=58064&l=en&newsdep=25844
http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/7456588.stm

Pidin itsekin tuosta edellisestä kuvasta. Pudonneet pihlajanlehdet eivät ole yhtä ilmeisiä kuvauskohteita kuin vaikka vaahterat syksyllä. Pihlajan lehtien muoto on jotenkin hieno. Ja märkä sinertävä asfaltti toi mukavan kontrastin keltaisten lehtien kanssa. Sininen ei ole tyypillinen ruskan väri, joten senkin puolesta se sopii.

martin

27.12.2009 11:10

Kuinka pelottava kuva.