Epäselvä tilanne

Näytetään bloggaukset toukokuulta 2009.

Ei koskaan sunnuntaisin

Kymmenen uutisissa Tiina Oksala Erikoiskaupan liitosta synkisteli sunnuntaikaupan vapautumista. Uudistuksessa ei ollut kuulemma mitään positiivista. Oksalalla on ilmeisesti hallussaan kristallipallo, kun hän näin kirkkaasti näkee tulevaisuuteen. Kun kerran kauppojen pitäminen kiinni sunnuntaisin on erikoiskauppojen mielestä niin myönteinen asia, pitäisikö niiden mahdollisesti olla auki nykyistäkin harvemmin?

En ymmärrä, miksi kaupan sunnuntaiaukiolon vapauttamista piti jahkailla näin monta vuotta. Aina löytyy kaikkiin uudistuksiin vastustajia. Kuitenkaan kauppojen vapaa aukiolo ei näytä vieneen Ruotsia turmiolle. Siellähän kaupat ovat saaneet itse päättää aukiolostaan jo vuodesta 1972.


Parasta aikaa

Torstaina aurinko siirtyi Kaksosten tähtikuvioon. Olen horoskoopissa Kaksonen, joten johtuneeko siitä, että tämä aika vuodesta tuntuu vuoden parhaimmalta ajalta. Iltaisin on valoisaa yömyöhään, jolloin kivikaupunki näyttää paljon upeammalta kuin päivisin. Kaksosten kautta pohjustaa Euroviisut ja päätösjuhlana on - ei sen vähempää kuin - juhannus.

Viihdytin itseäni lukemalla www.homostrology.com -saittia. Kaksosten kuvaus kuulostaa tutulta. Kaksoset ovat vilkkaita, eloisia, flirttailevia, huvittelunhaluisia, älykkäitä ja puheliaita. Yksi ihminen ei oikein tahdo riittää kumppaniksi. Kaksosille parhaiten sopivia kumppaneita ovat Vaaka tai Vesimies, koska kaikki kolme ovat ilmamerkkejä. En muista, että olisin koskaan lähemmin tutustunut Vaakaan tai Vesimieheen. Ehkäpä he ovat myös opiskelleet astrologiaa ja ymmärtävät siksi pysyä etäällä melko vaativasta Kaksosesta.


Satuvoitto

Niin vain toistui sama äänivyöry Alexander Rybakille Moskovassa viikonloppuna kuin Oslossa kaksi kuukautta sitten. Lordin ääniennätys 292 pistettä kolme vuotta sitten jäi toiseksi Alexanderin 387 pisteelle.

Pidin Alexanderista mutta ihastuin myös Islannin ihanaan Yohannaan. Yohannan toinen sija oli siten miellyttävä yllätys. Luulen, että suosion syynä oli paitsi lahjakkuus myös se, että nuoret olivat aidon oloisia, suorastaan kirkasotsaisia. Olisi ainakin mukava ajatus, että ihmiset kaipaavat muutosta kaikkeen siihen itsekeskeisyyteen ja häikäilemättömyyteen, jonka talouslama on maailmalle paljastanut.

Lehdistötilaisuudessa Alexander sai vastattavakseen tukun vaikeita kysymyksiä. Mitä mieltä hän on siitä, että homoja pidätetään Moskovan kaduilla? Miksi Alexander olisi parempi säveltäjä kuin Andrew Lloyd Webber, parempi laulaja kuin Patricia Kaas ja paremman näköinen kuin Sakis Rouvas? Eihän 23-vuotiaan tarvitse osata vastata noihin kysymyksiin. Esitys tuntui kelpaavan ja siinä se.


Lupa matkustaa

Kauppakeskus pelmahti tänään täyteen 007-faneja, kun Roger More puolisoineen tuli edistämään kirjansa myyntiä.

Olen nähnyt kaikki Bond-leffat, kuten on varmasti moni muukin. Jokaisella Bond-fanilla on omat syynsä seurata Bondeja. Kauniit naiset ja nopeat autot eivät ole niin vetäneet minua puoleensa, eivätkä edes ihmeelliset apuvälineet, vaikka periaatteessa sellaisista pidänkin. Monet Q:n ihmevempaimista ovat vain vaikuttaneet kertakaikkisen mahdottomilta, kuten auton tekeminen näkymättömäksi tai luodin lentorataan vaikuttaminen voimakkaalla, rannekelloon kätketyllä magneetilla.

Bond-seikkailuissa pääosassa ovat minulle aina olleet matkakohteet. Mitä kaukaisempi paikka, sitä jännittävämpi tunnelma. Ja aika monessa paikassa olen myöhemmin myös itse vieraillut. Erään kerran kävin saman vuoden aikana kahdessa Bondeista tutussa paikassa: Bond-saarella Thaimaassa (kultainen ase) ja Hotel Belvederessä Sveitsissä (kultasormi). Tavoitteena ei ole tarkoituksella koluta Bond-kohteita. Mutta jos sellainen sattuu olemaan lähistöllä, niin mikä ettei.

Aiheesta näyttäisi olevan myös Wikipedia-sivu ( http://en.wikipedia.org/wiki/James_Bond_locations ). Kartasta päätellen salaisen palvelun tehtäviä tuntuisi riittävän lähinnä seuduilla, joissa on suosittuja turistikohteita. Afrikka on kokoonsa nähden alikäytetty mahdollisuus. Ikään kuin Q:n näkymättömyyslaite olisi onnistunut taikomaan paitsi Bondin auton myös kokonaisen maanosan lähes kokonaan näkymättömäksi. UNICEFin hyvän tahdon lähettiläälle Roger Morelle Afrikka näyttäisi olevan toimintaympäristönä vain hiukkasen tutumpi kuin Bondille. More on vieraillut Afrikassa hyvän tahdon lähettiläänä ainakin Egyptissä, Ghanassa ja Sambiassa.