Epäselvä tilanne

Näytetään bloggaukset syyskuulta 2009.

Isoveli kyykyttää

Seurasin eilen tv:stä Suomen Big Brotheria. Sunnuntain suorissa jaksoissa äänestetään yksi tai useampi asukas ulos BB-talosta. Eilen ulos joutui tai pääsi - miten sen nyt ottaa - Ragnar, rento nuorimies.

Koko asetelma BB-talossa on epäreilu. Talo on jaettu kahtia paratiisiin ja slummiin. Paratiisissa eletään yltäkylläisyydessä kivassa kimppakämpässä ja järjestetään kosteita bileitä. Slummissa eletään ilman perusmukavuuksia kuten lämmintä vettä töhrityssä ja ahtaassa nurkkauksessa ja syödään riisiä ja purkkikalaa. Köysi paratiisin ja slummin välissä toimii elintasorajana. Asukkaat voivat keskustella keskenään rajan yli, mutta rajaa ei saa ylittää. Välillä asukkaat vaihtavat puolta, mutta itse ei elintasoaan pysty parantamaan muuten kuin ehkä näyttämällä mahdollisimman surkealta. Voiko enää selvemmin viitata lamatodellisuuteen, joka vallitsee BB-talon ulkopuolella. Kellä on töitä, asiat ovat hyvin, ja kellä ei, niin voi-voi. No, ammutaanhan hevosiakin.

Kaiken kyseenalaisen, kilpailijoita hyväksikäyttävän moraalin jos pystyy unohtamaan, ainakin ohjelma antaa lohdullisen kuvan nuorten suhtautumisesta homoihin. Uudelta asukkaalta kysytään heti, onko tämä homo vai hetero. Heterouttaan jos erehtyy pönkittämään homoja arvostelemalla, muut hermostuvat kivikautisesta asenteesta. BB kerää satoja tuhansia katsojia, joten kaipa sillä jonkinlainen vaikutus on sitä seuraaviin katsojiin. Kun sarjaa oltiin käynnistämässä Suomessa muutama vuosi sitten, epäilin, miten juroista suomalaisista ylipäätään löytyy tarpeeksi vapaaehtoisia pistämään itsensä likoon ja osallistumaan kilpailuun. Ei epäilytä enää.


Miesjana

Olen kohta vuoden verran kirjoittanut tässä blogissa ristiriidoista, joita elämässäni silloin tällöin tulee vastaan. Ehdottomasti suurin ristiriitani on se, että miehet jostain käsittämättömästä syystä ovat minusta seksuaalisesti paljon houkuttelevampia kuin naiset, ja että useimmat miehet ovat mielestäni melko sietämättömiä. Voi olla, että jotkut heteronaiset tietävät, mistä puhun.

En ole oikeastaan tavannut kuin kahdella tavalla raivostuttavia miehiä: toiset ovat itseriittoisia toiminnan miehiä ja toiset ympäristöään häiritseviä saarnaajia, jotka väsymättä kertovat muille, miten heidän tulisi toimia. Samaa lajityyppiä voi esiintyä sekoituksina (Jari Sarasvuo?), mutta puhtaimmillaan toinen sulkee toisen pois. Kyse on siis janasta, jonka toisessa päässä majailee minäminä-tyyppi ja toisessa päässä sinäsinä-tyyppi. Molemmat ovat miehekkään itsekkäitä ja epäempaattisia. Mutta ero on strategiassa, jolla he pääsevät tavoitteisiinsa. Esimerkkejä:

Autokuskeja on monia, mutta melkein aina kun joku ajaa ylinopeutta, se on kiireinen minäminä-mies allaan BMW, Audi tai Volvo. Nopeusrajoituksia noudattavat kuskit ovat hidaste etenemiselle. Siispä eteenpäin päästään puikkelehtien ja reilulla ylinopeudella. Samaa menoa harrastetaan lounasruokaloissa, ohi aina kun vain jonoon ilmestyy rako. Päivän aikasäästö ehkä minuutin.

Sinäsinä-mies seuraa silmä kovana netin keskustelufoorumeita. Aina kun palstoille ilmestyy jokin väärämielinen kirjoitus, siihen pitää laittaa uhkaavan, pilkalliseen tai holhoavan sävyinen vastine. Kun pahaa-aavistamaton vieras erehtyy käymään sinäsinä-miehen kotona, kaikkia kodin kirjoittamattomia sääntöjä tulee noudattaa pilkulleen. Televisiota ei saa katsoa. Lautasia ei saa pinoa päällekkäin, jotta pohja ei likaannu. Jos uskallat sanoa jotakin, josta sinäsinä-mies on eri mieltä (tämä on melko helppoa), saat saman äkkiväärän kohtelun kuin jos olisit kirjoittanut nettiin väärämielisen kirjoituksen.

Tietenkin on myös naisia, jotka käyttäytyvät yhtä sietämättömästi kuin miehet. Esimerkiksi Nina Mikkonen on puhdasta saarnaajatyyppiä, ja liike-elämän harvalukuisista naisjohtajista varmaankin löytyy minäminä-tyyppejä, kenties Kristina Illi.

Ja tietenkin on myös miehiä, jotka ovat tunneälykkäitä ja kykenevät asettumaan myös toisen ihmisen asemaan. Näitä ei vain tunnu olevan kovinkaan monia. Tai jos olisi, niin miksi monet tekniset laitteet, jotka ovat usein miesten suunnittelemia, ovat vaikeita käyttää? Ikään kuin suunnittelija ei osaisi asettua käyttäjän asemaan. Mutta siitä lisää joskus toiste.