Googlen protesti ja mahdollisesti vetäytyminen Kiinasta nettisensuurin ja toisinajattelijoiden sähköpostiurkinnan takia sai länsimaissa hämmästyneen vastaanoton. Miten kukaan tulosta tavoitteleva firma voisi olla poissa Kiinan yhä kasvavilta markkinoilta pehmeiden syiden takia? Siis sen takia, että Kiina on epädemokraattinen, Kiinan oikeuslaitos ei ole riippumaton ja sananvapaus on tiukasti valvottu ja rajattu. Sehän taitaa jo kuulua peruskoulun opetussuunnitelmaan, että firmojen tarkoitus on vain tuottaa osakkeenomistajilleen voittoa lähes hinnalla millä hyvänsä.
Mutta Google ei olekaan mikä tahansa firma. Toinen sen perustajista, Sergey Brin, tietää omakohtaisesti, millaista on elää totalitäärisessä valtiossa. Hän kertoo blogissaan (too.blogspot.com) kuusivuotiaana vanhempiensa kanssa tekemästään matkasta pois kotimaastaan Neuvostoliitosta Itävallan ja Ranskan kautta USA:han, jossa hän on saanut menestyä omilla taidoillaan ja valinnoillaan tunnetuin tuloksin. Sergein henkilökohtainen tausta lienee vaikuttanut siihen, että Googlella on sellaisia yritysmaailmalle harvinaisia periaatteita kuten: Älä tee pahaa. Kiinan asettamien ehtojen on täytynyt olla Sergeylle haaste.
Ehkä sekin vaikuttaa, että Sergey Brin on juutalainen. Juutalaisia on vainottu ja edelleen vainotaan tietyissä piireissä. Hesarin tammikuun Kuukausiliitteessä on juttu nyky-Venäjän viharyhmistä. Eräs uusnatsi esiintyy nimellään ja naamallaan lehdessä ja kehuskelee sillä, että on tappanut joukon ihmisiä, joista hän ei pitänyt, etenkin ei-slaavilaiselta näyttäviä. Miten moninkertainen murhaaja ja natsiaatteen kannattaja voi kulkea vapaana Moskovan kaduilla on minulle mysteeri. Sekin on mysteeri, miksi juutalaisia pitäisi vainota. Tai miksi maahanmuuttajia ei saisi päästää Suomeen. Vähän samanlaisia ajatuksia on noussut Suomessakin esille. Olisiko Sergey Brinin perhe ollut tervetullut Suomeen vuonna 1979? Entä vuonna 2010?