Manse Pride 2024 -marssilla yli 6 000 ihmistä

  • Artikkeli
  • Tapahtumaraportit
  • Mikko Kivinen
  • 1
Manse Pride-marssi kulki läpi Tampereen ydinkeskustan Hämeenkatua pitkin. (Kuva: Mikko Kivinen / ranneliike.net)

Tampereella vietetty Manse Pride -viikko huipentui lauantaina 15. kesäkuuta pride-marssiin ja pääjuhlaan Sorsapuistossa. Kulkue keräsi poliisin arvion mukaan ennätykselliset yli 6 000 osallistujaa.

Manse Priden teemana oli tänä vuonna “Yhdessä entistä vahvempina”. Manse Pride -ihmisoikeusmarssi jatkaa monivuotista marssiperinnettä Tampereella. Sinuiksi ry:n järjestämää Manse Pride tapahtumaviikkoa vietettiin nyt kymmenettä kertaa. 

Marssin osallistujat alkoivat järjestäytyä klo 13 Keskustorilla Raatihuoneen edustalla poutaisessa säässä. Marssi lähti liikkeelle kello 14 Raatihuoneen edestä, josta kulkue jatkoi läpi Tampereen ydinkeskustan Hämeenkatua pitkin Itsenäisyyden kadulle, Yliopistonkadulle ja siitä kohti Sorsapuistoa, jossa järjestettiin tapahtuman pääjuhla.

Manse Pride-marssi kokoontui Raatihuoneen edustalla. (Kuva: Mikko Kivinen / ranneliike.net)
Manse Priden -marssi kulku halki Tampereen ydinkeskustan Hämeenkatua pitkin. (Kuva: Mikko Kivinen / ranneliike.net)

Pääjuhlan ohjelma käynnistyi marssin saavuttua perille. Pääjuhla tarjosi monipuolista ohjelmaa, johon kuului puheita, musiikkiesityksiä ja erilaisia performansseja. Lavalle nousivat muun muassa sanataiteilija Piki Rantanen ja pop-artisti Benjamin, joka villitsi yleisön energisellä lavashow’llaan. Juontajina toimivat edelliseltä vuodelta tutut Magnus Love aka Theodora Rex ja Johnny Gspot.

Tampereen kaupungin sateenkaarirauhan julistuksen toi paikalle Tampereen valtuuston puheenjohtaja Ilmari Nurminen. Julistus annettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2011 ja siitä lähtien se on ollut tärkeä osa Manse Pride -pääjuhlaa.

Nurminen korosti Tampereen kaupungin sitoutumista yhdenvertaisuuteen ja tasa-arvoon. Hän kiitti osallistujia rohkeudesta marssia yhdenvertaisuuden puolesta ja mainitsi kaupungin sateenkaarilipun symboloivan tätä sitoutumista.

Tampereen kaupungin sateenkaarirauhan julistuksen toi paikalle Tampereen valtuuston puheenjohtaja Ilmari Nurminen. (Kuva: Mikko Kivinen / ranneliike.net)

- Viime vuosina myös maakunnissa Pirkanmaalla on uskallettu järjestää Pride-tapahtumia ja nämä ovat äärettömän tärkeitä. Meillä on ollut [pridejä] Valkeakoskella Akaassa, Nokialla, Sastamalassa, Ikaalisissa, Hämeenkyrössä, ensimmäistä kertaa Kangasalla ja minä uskon, että Manse Pridejen kaltaiset tapahtumat antavat myös toivoa, uskoa ja rohkeutta maakunnille pienempiin kaupunkeihin järjestää näitä tapahtumia, Nurminen sanoi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Nurminen käsitteli myös ihmisoikeustyön saavutuksia, kuten tasa-arvoisen avioliittolain ja translain hyväksymistä. Hän korosti jatkuvan työn tarpeellisuutta ihmisoikeuksien edistämiseksi, mukaan lukien eheyttämisen kieltävä lainsäädäntö ja kolmannen juridisen sukupuolimerkinnän hyväksyminen.

Tapahtuman suojelijana toimi tänä vuonna presidentti Tarja Halonen, jonka tervehdys kuultiin juhlan aikana. Hän korosti tervehdyksessään tapahtuman merkitystä yhdenvertaisuuden edistämisessä ja muisteli aktivismin alkuvaiheita, jolloin samaa sukupuolta olevien suhteet olivat rikoksia tai sairauksia. Halonen painotti, että vaikka monia rakenteita on muutettu, työn on edelleen jatkuttava ihmisoikeuksien puolesta. Hän kehotti osallistujia nauttimaan yhdessäolosta ja jatkamaan yhteistä työtä ihmisoikeuksien edistämiseksi.

- Hyvää Manse Pridea! toivotti presidentti Halonen.

Myös Sinuiksi ry:n puheenjohtaja Jari Kuisma toi tervehdyksen Manse Priden puistojuhlaan. Kuisma korosti, että Pride on edelleen tarpeellinen, koska yhteiskunnassa on edelleen syrjiviä rakenteita, jotka vaikuttavat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin. Pride tarjoaa mahdollisuuden kohdata oma yhteisö, juhlia saavutuksia ja edistää tasa-arvoa.

Sinuiksi ry:n puheenjohtaja Jari Kuisma toi tervehdyksen Manse Priden puistojuhlaan. (Kuva: Mikko Kivinen / ranneliike.net)

Tamperelainen sateenkaareva järjestötoiminta on toiminut jo 51 vuotta. Vagabondi ry -nimellä vuonna 1973 aloitettua toimintaa jatkaa Sinuiksi ry. Yhdistyksen nimenä on ollut myös Tampereen Seta, Tampereen seudun Seta ja Pirkanmaan SETA.

Manse Priden pääjuhla järjestettiin Sorsapuistossa. (Kuva: Mikko Kivinen / ranneliike.net)
Sanataiteilija Piki Rantanen lausui yleisölle ajatuksia herättäviä teoksiaan. (Kuva: Mikko Kivinen / ranneliike.net)
Pop-artisti Benjamin villitsi yleisön energisellä lavashow’llaan. (Kuva: Mikko Kivinen / ranneliike.net)

1 kommenttia

Manse Pridekin on edistymässä samaan suuntaan, kuin Helsinki Pride ja monet globaaleista Prideistä, eli yhdenvertaisuuden tärkeiksi kansanjuhliksi - ja hyvä niin.