Anti-gender -liikehdintä ja sen vaikutukset Suomessa

  • Artikkeli
  • Tapahtumaraportit
  • vaeltaja2006
  • 2


Luento ja keskustelutilaisuus anti-gender -liikkeestä oli Helsinki Priden ohjelmassa keskiviikkona 26. kesäkuuta 2024. Tapahtumatiedot on jo poistettu Priden ohjelmistosta, eikä meillä ole luetteloa puhujista, mutta tapahtuman sisällöstä on seuraavassa muistiinpanotiivistelmä. Salissa oli paljon ulkoisia häiriöitä, ja siitä on voinut syntyä muistiinpanoihin epätarkkuuksia. Niitä voi korjata kommenttipalstalla.

Anti-gender-liikkeen synty

Anti-gender-liikkeessä sukupuoli eli gender on sen toiminnan keskeinen elementti. Katolisen kirkon 1990-luvun puolivälissä esittämä sukupuolikäsityksen kritiikki on yksi nykyisen anti-gender -liikkeen alkupiste. Mitä viimeisen 10 vuoden aikana on tapahtunut tässä anti-gender-liikkeessä? Entä mitä eurovaalit tulevat merkitsemään?

Katolinen kirkko on vaikuttanut anti-gender -liikkeen alkuun, mutta mukana on ollut monia muitakin hyvin erilaisia toimijoita, joilla on olllut hyvin erilaisia päämääriä. Katolisen kirkon lisäksi erilaiset abortin vastaiset liikkeet ovat toimineet pitkään, samoin monet äärioikeistolaiset järjestöt, jotka ovat korottaneet konservatiivista ääntään miesten puolesta. Viimeisen 10 vuoden aikana eri puolilla Eurooppaa on syntynyt uudentyyppisiä konservatiivisia, "gender-ideologiaa" vastustavia ajatushautomoita ja tähän asiaan keskittyviä puolueita. Myös "huolestuneiden kansalaisten kansanliikkeet" ovat nostaneet ääntään. Nämä ovat saaneet tukea yksittäisiltä poliitikoilta, tutkijoilta ja toimittajilta. Nämä liikkeet ovat aktivoituneet erityisesti vastustamaan tasa-arvoista avioliittoa.

Suomessa on Aito Avioliitto ry. Se on ollut sotajalalla sateenkaariliputuksia vastaan ja sukupuolen moninaisuuden kouluopetusta vastaan. On ollut mielenosoituskulkueita ja kampanjatelttoja. Ranskassa on 2010-luvun alussa syntynyt La Manif Pour Tous -niminen ns. perhejärjestö. Se järjesti 2013 Pariisissa uutta avioliittolakia vastustavia mielenosoituksia, joihin osallistui satoja tuhansia katolisia, mutta rintamaan liittyi myös muslimeja, juutalaisia ja oikeistopuolue UMP (https://ranneliike.net/uutiset/9370/suurmielenosoitus-pariisisissa-homoavioliittoja-vastaan).

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Suomessa "aito-avioliitto-liikehdintä" on viime aikoina tullut äänekkäämmäksi. Suomessa ei ole tehty historiikkia tai analyysiä anti-gender -toimijoista ja se näyttäytyy uskonnollis-konservatiivisten tahojen toimintana, joka kytkeytyy vahvasti oikeistopopulismiin. Vastustus kohdistuu avioliittolakiuudistukseen ja perusopetuksen puolelle laajentuneeseen tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden opetusvelvollisuuteen.


Vihapuhe ja turvattomuus lisääntyy

Yksi viimeaikaisista kehityskuluista on, että vihapuheesta on tullut salonkikelpoista. Kun vihapuhe muuttuu salonkikelpoiseksi, yhä suurempi osa kansasta ajattelee, että on oikeutettua vihata erilaisia sukupuolivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä. Ajatellaan myös että sateenkaariliike edustaa yhtä ideologiaa. Se on alkanut vaikuttaa yhteiskunnassa mm. ihmisten turvallisuuteen. Sateenkaari-tilaisuuksissa tarvitaan jo turvahenkilöitä suojelemaan hyökkäyksiltä. Euroopan perusoikeusviraston selvityksessä muutama viikko sitten todettiin, että samalla kun sateenkaari-ihmisten oikeudet paranevat, samalla vihapuhe ja syrjintä näitä ihmisiä kohtaan lisääntyy. Tämä on indikaattoi siitä, että anti-gender-liike alkaa vaikuttaa monin tavoin. Meillä se näkyy jo hallituksessa, ja se on merkittävä muutos viimeisten vuosien aikana. Kaikkialla euroopassa näkyy sama muutos.

Mitä Ranskan vaalit merkitsevät

EU-vaaleissa tapahtui painopisteen muuttumista ja näkyy kiinnostusta rakentaa yhteyksiä äärioikeiston tai laitaoikeiston suuntaan. Toinen huolestuttava asia on, mitä tapahtuu tänä viikonloppuna Ranskan vaaleissa. Macronin mukaan oli erittäin suuri riski hajottaa kansalliskokous. Jos Marine Le Pennin puolue Kansalllinen liittoutuma saa yli 30% äänistä, meillä on keskellä Eurooppaa äärioikeistolainen linnake. Vaikka Ranska on presidentti-johtoinen maa, vaalitulos tulee olemaan merkittävä. Isot maat, Ranska ja Saksa, tulevat vaikuttamaan siihen, mitä EU tulee tekemään. Se tulee vaikuttaman myös Suomeen.

Europarlamentti

Europarlamentin EPP-ryhmälle ja muillekin voisi lähettää terveisiä. Sen sijaan että rakennetaan liittoutumia äärioikeiston kanssa, pitäisi pikemminkin rakentaa yhteyksiä feminististen ja kansalaisyhteiskunnan ryhmien kanssa. Parlamentissa pitäisi olla sateenkaariasioihin ja yhdenvertaisuusasioihin perehtyneitä parlamentaarikkojen yhteistyöryhmiä ja verkostoja - ja yli puoluerajojen. Komissiolta odotetaan myös uutta hlbtiq-strategiaa. Tällä tavalla voitaisiin rakentaa toisenlaista tulevaisuutta.

Venäjä

Yksi tulevaisuuteen vaikuttava tekijä on Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Hyökkäyksen alusta asti Venäjällä on käytetty salaliittoteorioita ja anti-gender-retoriikkaa perusteena hyökkäykselle. Ukraina on lännen "marionetti" ja Venäjä puolustaa perinteisiä perhearvoja.

"Totuuden vastainen aika"

Mutta samalla pitäisi seurata myös Yhdysvaltojen tilannetta. Kaikkialla tieteen vastaisuus on lisääntynyt ja se liittyy Trumpin jälkeiseen "totuuuden vastaiseen aikaan". Vaikka sellaista aikaa tuskin onkaan, tämä kehitys näkyy jollain tavoin sosiaalisessa mediassa. Samaan aikaan algoritmit ja tekoäly saavat aikaan sen, että valeinformaation eli disinformaation levittäminen on hyvin helppoa. Samaan aikaan vastustetaan sukupuolen tutkimusta ja humanistisia ja yhteiskuntatieteitä, mutta silti vedotaan keskustelussa tieteeseen: luonnontieteisiin. Sieltä valitaan hyvin kapeasti asioita, mm. vanhanaikaisia näkemyksiä biologiasta, ihmisen anatomiasta ja sukupuolesta. Ne näkemykset yhdistetään uskonnollisiin argumentteihin. Annetaan ymmärtää, että puolustetaan eurooppalaisia arvoja ja eurooppalaista kulttuuria historiaa, valistusta ja tavallisten rehellisten ihmisten arvomaailmaa. Pitää olla heteroperhe, kaksi sukupuolta ja valkoinen ihonväri. On helppo saada mukaan kannattajia, jotka eivät ole laajemmin perehtyneet asiaan. Sateenkaarikysymykset koetaan propagandana ja on tunne, että tasa-arvovaatimuksissa mennään liian pitkälle. On ryhdyttävä puolustamaan uskontoa isänmaata ja kulttuuria - ja valkoista naista, jota uhkaa moni vieras asia. Sateenkaariliike ja rasisminvastainen liike koetaan uhkana. Ja ajatellaan, että feminismi ja sateenkaariliike ovat vieneet lainsäädännön liberaalisuuden liian pitkälle. Kaikesta tästä on seurauksena maahanmuuttoaallot ja väestönvaihto.

Vaikutuksia Suomessa

Miten antigender-liike vaikuttaa Suomessa? On monia esimerkkejä. Sateenkaariliputukset ovat aiheuttaneet väittelyä monilla paikkakunnilla ja sateenkaarilippujen sijaan on haluttu Suomen lippuja. Koulujen sateenkaariopetus on toinen alue, jossa on jatkuvia hankauksia. Setaa ei haluta kaikissa kunnissa ja kaupungeissa kouluvierailuille, vaikka siitä olisikin hyviä kokemuksia edelliseltä vuosikymmeneltä. Myös opetusssuunnitelmista halutaan pois sateenkaarikysymykset, ja lopetus on jossain tehty virkamiespäätöksellä. Koulussa pitäisi tyytyä 70 vuotta vanhaan tietoon. Transnuorten hoitokäytännöistä on viimeksi ollut polemiikkia mm. Tampereella ilmestyvässä Aamulehdessä etusivulla. Tunnettu nuorisopsykiatri esitti tutkimustuloksia: "Alaikäisten sukupuoliominaisuuksia muokkaavien hoitojen haitoista ei tiedetä tarpeeksi"(6.6.2024). Tämä tarkoittaisi, että nuorille ei tarvitse antaa hoitoja. Tällaiset uutiset kulkeutuvat helposti mediaan, eikä siellä osata arvioida asian eri puolia. Syntyy koukuttavia uutisia. Perinteinen media helpossti ottaa koppia anti-gender-uutisista ja antaa niille tilaa. Berlusconi käytti samaa menetelmää, samoin Trump. Hyvin monet lukevat uutiset sosiaalisesta mediasta, jossa uutiset kerrotaan huomiota herättävinä otsikoina ("klikkiotsikkoina"). Ne tehoavat. Sosiaaliseen mediaan vaikutetaan muutenkin, mm. trollitehtaat tehtailevat sateenkaariviesteihin pilkkaavia nauruhymiöitä.

Suomalaisessa keskustelussa näkyy hyvin ristiriita vihapuheen ja sananvapauden välillä. Osa näennäisesti liberaaleista poliitikoista on asettunut tukemaan ääriajatuksia. Poliittisten päätösten tekeminen esim. maalittamisesta ja vihapuheesta kaatuu  sananvapausvaatimuksiin.


Mistä tunnistan anti-gender-ideologian

Yleisellä tasolla puhutaan "gender-ideologiasta", "sateenkaari-ideologiasta", "transideologiasta". Kun näkee tällaisia otsikoita, hälytyskellojen pitäisi soida. Tähän joukkoon kuuluu myös ihmisoikeuksien kaventaminen eriarvoistavalla ja syrjivällä tavalla. Ant-gender-liikkeen iskulauseet tehoavat laajoihin yleisöihin. Nämä toimijat vetoavat myös demokraattiseen järjestelmään ja eurooppalaisiin instituutioihin. Tavoitteena on saada edistettyä heidän konservatiivista ajattelutapaansa. Suomessa esim. eduskunnan transkeskusteluissa on nähty, miten anti-gender-toimijat käyttävät kaikkia kanavia, ja heitä on kutsuttu valiokuntien kuulemisiin muiden asiantuntijoiden rinnalle. Tällä tavoin heidän näkemyksensä ovat levinneet täysistuntojen keskusteluihin. Järjestetään myös mielenosoituksia ja kulkueita ja jätetään eduskunnalle kansalaisaloitteita. Samanlaista toimintaa on ollut muissakin eurooppalaisissa demokratioissa.

Vastatoimia anti-gender-ideologiaa vastaan

Anti-gender-liikehdintä on lisääntynyt. He ovat kopioineet toimintatapojaan politiikasta (esim. vasemmistonuorilta), yliopistoista, miten mediassa vaikutetaan, miten influensserit toimii, miten meemit vaikuttavat. Miten tätä kaikkea voidaan vastustaa? On luotava yhteisö, jossa jokaisella on oma tehtävä ja kukaan  ei pala loppuun maalittamisen vuoksi. On keskitettävä toiminta anti-genderiä vastaan. Tehtävä tulee olemaan vaikea, koska anti-gender perustuu populistiseen tietoon - siis jostain irrotettuun tietoon, jota on helppo levittää. Joudumme työskentelmään faktojen kanssa ja kielenkäyttö on silloin tärkeää. Ei fraseologiaa eli monisanaista, jonkin tieteenalan termeihin pohjautuvaa vaikeaa kieltä tai virkamieskieltä, jonka ymmärtäminen vaatii ponnistusta, vaan on kehitettävä viestintämallit, joilla tavoitetaan kansaa paremmin ja ymmärrettävästi. On oltava parempaa viestintää kuin anti-gender-joukolla.

Politiikka vaikuttaa kaikkeen. Nykyisen hallituksen ohjelmassa ei ole sanaakaan sateenkaarioikeuksista. Rasismi-selonteossa on mainittu vain seksuaalivähemmistöt. Hallituksessa on ministereitä, joilla on sympatiat anti-gender-liikeen suuntaan, ja esim. jotkut ministeriöt kieltävät pride-osallistumiset. On mietittävä, miten saadaan keskusteluyhteys hallituksen kanssa. Huonoimmassa tapauksessa voi olla, että yhteydenotot eivät johda mihinkään, koska hallituksessa on liian vahvat voimat meitä vastassa.

Järjestöaktivismi on vähentynyt. Tarvitaan lisää aktiivisia ihmisiä ja verkostoitumista. Yksityishenkilöillä on aina oikeus toimia poliittisesti ja sanoa julkisuudessa nimettömänä näkemyksensä esim. jonkin järjestön jäsenenä. Kun väsyy, voi jättäytyä pois. Tutkijoilla ja muilla vastaavilla toimijoilla ongelmana voi olla, että he toimivat nimellään taustaorganisaationsa puolesta, ja he joutuvat esim. maalittamisen kohteiksi.


Tulossa uusi yhteistyöelin

Uusinta tietoa facebookista:
Helsinki Pride -yhteisö ja Naisjärjestöjen Keskusliitto - Kvinnoorganisationernas Centralförbund ry perustavat yhteistyössä Vastavoima anti-gender-liikkeelle -verkoston.
Verkosto yhdistää kansalaisjärjestöt ja tutkijat vaihtamaan tietoa ja kokemuksia anti-gender -liikehdinnästä. Verkosto toimii järjestäytyneenä vastavoimana naisten ja tyttöjen sekä sateenkaari-ihmisten perus- ja ihmisoikeuksia kyseenalaistaville voimille ja tekee vaikuttamistyötä tavoitteidensa edistämiseksi.

Verkoston järjestäytymiskokous järjestetään syksyllä 2024. Verkostoon voivat liittyä kaikki verkoston toimintaperiaatteet allekirjoittavat järjestöt ja tutkijat, joiden toiminta liittyy perus- ja ihmisoikeuksiin. Kutsu järjestäytymiskokoukseen lähetetään elokuussa 2024.


Netissä on kahden vuoden takaa on katsottavissa "Anti-gender-liikehdintä Suomessa ja EU:ssa" tapahtuma tallenne. Se seminaari avaa tätä asiaa lisää.

https://youtu.be/54iNb1OcDP8

2 kommenttia

Erinomaisen mielenkiintoinen ja valaiseva artikkeli. Tekijöille suuri ja kaunis kiitos!
Aito avioliitto -porukkahan oikein listasi toissa kevään Eduskuntavaaleihin noita antigender-ehdokkaita ja listassa on mukana nykyhallituksen ministereitäkin, sekä monia, puoluerekisteristä äärijärjestönä poistetun sinimusta-liikkeen jäseniä

https://aitoavioliitto.fi/artikkelit/aanesta-perhemyonteista-ehdokasta/

Pride-viikollahan tuon äärimielis-liikkeen edustajat ajeluttivat vihapuhetekstein varustettua peräkärryään ainakin Helsingissä. Lauantaina 29. kesäkuuta he ajoivat sitten vähemmistöihmisvastaisten julistustensa peräkärryn Kampissa skeittitapahtumaan, jonka tapahtumasäännöissä oli Turvallisen tilan periaatteet, eli mm. syrjimättömän tapahtumatilan periaatteet. Skeittarit sitten raivostuivat tuollaisille provokaattoreille ja sysäsivät vihapuhetekstien julisteet peräkärrystä.
Nyt sitten nuo äärimieliset mekastavat "uskonnon ja mielipiteen vapaudellaan" ja asiasta uutisoitukin ja uutiskommenteissa, sekä somekanavillaan he jylläävät.

Vaikka toimintansa ja julistuksensa muistuttavat läheisesti Putinismin hyväveljen, Moskovan patriarkka Kirillinkin vihapuheita seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisiä vastaan.