Helsinki Pride 2023 - yli sata tuhatta marssi sateessa

  • Artikkeli
  • Tapahtumaraportit
  • (päivitetty )
  • Sami Mollgren

Helsinki Pride 2023 -tapahtuma huipentui lauantaina kulkueeseen ja puistojuhlaan. Poliisin arvion mukaan kulkueeseen osallistui noin sata tuhatta ihmistä. Poliisi myös toteaa kulkueen sujuneen hyvin ja rauhallisesti.

> Helsinki Pride 2023 -kuvagalleria

Tapahtuman teemaksi on tänä vuonna valittu Joy and Riot – Riemu ja kapina. Perusteluna on se, että maailman muuttamiseen tarvitaan molempia. Tapahtuman suojelija on presidentti Tarja Halonen.

Helsinki Pride 2023:n suojelija presidentti Tarja Halonen muistutti kärsivällisyyden tärkeydestä, kun asioita edistetään. Halonen myös huomioi suomalaisen keskustelukulttuurin muuttumista: nykyään omat ajatukset tuodaan helposti ilmoille suodattamatta.

Kulkue lähti liikkeelle puoliltapäivin perinteiseen tapaan Senaatintorilta, jonne kulkueeseen osallistuvia oli alkanut kokoontua aamupäivän aikaan. Ennen yhtä alkaneet sadekuurot eivät lannistaneet kulkueväkeä. Viimeisetkin kulkueeseen osallistuneet pääsivät liikkeelle kahden aikaan. Kulkueen noin kolmen kilometrin mittainen reitti Kaivopuistoon taittui tunnissa. Reitti kulki Aleksanterinkatua, Mannerheimintietä, Pohjoisesplanadia, Fabianinkatua, Eteläistä Makasiinikatua, Kasarmikatua ja Neitsytpolkua pitkin Kaivopuistoon.

Perinteiseen tapaan pride-kulkueen yksi osasto marssi niiden puolesta, joilla itsellään ei ole mahdollistuutta marssia yhdenvertaisuuden puolesta.

Puistojuhlaa alettiin käynnistellä kulkueen kärjen paikalle saapumisen aikaan kello 13 ja varsinainen ohjelma alkoi puoli kolmelta. Sateetkin alkoivat tauota ja taivas kirkastua pian kahden jälkeen.

Ohjelman alussa kuultiin tapahtuman suojelijan, Helsinki Pride -yhteisöt ry:n ja Setan puheenjohtajien puheenvuorot. Samalla jaettiin myös perinteisiä tunnustuspalkintoja.

Ylpeys muuttaa maailmaa -tunnustuspalkinnon saajat ovat Trans ry ja Pehmee kollektiivi & Sophia Wekesa. Palkinnon antajan perustelujen mukaan Trans ry tekee näkyvää työtä sukupuolivähemmistöjen oikeuksien eteen ja Club U-haul puolestaan on edistänyt yhteisöä ilahduttavaa klubikulttuuria.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Setan Asiallisen tiedon omenalla palkittiin toimittaja Lyyra Virtanen. Setan perustelujen mukaan Virtanen on työssään toimittajana tuonut laajan yleisön saataville asiallista tietoa ja sateenkaari-ihmisten omia näkökulmia sateenkaari-ihmisten oikeuksista ja elämästä.

Viihteen maailmasta esiintyjinä ovat Linda Fredriksson Juniper, Knife Girl, Isaac Sene ja Benjamin Peltonen.

Kello 18:aan jatkuvan ohjelman juontajana oli Cristal Snow.

Valtioneuvosto lähtetti Twitterissä pride-toivotuksen.

Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen hermostui eräiden ministerien osallistumisesta prideen Valtioneuvoston nimissä.

Pride-kulkueessa nähtiin myös kansainvälisiä diplomaatteja.

Virhe median upotuksessa.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!