Värikäs ja vaikuttava CSD Berlin Pride 2024 kokosi satoja tuhansia marssimaan

  • Artikkeli
  • Tapahtumaraportit
  • (päivitetty )
  • Mikko Kivinen
CSD Berlin Pride -mielenosoitus kokosi poliisin arvioiden mukaan yhteen ainakin 250 000 osallistujaa. Valtava väkijoukko seurasi kulkuetta Potsdamer Platzilla. (Kuva: Mikko Kivinen / ranneliike.net)

Berliinissä lauantaina 27. heinäkuuta 2024 järjestetty 46. CSD Berlin Pride -mielenosoitus kokosi poliisin arvioiden mukaan yhteen ainakin 250 000 osallistujaa. Tapahtuman teema oli "Yhdessä vahvoja - Demokratian ja moninaisuuden puolesta". Mielenosoituksen tavoitteena oli lisätä poliittista painetta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien edistämiseksi ja vaatia queer-ihmisten aseman vahvistamista perustuslaissa.

Mielenosoitus alkoi Leipziger Straße -kadulta kello 12:00 ja kulki Berliinin keskustan läpi Bundesratille ja Potsdamer Platzille, siitä edelleen Schönebergin ja Nollendorfplatzin kautta Siegessäulelle. Mielenosoitukseen osallistui 75 ajoneuvoa ja yli 100 ennalta rekisteröityä jalankulkuryhmää. 

Tapahtuman avasi Berliinin CSD e.V. -järjestön hallitus yhdessä itäsaksalaisen LGBTQIA+-aktivistin Sophie Kochin ja Saksan perhe-, vanhus-, nais- ja nuorisoministeri Lisa Pausin (Die Grünen (Vihreät)) kanssa.

Avajaispuheessaan Lisa Paus korosti solidaarisuuden merkitystä.

- Euroopassa koemme yhä enemmän väkivaltaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan, myös täällä Saksassa. Vastaus tähän täytyy olla: lisää solidaarisuutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille. Siksi minulle on erityisen tärkeää osallistua Berliner CSD:hen ja tehdä selväksi: Seisomme yhdessä moninaisuuden puolesta ja kaikenlaista syrjintää ja vihaa vastaan, Paus sanoi.

Thomas Hoffmann (Berliinin CSD e.V.:n hallituksen erityisedustaja), Lisa Paus (perheministeri), Ulli Pridat (Berliinin CSD e.V.:n hallitus), Manfred Lehmann (Berliinin CSD e.V.:n hallitus), Sven Lehmann (Saksan liittovaltion seksuaalisen ja sukupuolisen monimuotoisuuden hyväksynnän komissaari), Mara Geri (Berliinin CSD e.V.:n hallituksen jäsen) (vasemmalta oikealle) (Kuva: Mikko Kivinen / ranneliike.net)

Heti alkuun kulkueen kasteli rankkasade, joka ei kuitenkaan näyttänyt haittaavan suuremmin niin mielenosoittajia kuin katselemaan kerääntyneitäkään ihmisiäkään. Sää selkeni ja lämpeni kulkueen loppua kohden tarjoten osallistujille mukavat puitteet juhlimiseen. Ensimmäiset osanottajat saapuivat Brandenburger Torille noin kello 16:00, jossa lavalla pidettiin monipuolinen päätöstilaisuus puheineen ja esityksineen. Tapahtuma päättyi keskiyöllä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ranneliike.net tapasi kulkueessa myös suomalaisia mukaan lähteneitä. Illalla teknobileisiin suuntavat Sebastian Visa (ig @sebastianvisavenus), Simo Kauppinen (ig @vihreeviikinki), Daniel Schuravleff ja Valtteri Holkkola kertoivat pitävänsä Berlin Pridesta paljon.

- Osalle tämä on eka kerta, mutta osa on ollut täällä useamman kerran. Ehkä lähinnä siksi, että tämä on niin iso, täällä on hyviä bileitä ja täällä on vielä Helsinkiäkin avoimempi tunnelma, kuvaili Simo Kauppinen. 

- Joo, tää on meikäläisen toka kerta ja tää on just se kun tää on ehkä Helsinki kertaa 100. Ja mun mielestä on tosi siistiä, että porukka osaa olla oikeasti omia itsejään. Ja paljon rohkeampia kuin Suomessa, sanoi Daniel Schuravleff.

ranneliike.net tapasi suomalaisia nauttimassa Berlin Pride kulkueesta. Kuvassa Sebastian Visa, Simo Kauppinen, Daniel Schuravleff ja Valtteri Holkkola (vasemmalta oikealle). (Kuva: Mikko Kivinen / ranneliike.net)
Berlin Pride kulkue saapuu Siegessäulelle. (Kuva: Mikko Kivinen / ranneliike.net)
Berlin Priden pääjuhla järjestettiin Bradenburg Torilla. (Kuva: Mikko Kivinen / ranneliike.net)

Berliinin CSD e.V. on tänä vuonna käynnistänyt poliittisen kampanjan, jonka tavoitteena on lisätä painetta hallitukselle ja varmistaa, että yhteisön tärkeimmät vaatimukset otetaan vakavasti. Vaikka mielenosoitus oli juhlaa ja yhteisön saavutusten esittelyä, se toi myös esiin monia tärkeitä asioita ja vaatimuksia. Pääjuhlan lavalla pidettiin useita puheita, ja tapahtumaa tukivat monet tunnetut taiteilijat ja poliitikot. Soul of Stone Wall Awards 2024 -palkinnot jaettiin ansioituneille henkilöille ja organisaatioille ympäri maailmaa. Tapahtuman turvallisuudesta vastasi Berliinin poliisi.

Ranneliike.net: CSD Pride Berlin 2024

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!