Manse Pride 2023 - tamperelainen sateenkaareva järjestötoiminta täyttää 50 vuotta

  • Artikkeli
  • Tapahtumaraportit
  • (päivitetty )
  • Mikko Kivinen
  • 1
Tampereella vietetty Manse Pride -viikko huipentui lauantaina pride-kulkueeseen ja pääjuhlaan Sorsapuistossa. Osallistujia on poliisin arvion mukaan 5 000. (Kuva: Mikko Kivinen / ranneliike.net)

Tampereella vietetty Manse Pride -viikko huipentui lauantaina pride-kulkueeseen ja pääjuhlaan Sorsapuistossa. Osallistujia on poliisin arvion mukaan 5 000.

Manse Pride -ihmisoikeusmarssi jatkaa monivuotista marssiperinnettä Tampereella. Nettisivuillaan Manse Pride ilmoittaa marssivansa ihmisoikeuksien, yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon puolesta rakentavassa hengessä.

Marssin osallistujat alkoivat järjestäytyä klo 14.30 Koskipuistossa kauniin aurinkoisen ja helteisen sään helliessä marssikansaa.

Pride-marssi lähti liikkeelle liikkeelle kello 15 Koskipuistosta, josta kulkue eteni Rongankatua Vellamonkadulle, Tammelan puistokadulta Yliopistonkadulle ja siitä kohti Sorsapuistoa, jossa järjestettiin tapahtuman pääjuhla.

Pride-marssi lähti liikkeelle Koskipuistosta. (Kuva: Mikko Kivinen / ranneliike.net)

Pääjuhlan ohjelma käynnistyi marssin saavuttua perille. Juontajina toimivat Theodora Rex sekä Johnny Gspot, ja juhlan pääesiintyjänä oli Knife Girl. Juhlassa musiikista vastasi Dj Sara-Maaria. 

Pääjuhlan juontajina toimivat Johnny Gspot (vas.) sekä Theodora Rex. (Kuva: Mikko Kivinen / ranneliike.net)

Sinuiksi ry:n hallituksen puheenjohtaja Jari Kuisma nosti puheessaan esiin kevään ja alkukesän aikana tamperelaisravintola Mixein asiakkaisiin kohdistuneen häirinnän ja väkivallan. Hän totesi, että tapaukset ovat todella huolestuttavia, ja muistuttavat siitä, että tasa-arvon ja yhteenkuuluvuuden edistämisessä on vielä paljon työtä jäljellä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Häirintä ei saa koskaan arkipäiväistyä.

Sinuiksi ry:n hallituksen puheenjohtaja Jari Kuisma nosti puheessaan esiin kevään ja alkukesän aikana tamperelaisravintola Mixein asiakkaisiin kohdistuneen häirinnän ja väkivallan. (Kuva: Mikko Kivinen / ranneliike.net)

Sinuiksi ry:n toiminnanjohtaja Mico Ylimäki piti Manse Priden virallisen suojelijan Ilmari Nurmisen puheen, eli kaupungin sateenkaarijulistuksen. Nurminen itse oli estynyt saapumasta paikalle. Julistuksessa todettiin, että kaupunki on sitoutunut vastustamaan syrjintää ja edistämään yhdenvertaisuutta. 

Tuula Juvonen toi Manse Pridelle Sateenkaarihistorian ystävien tervehdyksen ja muistutti kuinta tärkeää kaikkien on tallentaa hetkiä Pridesta arkistoon. (Kuva: Mikko Kivinen / ranneliike.net)

Ihmisinä yhdessä! -teemalla vietetyn Manse Pride -viikon järjestelyjen takana on Sinuiksi ry yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa. Kaikkiaan viikon aikana on järjestetty yli 80 yksittäistä tapahtumaa ja tilaisuutta. Näiden lisäksi yhteistyökumppaneina on ollut muun muassa useita järjestöjä ja yksityisiä yrityksiä.

Tamperelainen sateenkaareva järjestötoiminta viettää parhaillaan juhlavuottaan puolivuosisataisen taipaleen kunniaksi. Vagabondi ry -nimellä vuonna 1973 aloitettua toimintaa jatkaa Sinuiksi ry. Yhdistyksen nimenä on ollut myös Tampereen Seta, Tampereen seudun Seta ja Pirkanmaan SETA.

Juhlan pääesiintyjänä oli Knife Girl. (Kuva: Mikko Kivinen / ranneliike.net)

1 kommenttia

Tampere-Mansen sateenkaareva toimintahan on tosiaan tukenut myös Etelä-Pohjanmaan ja Keskisen Suomenkin alueita, Pirkanmaan lisäksi, eli laaja tukivaikutusalue ja työtä sen ihmistenkin eteen. Mainiota niin.