Seta juhlii 45 vuottaan julkaisemalla minidokumentin

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 6

Valtakunnallinen ihmisoikeusjärjestö Seta ry (ent. Seksuaalinen tasavertaisuus Seta) perustettiin 29.5.1974. Perustavassa kokouksessa oli aikalaistietojen mukaan paikalla 14 ihmistä. Perustetun yhdistyksen tavoitteena oli yhdenvertaisuuden toteutuminen seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta kaikilla yhteiskunnan tasoilla: mahdollisuus parisuhteiden virallistamiseen ja mahdollisuus vanhemmuuteen.

Muutamaa vuotta ennen Setan perustamista homoseksuaaliset teot oli saatu poistettua Suomen rikoslaista, joskin korkeampi suojaikäraja ja ns. kehotuskielto jäivät lainsäädäntöön. Ne poistettiin vasta vuosituhannen vaihteen alla, osaltaan Setan vaikuttaessa asiaan.

Seta toteaa tiedotteessaan olevansa nykyään suuri ja monipuolinen kansalaisjärjestö, jolla on 28 jäsenjärjestöä eri puolilla Suomea. Toiminnalle nähdään edelleen vahva tarve, vaikka yhdenvertaiset oikeudet takaavan laindääsännön kehitys Suomessa on ollut viime vuosina huomattavaa. 

- Suomessa on tapahtunut paljon kehitystä niin lainsäädännössä kuin asenneilmapiirissä. Homojen ja lesbojen ja sateenkaariperheiden ei tarvitse enää samalla tavalla miettiä saavatko he olla olemassa. Laki turvaa oikeuksia ja antaa mahdollisuuden puuttua syrjintään. Pelko syrjinnästä ja syrjinnän kokemukset ovat kuitenkin edelleen arkipäiväisiä. Etenkin sateenkaarinuoret, transihmiset ja intersukupuoliset tulevat edelleen torjutuiksi ja heidän olemassaolonsa kyseenalaistetuiksi, sanoo Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo.

Setan mukaaan sateenkaarinuorten, trans- ja intersukupuolisten ihmisten perus- ja ihmisoikeudet eivät toteudu Suomessa. Sateenkaariväen yhdenvertaisuuden puutteista kertoo myös aliraportoidut viharikokset. 

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Tieto siitä, että maailma on muuttunut viimeisen 45 vuoden aikana paremmaksi, antaa meille voimaa jatkaa tätä työtä. Nykyään Seta tekee yhteistyöstä laajasti niin kansalaisyhteiskuntatoimijoiden kuin viranomaisten kanssa. Suomessa on myös muita sateenkaaritoimijoita, joiden kanssa voimme toimia yhdenvertaisemman maailman puolesta. Yhdessä olemme entistä vahvempia tekemään myönteistä muutosta, Tarjamo toteaa.

Minidokumentti

Seta juhlistaa 45-vuotista työtään julkaisemmalla minidokumentin, jossa Setan toimijat 70-90-luvuilta, Jorma Hentilä, Veli Hyvärinen, Eva Isaksson, Kersi Juva, Tiina Lindfors, Olli Stålström ja Lars "BB" Svarström, kertovat Setan historian kiinnekohdista. Dokumentti on osa suurempaa haastattelusarjaa sateenkaarihistorian tallentamiseksi Suomessa.

Dokumentti on katsottavissa Youtube-videopalvelussa.

Dokumentilla mainittu Setan perustama Aids-tukikeskus (nyk. Hivpoint) oli merkittävä toimija hivepidemian aikaan. Setan 25 vuotta sitten perustama Transtukipiste taas on toiminut huhtikuusta 2019 alkaen nimellä Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus. Setan ylläpitämä erillisyksikkö tarjoaa tuki- ja neuvontapalveluita trans- ja intersukupuolisille ihmisille, sukupuoltaan pohtiville ja heidän läheisilleen.

Setan tulevaisuus

Setan tavoitteena on kasvaa liikkeeksi, joka huomioi paremmin sateenkaariväen sisäisen moninaisuuden.

- Sateenkaari-ihmisiä on kaiken ikäisiä, kaikkialla yhteiskunnassa niin maaseudulla kuin kaupungeissa. Haluamme, että yhdenvertaisuus ja ihmisoikeudet toteutuvat jokaisen kohdalla riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuolesta, sukupuolen ilmaisusta tai kehollisista piirteistä.

Seta ja muut sateenkaarijärjestöt ovat alusta asti olleet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille paikkoja, jossa on saanut olla oma itsensä. Muiden tapaaminen ja yhteistoiminta on voimaannuttanut sateenkaari-ihmisiä vaatimaan oikeutta tulla nähdyksi omana itsenään ja yhdenvertaisuutta lain edessä.

- Näkyväksi tuleminen ja yhdenvertaisuus lain edessä ovat edelleen 45 vuotta myöhemmin keskeiset tavoitteet Setan toiminnassa.

6 kommenttia

Setan alkuaikoja kuvattiin ranneliike.netin artikkelissa vuodelta 2014. Silloin Seta täytti 40 vuotta.

https://ranneliike.net/teemat/11026/seta-syntyi-40-vuotta-sitten-pois-kellareista-ja-puistojen-pimennoista-rohkeasti-esiin

Arkistosta löytyy paljon muitakin juttuja Setan ja Psyken alkuajoilta. On mm. tämä artikkeli Setan ensimmäisestä puheenjohtajasta, joka oli jotenkin ristiriitainen hahmo ja josta ei paljon ole haluttu puhua.

https://ranneliike.net/artikkelit/12134/setan-ensimmainen-puheenjohtaja