Homoradio-ohjelmaa Suomessa 25 vuotta

  • Teema
  • Historia
  • vaeltaja2006
  • 2

Radio City oli ensimmäinen kaupallinen radioasema Suomessa, ja se aloitti vappuaattona 1985. Jo aikaisemmin keväällä Radio Cityn puuhamies Teppo Turkki oli kertonut, että uuden radioaseman ohjelmiin otetaan mukaan myös järjestöohjelmat. Seta lähti heti mukaan. Kevään aikana järjestettiin koulutusta, ja KSL järjesti studiotilaa, jossa järjestöohjelmia voitiin tehdä.

Homojen ja lesbojen radio-ohjelma sai nimekseen "Puskaradio". Jotkut kavahtivat nimeä, koska se toi mieleen puskakulttuurin. Toisaalta 'puskaradio' tarkoittaa myös epävirallista tiedonkulkua, ohi virallisten organisaatioiden. Siihen saakka Yleisradiolla oli ollut monopoli. Yleisradio käytännössä totaalisesti vaikeni homoseksuaalisista ihmisistä. Myöhemmin Yle yritti korjata tilannetta ja perusti ns. kansalaisradion, ja joitakin kertoja mm. Seta sai aikaa omaan ohjelmaan.

Radio Citylle tuli ongelmia mainostajien kanssa. Suuren kauppatalon johtaja ilmoitti lopettavansa mainostamisen, kun heidän mainoksensa olivat joutuneet "pahimman" homo-ohjelman viereen. Ilta-Sanomat revitteli asiaa.

Puskaradion ensimmäiset ohjelmat olivat kunnianhimoisia. Ne olivat dokumentti-tyyppisiä, ja ne oli viimeistelty ääninauhalle. Työtapa oli kuitenkin varsin rasittava ihmisille, jotka tekivät ohjelmia vapaa-ajallaan oman työn ohessa. Seuraavana vuonna ohjelma sai uuden nimen: Toinen Linja. Setan toimisto oli Kalliossa Toisella linjalla. Siitä lähtien ohjelmissa oli enemmän suoraa lähetystä, eli musiikkia ja suoraa puhetta studiosta. Ensimmäisten vuosien aikana oli paljon asioita, joista haluttiin puhua.

Lainsäädännössä oli ns. kehotuskieltopykälä. Se ei kuitenkaan estänyt homo-ohjelmien lähettämistä. Keskustelua kehotuskiellosta käydään ranneliiike.netin keskustelupalstalla.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ruotsissa Tukholman Gay Radio viettää tänä vuonna 30-vuotispäiviään.

Ohjelmaa Radio Cityssä Helsingissä

Vuonna -85 aloittaneen Radio Cityn toimilupaehtoihin kuului, että sen oli tarjottava lähetysaikaa erilaisille järjestöille ja tahoille. Tämä mahdollisti tuolloin yli 20 vuotta sitten sen, että myös suomeen saatiin edes pääkaupunkiseudulla kuuluva radio-ohjelma, joka käsittelisi yksinomaan homojen, lesbojen ja muiden seksuaalivähemmistöjen asioita. Aluksi ohjelma tunnettiin nimellä Puskaradio, sitten Toinen linja ja myöhemmin Radio Seta ja Radio HeSeta.

Puskaradio

Audio
Kun Puskaradio aloitti vuonna 1985, Suomen lainsäädännössä oli ns. kehotuskieltopykälä. Ensimmäisessä ohjelmassa soitettiin oikeusministeri Christoffer Taxellille, ja häneltä kysyttiin , onko Puskaradio laiton ohjelma.
Audio
Puskaradio: Palautepuheluita Puskaradion ensimmäisestä lähetyksestä
Audio
Heti ensimmäisen ohjelman jälkeen oli puolentoista tunnin mittainen puhelinkontaktiohjelma. AIDS oli keskeisesti esillä. Miessoittajat suhtautuivat homoihin ja homo-ohjelmaan erittäin kielteisesti.
Audio
Henkilökuvassa Pentti Holappa kertoi elämänvaiheistaan. Silloin hän oli 58-vuotias.
Audio
Armeijan suhde homouteen oli aiheena vuoden 1985 syksyllä.
Audio
Kansalaisradio tarjosi myös ohjelma-aikaa Setalle. Historiallinen näyte: keskustellaan homoista ja ammattiyhdistyksestä.

Radio Toinen Linja

Radio Toinen linja on nimeltään monimerkityksinen; se kuvastaa vaihtoehtoisuutta mutta myös Setan toimiston silloista katuosoitetta.

Audio
Radio Toinen linja: Ohjelmassa Setan nuorten ryhmän ihmiset haastattelivat vuonna 1987 Tarja Halosta. Hän oli silloin oikeusministerinä.
Audio
Radio Toinen linja: Musiikkipakinassa "Kotimainen puolituntinen" Antti kertoo suomalaista homolevyistä 1980-luvulla. Musiikkiosuudet on poistettu tekijänoikeussyistä.
Audio
Radio Toinen linja: Homofoorum pidettiin Turussa 1986. Siellä yhdessä luennossa Max Rand kertoi homoliikkeen alkuvaiheista toisen maailmansodan jälkeen.
Audio
Radio Toinen linja: AIDS-tukikeskus oli aloittanut Katajanokalla.
Audio
Radio Toinen linja: Ohjelmassa vieraillaan Rion karvevaaleilla.
Audio
Radio Toinen linja: Antin musiikkipakinan aiheena on Pet Shop Boys.
Audio
Radio Toinen linja: Antin musiikkipakinan aiheena on ruotsalainen Magnus Uggla.
Audio
Radio Toinen linja: Toinen linja -ohjelmassa vuodelta 1987 Terhi Saarinen kertoi homoliikkeen synnystä ja homojen ghettoutumisesta suurkaupunkeihin.
Audio
Radio Toinen linja: Setalla oli vaalitentti rauhanasemalla keväällä 1987.
Audio
Radio Toinen linja: Toukokuussa 1987 englantilainen Jimmy Somerville kävi konserttimatkalla Suomessa.
Audio
Radio Toinen linja: Lokakuun 11. päivänä 1987 oli Washingtonissa suuri homojen ja lesbojen marssi. Mukana oli Antti Käck ja hän kuvaa tapahtumaa Toinen linja -ohjelmassa.
Audio
Radio Toinen linja: Vuonna 1987 yliopistolla järjestettiin keskustelutilaisuus kirkon ja uskonnon suhteesta homoseksuaalisuuteen.
Audio
Radio Toinen linja: Toinen linja -gayradio-ohjelmassa puhuttiin vuonna 1987 homoseksuaalisuudesta ns. itäblokissa.
Audio
Radio Toinen linja: Toinen linja -radio-ohjelmassa maanantaina 11.5.1987 aiheena oli transseksuaalisuuus.

2 kommenttia

  • 1 / 2
  • Jamo
  • 21.6.2010, 10.42
Erittäin kiinnostava artikkeli! Kuuntelin silloin joitakin Puskaradioita, mutta Toisesta Linjasta minulla ei ole muistikuvaa.
Yksi kauneusvirhe oli kuitenkin se, että Radio City ei ollut ensimmäinen kaupallinen radio Suomessa, vaan maaseudulla yksi asema ehti aloittaa ennen sitä.
Kiitos kommentista.

Wikipedia kertoo todellakin, että ensimmäisenä aloitti Radio Lakeus 27.4.1985 Nivalassa. Silloin puhuttiin paljon Radio Lakeudesta, mutta se ei ilmeisesti tarttunut muistiini. Oltiin niin innostuneita Helsingin Radio Citystä.

Homo- ja lesboradioita perustettiin muihinkin kaupunkeihin, ja niistä olisi mukava kuulla, jos jollakin on tietoa.