Saksassa Kristillisdemokraatit alkavat valmistautua parlamenttivaaleihin - julkisivua pitäisi kiillottaa

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • vaeltaja2006
  • 2

Saksassa liittovaltion ympäristöministeriössä valtiosihteeri Katherina Reiche (39, CDU) poisti pari päivää sitten facebook-sivunsa., koska se alkoi täyttyä kritiikistä ja herjauksista. Syy: Reiche vastusti facebookissa homoparien tasa-arvoista avioliittoa. Hän oli kritisoinut sitä, että homoparit olisivat tasa-arvoisia heteroparien kanssa verotusasioissa. Hän lausui Bild-lehdelle, että "tulevaisuutemme on perheissä, ei samaa sukupuolta olevien liitoissa". Siitä syntyi myrsky hänen facebook-sivulleen.

Avioliittojen vaikea tilanne

Saksassa on yhä enemmän sinkkuja, vähemmän avioliittoja ja paljon avioeroja. Valtiokoneiston tasolla pohditaan vain sitä, miten valtion tulisi sekaantua kahden ihmisen yhteiselämään: suositaanko hetero-yhdessäelämisen mallia ja ollaanko suosimatta toisenlaista mallia eli homoliittoja.

Viimeisin keskusteluryöppy alkoi, kun 13 kristillisdemokraattien eli CDU:n kansanedustajaa ehdotti, että verotuksessa homopareja tulisi kohdella samalla tavalla kuin heteropareja. Nykyisin heteroparin tulot jaetaan puoliksi kummallekin osapuolelle, jolloin kokonaisveromäärä laskee olennaisesti. Homopareille tällaista jakamista tai "tasaamista" ei sallita. On kysymys rahasta mutta vielä enemmän ideologiasta. CDU:ssa syntyi paniikki konservatiivisten arvojen puolesta, kun omissa joukoissa livettiin liberaalien ajatusten puolelle. Jotkut Saksan osavaltiot ovat olleet erityisen arvo-konservatiivisia. Baden-Württembergissä rekisteröidyt parisuhteet solmittiin viime vuoteen saakka autokatsastusvirastoissa.

Homoparien puolestapuhujat CDU:ssa haluavat, että konservatiivinen puolue näyttäisi liberaalimmalta ja suvaitsevaisemmalta juuri nyt, kun aletaan valmistautua liittopäivävaaleihin (syksy 2013). Modernimmat ajatukset ovat tarpeen suurten kaupunkien äänestäjäkunnalle.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tilastollinen keskusvirasto kertoi äskettäin, että joka viides saksalainen asuu sinkkuna, yksin. Se tarkoittaa 16 miljoonaa sinkkua. Avioliittojen määrä vähenee. Joka kolmas avioliitto hajoaa eli vuodessa lähes 200 000 pariskuntaa lopettaa yhdessäolokokeilut. Se on vaikeinta miehille, joita uhkaa masennus ja alkoholi.

On jotain ristiriitaista siinä, että heteroiden avioliittohalukkuus koko ajan vähenee ja homot ja lesbot yhä äänekkäämmin vaativat avioliitto-oikeutta. Ja sitä oikeutta kristillisdemokraatit eivät halua antaa.

Homoavioliittojen lyhyt pitkä historia


Naapurimaassa Tanskassa ensimmäiset rekisteröidyt parisuhteet solmittiin 1989. Saksassa sellainen ei tullut kuuloonkaan. Homojärjestöt organisoivat tasan 20 vuotta sitten (19.8.1992) suuren maistraatti-tempauksen. 250 homo- ja lesbopariskuntaa eri puolilla Saksan-maata ryntäsi maistraattehin mukanaan valmiiksi täytetyt avioliittolomakkeet. Vaadittiin avioliitto-oikeutta.Lehdistö ja radio olivat mukana ja asiasta tuli uutisaihe. Jopa Helsingin gayradio Toinen linja kertoi tempauksesta seuraavassa maanantai-illan lähetyksessään. Meillä tapahtuma ei näkynyt muussa mediassa, koska media vaikeni homo- ja lesbokysymyksistä lähes totaalisesti.

Homojen ja lesbojen avioliittohalut torjuttiin, mutta keskustelu jäi elämään. Saksan rikoslaista poistettiin homopykälät 1994. Rekisteröity parisuhdelaki tuli Saksassa voimaan 1.8.2001. Laki oli varsin puutteellinen, eikä tarjonnut homopareille tasa-arvoa. Tuli velvollisuuksia, mutta ei oikeuksia. Saksan myönteinen päätös todennäköisesti tuuppasi myös Suomessa lakia rekisteröidystä parisuhteesta eteenpäin. Samoihin aikoihin alettiin jo keskustella homoavioliitoista. Saksalainen kielitoimisto ehdotti termiä "samanlaisten avioliitto", mutta käytännässä "homoavioliitto" alkoi vakiintua (Gleichenehe - Homoehe).


Kun Merkel tuli valtaan 2005, loppui kaikki virallinen puhe homoparien tasa-arvosta. Alkoi poliittinen hiljaisuus. Viimeksi viikko sitten kansleri Angela Merkel torjui ajatuksen homo- ja heteroparien tasa-arvoisesta kohtelusta veroasioissa. Mutta vuonna 2010 perustuslakituomioistuin sai aikaan liikettä, kun tuomioistuimen päätöksessä vaadittiin tasa-arvoa homo- ja heteropareille. Ensi vuonna odotellaan kahta uutta päätöstä perustuslakituomioistuimelta: adoptiokysymyksessä ja verokohtelussa. Ja nyt CDU:ssa eli kristillisdemokraateissa kiehuu, kun joukko poliitikkoja oma-aloitteisesti on ryhtynyt puolustamaan homo- ja lesbopareja.

Homo- ja lesbojärjestöstä sanotaan: "Tunnelin päässä alkaa näkyä valoa". Seuraavat parlamenttivaalit Saksassa pidetään vuoden kuluttua, syyskuussa 2013. Tällä hetkellä näyttää siltä, että kristillisdemokraattien valtakausi alkaa olla ohi, mutta paljon voi vielä tapahtua.

2 kommenttia

  • 1 / 2
  • Jorma Hentilä
  • 23.8.2012, 0.30
Osavaltioiden tasolla voidaan päättää eräistä avioliittoa koskevista lainsäädännöllisistä seikoista. Poliittisesta väristä riippuen osavaltiot ovat edenneet kovin eritahtisesti. Pääsääntönä on ollut, että SPD:n, vihreiden ja Linken dominoimat osavaltiohallitukset ja maapäivät ovat olleet kärjessä lisäämässä virallistettujen sateenkaariparien oikeuksia.

Rohkenisin olla Vaeltajan kanssa vähän eri mieltä kahdesta toteamuksesta: (1) En näe parisuhdelain voimaantulon Saksassa vaikuttaneen parisuhdelain hyväksymiseen Suomessa. (2) Saksassa ei kristillisdemokraattien/Merkelin kausi välttämättä ole ohi. Tuoreiden galluppien perusteella näyttää siltä, että ainut hallitusvaihtoehto, jolla on enemmistö liittopäivillä ja joka realistisesti ajateltavissa oleva, on CDU/CSU:n ja SPD:n suuri koalitio. Demarien ja vihreiden yhteinen kannatus ei riitä, eikä SPD:n, Linken ja vihreiden koalito näytä poliittisesti mahdolliselta.
  • 2 / 2
  • cmsp
  • 23.8.2012, 2.39
Kyllä on paksua käytöstä maalta ja kansalta, jonka historia ei ole niitä kaikkein ilahduttavimpia. Kuinka kauan Saksassa on homoja kiusattukaan. Keskitysleirillä kärsineet joutuivat uudelleen vankilaan homoutensa vuoksi ja olivat leimattuja loppuikänsä. Tuollaisella ihmisoikeusrikkomusten täytteisellä historian taakaalla kannattaisi pikapikaa hyväksyä kaikki hbtl-oikeudet muitta mukisematta.