Kohtalon kellot lyömässä Unkarin nykyjohdolle

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • vaeltaja2006
  • 3

Keskellä EU:ta tapahtuu tällaista.

Unkari sai uudet vallanpitäjät puolitoista vuotta sitten. Kansallis-kristillinen Fidesz-puolueelle tuli äänivyöry, ja parlamenttiin 2/3-enemmistö. Parlamentti on nyt täynnä ensikertalaisia, jotka ovat päässeet kiinni vallan syrjään. Uusia lakeja luodaan liukuhihnalta, eikä kokonaisuutta mietitä laajemmin. Uusi perustuslaki on nyt joutunut EU-komission syyniin. Perustuslaki ja siihen liittyvät 50 valtalakia on käännetty muille kielille ja toimitettu Brysseliin. Komissio keskustelee perustuslaista 11. tammikuuta. Uusi medialaki ja opposition radioaseman Klubradion vaientaminen tulevat komission keskusteluun 25. tammikuuta. Klubradio menetti lähetystaajuutensa, vaikka (tai koska) se on ollut suosittu liberaali poliittinen puheradio.

EU heräsi hyvin hitaasti seuraamaan Unkarin asioita. Tänään jo Suomenkin ulkoministeri otti Helsingin Sanomissa asiaan kantaa. Tuomiojan mukaan "Jos tällainen maa hakisi tällaisella perustuslailla EU:n jäseneksi, niin eihän sitä voitaisi hyväksyä". Budapestin suurlähettiläs Jari Vilen blogissaan päivitteli maan kehitystä jo yli vuosi sitten (suurlähetystön sivulla). Viime keväänä, kun uusi perustuslaki hyväksyttiin pikakäsittelyssä, se tuskin herätteli EU-väkeä. HLBTI-mediassa se huomattiin, koska homoavioliitot kiellettiin lopullisesti. Viimeksi eilen itävaltalainen Ulrike Lunaceck vaati tiukasti EU:n toimenpiteitä Unkaria vastaan. Lunacek on vihreä meppi ja hän kuuluu EU-parlamentin homo- ja lesboasioita seuraavaan ryhmään, intergroupiin. Ryhmässä on mukana myös suomalainen Sirpa Pietikäinen. Lunacek ei kuitenkaan esiintynyt intergroupin jäsenenä eilisissä kannanotoissaan.

Vihreät ovat muutenkin aktivoitumassa. Viime päivien mielenosoituksissa Budapestissa sikäläinen vihreä puolue LMP on ollut aloitteellinen. Puolue on oppositiossa ja jotkut toivovat, että sen ympärille kehittyy laaja rintama pääministeri Viktor Orbania vastaan. Vihreät aktiivit ovat tehneet jo erilaisia tempauksia, mm. ripustaneet julisteitaan kansallisten sankaripatsaiden kaulaan. Poliisi tutkii asiaa julkisrauhan häirintänä.

Hallitusta lähellä oleva media menee omia teitään. Puhutaan Unkarin erinomaisesta menestymisestä tulevaisuudessa ja suuresta menneisyydestä. Kansallinen tv on ollut huomion kohteena, kun se retusoi pois uutispätkistään ei-toivottuja henkilöitä pohjoiskorealaisen käytännön mukaan. Maanantain mielenosoituksista oli raportti, jossa näkyi vain poliiseja - ei mielenosoittajien suurta massaa. Uutistoimitus valitteli asiaa myöhemmin lehdistötiedotteessa ja vetosi teknisiin syihin. Tv:n pääoven edessä on lähes kuukauden jatkunut mielenilmaus avoimen tiedotuspolitiikan puolesta, sensuuria vastaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Viime viikkoina on yhä voimakkaammin puhuttu siitä, että USA voisi aloittaa uudelleen unkarinkieliset lähetykset Radio Vapaan Euroopan taajuuksilla. Se olisi vapaata maan sisäisestä sensuurista.


Kaatuuko Viktor Orbanin hallitus?


Läntinen media kirjoittaa päivittäin Unkarin tapahtumista. Vanhat kaverit: Saksa, Ranska ja Itävalta ovat viime päivinä kritisoineet Unkarin kehitystä ja perustuslakia. Maan taloudellinen tilanne on vakava. Eilen forintin kurssi laski ennätyksellisen alhaiseksi. Aluksi syksyllä hallitus selitti asian markkinoiden hyökkäykseksi itsenäistä Unkaria vastaan. Sitten aloitettiin lainaneuvottelut kansainvällisen valuuttarahaston IMF:n kanssa. Ne keskeytyivät, kun EU ja Olli Rehn vaativat joidenkin lakiuudistusten perumista (kiinteä veroprosentti 16% ja keskuspankin itsenäisyyden purkaminen). Nyt yritetään jatkaa neuvotteluja IMF:n kanssa, koska valtion varat ovat lopussa. Valtion lainat eivät mene markkinoilla kaupaksi, koska maa on luokiteltu roskaluokkaan. Eilen valtion oblikaatioiden korot nousivat 10%:iin, ja silti ne menivät huutokaupassa huonosti kaupaksi. Ainakin puolet lainapappereista jouduttiin vetämään takaisin. Kun kolmen kuukauden valtionlainojen korko on 7,67%, niin ulkomainen raha tulee maalle tosi kalliiksi.

Taloudellinen tilanne ja pääministerin huonot suhteet EU:hun ja IMF:ään saattavat pian kaataa pääministerin ja hallituksen. Sen jälkeen on edessä suuri ongelma. Miten puretaan ja korjataan perustuslaki demokraattisemmaksi? Löytyykö sellaista koalitiota, joka haluaa toimia yhdessä muun EU:n kanssa? Poliitisen blogin otsikko tänä aamuna on selkeä: The beginning of the end: The final days of Orbán's Hungary?

3 kommenttia