Kohtalon kellot lyömässä Unkarin nykyjohdolle (juttukommentit)

Mietteitä Unkarin tilanteesta.
EU on reagoinut mielestäni liian hitaasti ja heikosti. Unkarin epädemokraattista sekä kansalais- ja ihmisoikeuksia rajoittavaa perustuslakia sorvattiin pitkään, ja myös Ranneliikkeen lukijat saivat tietää siitä, kiitos Vaeltajan, useita kuukausia ennen kuin Brysselissä herättiin. Siellä havahduttiin vasta sitten, kun uusi perustuslaki oli jo valmiina ja käytännössä hyväksytty.

Ulkoministeri Tuomioja kertoi, että Unkaria ei nykymuodossaan edes hyväksyttäisi EU:n jäseneksi. EU-komission on ryhdyttävä silloin toimiin, kun jossain EU-maassa on demokratia vaarassa. Perustuslain laatiminen ja sen sisältö on ollut tiedossa yli puolitoista vuotta, mutta Brysselissä on lähinnä vain närkästytty eikä oikeastaan mitään konkreettista ole tehty.

Tietysti yli 500 miljoonan asukkaan unioni on hidasliikkeinen, mutta en usko, että EU:n nykyinen tilanne olisi mahdollinen esim. Yhdysvalloissa. Jos siellä jokin 10 miljoonan asukkaan osavaltio edes esittäisi ajatuksen perustuslain täydellisestä muuttamisesta samanlaiseksi kuin nyt Unkarissa, siitä nousisi melkoinen kohu, ei pelkästään Yhdysvalloissa vaan muuallakin, ja osavaltion hallinto joutuisi perääntymään.

Viimeisimmät uutiset kertovat hallituksen muuttaneen keinotekoisesti forintin kurssia eräässä lainatapauksessa, ja siitä koituu pankeille noin 540 miljoonan euron tappiot. Eilen luottoluokittaja Fitch laski Unkarin roskalainaluokkaan. Saman tekivät Moody´s ja Standard & Poor´s jo aiemmin. Unkari tarvitsisi heti noin 15 – 20 miljardia euroa, mutta EU ja kansainvälinen valuuttarahasto IMF eivät tällä hetkellä halua auttaa, koska Unkarin diktatuurihallinto ohjaa maan keskuspankkia.

Tilanteesta kärsivät konkreettisesti myös eläkeläiset, sillä länsimaiden eläkejärjestöt, myös USA:n, ovat sijoittaneet suuria summia Unkariin silloin kun se oli Euroopan valopilkku.

Saksalaislehdet kertoivat, että Unkarin oppositio pyytää apua ja tukea muilta EU-mailta ja erityisesti Saksalta. Ja nyt sitten homot ja lesbotkin ovat mukana opposition toiminnassa.

Orbanin itsevaltainen hallinto noudattaa tosiaankin Pohjois-Korean oppeja. Hallinnon edustaja sanoi opposition mielenilmauksista, että ne ovat pelkästään subjektiivisia tunteenpurkauksia, eikä hallitus aio niihin reagoida.

Pari uutista Unkarin taloustilanteesta:

http://yle.fi/uutiset/teemat/velkakriisi/2012/01/unkarin_valtionvelka_ennatyskorkealla_3145571.html

http://yle.fi/uutiset/teemat/velkakriisi/2012/01/fitch_painoi_unkarin_roskaluokkaan_3155980.html

Unkarin Suomen-suurlähettiläs Kristóf Forrai kertoi torstain Aamulehdelle, että ”uusi perustuslaki ei syrji ketään”. Unkarin opposition ja muiden maiden väitteen, että uusi perustuslaki korostaa kristinuskoa ja ns. perinteisiä arvoja, mutta syrjii muun muassa homoseksuaaleja, ateisteja ja yksinhuoltajia, Forrai kiistää jyrkästi. Hänen ehdoton kantansa on, että perustuslaki on demokratian hengen mukainen eikä se syrji ketään.
Suurlähettiläs Forrai kertoo myös suurena totuutena, että ”uutisointi Unkarista on kansainvälisessä mediassa liian yksipuolista. Äänensä saa kuuluviin lähinnä vain oppositio”.
---

Unkarin maaperään on kenties aikoinaan rautaesiripun varjossa säilötty vaarallisia myrkkyjä, joiden haitalliset vaikutukset alkavat nyt näkyä, sillä hallinnon väitteet ja käsitykset kuulostavat kyllä ihan mielipuolisilta.

Kommenttia muokattu: 07.01.2012 klo 17:28