Älä nuolaise, Päivi

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • 7

Tämän juhannuksen suurin uutinen ei liittynyt menoliikenteeseen tai hukkuneiden määrään. Merkittävämpää oli, että New Yorkin osavaltio päätti sallia samaa sukupuolta olevien avioliitot.

Yhdysvalloissa päätös oli tärkeä siksi, että se tuplasi kertaheitolla niiden amerikkalaisten määrän, jotka voivat halutessaan mennä naimisiin rakastamansa ihmisen kanssa sukupuolesta riippumatta. Meille Suomessa päätös oli arvokas siksi, että se antaa toivoa juuri oikeaan aikaan.

Juhannuksen alla hyväksytty hallitusohjelma oli monelle pettymys, koska se ei sisältänyt tasa-arvoista avioliittolakia. Moni edistysaskel tyrehtyi valtiontalouden vaikeaan tilanteeseen, mutta kansalaisten yhdenvertaisuus lain edessä ei olisi maksanut valtiolle senttiäkään.

Hallitusohjelmakirjauksen esti Päivi Räsäsen luotsaama kristillisdemokraatit. Säätytalolla puolue keskittyi neuvotteluissa vastustamaan kansalaisten yhdenvertaisuutta ja naisten oikeutta turvalliseen raskauden keskeytykseen. Joku voisi luulla, että Suomessa olisi parempaakin tekemistä.

Avioliittolaista väännettiin neuvotteluissa viimeiseen asti. Lopulta asian ratkaisi neuvotteluja vetänyt kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen. Hän piti tärkeämpänä pitää kristillisdemokraatit mukana hallituksessa kuin edistää viiden muun puolueen ajamaa lakia.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Moni varmasti miettii, mitä nyt pitäisi tehdä. Vastaus on: jatkaa sinnikkäästi töitä tasa-arvoisen avioliittolain eteen.

Laki ratkaistaan eduskunnassa. Jos avioliittolain tueksi saadaan kerättyä yli sadan kansanedustajan nimet, se voidaan viedä läpi hallitusohjelmakirjauksen puutteesta huolimatta.

Edellytykset enemmistön kokoamiselle ovat olemassa. Vaalikoneiden vastausten perusteella pitkälle toista sataa kansanedustajaa tukee lain säätämistä. Kannatusta on kaikissa eduskuntaryhmissä - kristillisdemokraatteja lukuun ottamatta.

Toisaalta lain läpi saaminen on kaikkea muuta kuin itsestään selvää. Vaalikonevastausten perusteella osa kansanedustajista tukee tasa-arvoista avioliittolakia mutta ei välttämättä kaikkia sen keskeisiä elementtejä kuten mahdollisuutta ulkoiseen adoptioon. Osalle kynnys ilmoittautua lain aktiiviseksi kannattajaksi voi olla muuten korkea.

Työ avioliittolain puolesta alkoi eduskunnassa välittömästi hallitusohjelman hyväksymisen jälkeen. Lain tueksi kootaan puoluerajat ylittävä liittoutuma.

Yhdessä yhdenvertaisuutta puolustavien järjestöjen ja kansalaisten kanssa tasa-arvoinen avioliittolaki on mahdollista saada läpi vielä tällä vaalikaudella. Kaikki apu on tarpeen.

Jokainen voi osallistua ottamalla yhteyttä kansanedustajiin ja kannustamalla heitä toimimaan lain puolesta. Samoin lakia on tärkeä pitää esillä lehtien mielipidepalstoilla ja verkkokeskusteluissa.

Päivi, ei kannata nuolaista, ennen kuin tipahtaa.


Oras Tynkkynen

7 kommenttia

Näkyvästi esiintyvä, tasa-arvon vastainen oikeisto voi joissakin oloissa saada aikaan muutoksen yleisesti hyväksytyssä poliittisessa korrektiudessa eli siis poliitikkojen käytöksessä. Tämän kehityksen estämisessä viestimillä on suuri rooli.

Toronton kaupunki on tästä ikävä esimerkki. Nykyinen Mayor kieltäytyi mm osallistumasta Pride-lipunnostoon ja menee mökilleen ensi viikonloppuna, eikä osallistu Prideen. Vuosi sitten moinen käytös olisi ollut skandaali, nyt se on valtamediassa lähinnä vain todettu.

Joulun alla olin yksissä joulupippaloissa. Sinne oli kutsuttu kaikkia näkökulmia. Ontarion konservatiivijohtaja Hudak viestitti ihan vasta illan alkaessa, että hän ei halua olla "samassa huoneessa kulkulaitosministeri Kathleen Wynnen kanssa". Wynne on parisuhteessa naisen kanssa, en nyt muista, ovatko aviossa. Hudakin peruste oli ilmeinen. Wynne ei paikalta poistunut.

Hudak selvisi menettelystään kuitenkin ilman julkista pr-tappiota. Media oli tavallaan turtunut aiheeseen. Siitä oli muutamassa kuukaudessa tullut maan tapa.

Räsäsen asema ja julkisuus voivat tehdä homofobiasta ja sen sivuilmiöistä Suomessa ihan salonkikelpoisen, jos huonosti käy.
Ja asian niin ollessa, epävarmojen kansanedustajien päätöksen suunta voi olla tasa-arvon kannalta väärä.

Tuo mainittu konservatiivijohtaja Hudak on muuten mitä ilmeisemmin saamassa enemmistön syksyn provinssivaaleissa. Nyt vallassa ovat liberaalit.

(Olen de facto ex-torontolainen, mutta seuraan sen maan asioita, oltuani siellä sentään aika pitkään. Nimimerkki muuttuu,kunhan ehtii.)

Kommenttia muokattu: 28.06.2011 klo 23:42