Seuraavan eduskunnan kansanedustajien suhtautuminen avioliittolakiin voi olosuhteiden niin osuessa olla merkityksellistä lainsäädännölle. Tässä mielessä on pantava merkille Eija-Riitta Korholan meno ehdolle kokoomuksen listoille ja jo ehdokkaaksi nimetyn Mikael Jungnerin (sdp) päätös siirtyä taustavaikutusalalle.
Korhola ei aiemmalla poliittisella urallaan pitänyt mitenkään salassa nuivaa suhtautumista tasa-arvoon nähtynä seksuaalisen suuntautumisen kannalta. Korhola on ollut sekä kristillisdemokraattien että kokoomuksen edustajana. Euroopan parlamentista hän putosi kokoomuksen edustajana viime vaaleissa. Eduskuntaan Korhola pyrkii nyt Helsingin vaalipiiristä.
Tuolloin tasa-arvon kannatus Suomen ryhmässä kasvoi näyttävästi, kun sekä keskustan Takkula että kokoomuksen Korhola jäivät valitsematta.
SDP:n ryhmän ja ehdokasasettelun tilanne ei ole tasa-arvokysymyksissä ilmeisesti läheskään niin vaikutusherkkä kuin kokoomuksen. Vanhoillisten menestysmahdollisuuksia kokoomuksen listoilla voi lisätä puolueen tiukkojen talous- ja yhteiskuntarakennekantojen ehkä aiheuttama siirtymä muualle juuri siitä potentiaalista, joka olisi äänestänyt kokoomuksen arvoliberaaliehdokkaita. Toisaalta kokonaiskannatuksen putoaminen voi vaikuttaa vastakkaisesti.