• Mary Bell

The towns that I passed through, I've got to have a memory

Ihmisyys kaikissa sen muodoissaan kiinnostaa minua pohjattomasti. Erityisen lähellä sydäntäni ovat ihmiset, jotka vastoin kaikkia odotuksia luovat omasta elämästään juuri sellaisen kuin haluavat. Suurin osa näistä ihailemistani ihmisistä ovat naisia. Sen suuremmin miettimättä syitä tähän, joskin silti muutaman teorian kehittäneenä keräilen sydämeeni ilmiöitä, ihmisiä ja tapoja. Asioita, joita ei oikein voi muuten selittää kuin sydämellä.

Tietenkin mukana on omanlaisensa friikki-faktori. Vasiten ei tarvitse mennä kaikkea vastaan, se on yleensä tulokseltaan läpinäkyvää ja typerää. Toisaalta en myöskään innostu vitseistä ja ironiasta joka on turhan alleviivattua. Jos ei aikuinen ihminen oivalla olevansa tekemisissä huumorin kanssa, ei sitä kannata alkaa sen enempää myöskään selittelemään. Toinen seikka, joka minua häiritsee, on ihmisten tarve antaa itsestään tietty kuva. En itse jaksa selitellä (vaikka teen sitä parhaillaan) omia mieltymyksiäni. Tai siis voin perustella pitäväni jostain artistista, koska se puhuttelee minua, koska se on hauska tai hyvä tms. mutta en koskaan sano pitäväni jotain hyvänä tai kauniina, koska se on niin huono tai ruma. Niin tehdessäni koittaisin nostaa itseni jotenkin muiden yläpuolelle. (Ja niitä ihmisiä on jo aivan riittämiin ilman minuakin.)

Jotkut ihmiset, kaverit, jotka eivät tunne minua kovinkaan hyvin, usein antavat linkkejä ja musiikkia sekä tavaroita joista he kuvittelevat minun pitävän. Usein he ovat myös väärässä. Se, että makuni on hieman erilainen kuin monilla muilla ei tarkoita että pitäisin kaikesta rumasta tai huonosta vain koska enemmistö ihmisistä pitää sitä rumana tai huonona. Ei kyse ole tietenkään siitä. Kyse on siitä puhutteleeko se nimenomainen esine minua. Paras ystäväni tuntee minut niin läpikotaisin, että häneen luotan. Ja hän on poikkeuksetta aina oikeassa.

Florence Foster Jenkins on jo mennyt manan maille, mutta hänen nimensä elää edelleen. Kaikki kunnia hänelle.

Olen myös esteetikko. Keräilen tavaraa; astioita, koruja, kirjoja, valokuvia.. En varsinaisesti tee niillä mitään, minä katson niitä. Minä katson niiden kauneutta. Kirpputoreilta löytyy usein (tai ainakin joskus) ihmisten vanhoja valokuvia. Se on jo alkuun huvittava ajatus, että joku myy omaa elämäänsä niin konkreettisesti. Lisäksi on hassua, että on ihmisiä, jotka niitä ostavat. Keräilen myös vanhaa lasia. Myönnän, siinä on aika usein kyse kuuluista muotoilijoista, keräilyesineistä, mutta se ei ole yksinään meriitti minulle. Muutama viikko sitten löysin kirpputorilta 2 Kaj Franckin kannua. Toinen oli ehjä ja toisessa oli nokka särkynyt. Se oli särkynyt aika kauniisti, tasaisesti ja siististi, lisäksi nokan kohdalta lähti muutama särö pitkin kannun kylkeä. Kun valo tulee oikeasta suunnasta se muuttaa säröt valokujiksi. Ostin siis molemmat kannut, tietysti. Minulla on isoisäni lapsuudenkodista kulkenut vanha lipasto, jonka päällä kannu (se rikkinäinen) tällä hetkellä on. Ehjää käytän aamuisin vesikannuna. Tosin Marimekko on kärsinyt pahan inflaation, kiitos Unikon yliannostuksen. Mutta siinäkin se ero, että Marimekon 60-luvun kuosit ovat kamalia, kun taas 50-luvulta peräisin olevat Ruusupuu ja Putkinotko, esimerkiksi, ovat mielettömän kauniita. Samoin kuin oma suosikkini Appelsiini. Appelsiini on myös ainoa Marimekon kuosi jota minulta löytyy.

2 kommenttia

kesäpoika

12.6.2008 08:29

Mäkin olen esteetikko. Joitain asioita voi katsoa piiiiiiitkään, uudelleen ja uudelleen.

Mulla on pari lehdestä leikattua kuvaa ihmiskasvoista, joita oon tuijottanut tuntikausia. Jokin esine jossain tietyssä asennossa voi olla pitkän pysähtymisen arvoinen.

Oman makunsa voi tunnistaa ja tietää mistä pitää, mutta oikeastaan kukaan ei voi tietää, miksi. Niin kuin ei mistään muustakaan. Jotin asiat vain tuntuvat omilta.

Vanha Marimekko on säilyttämisen arvoista, uutta en haluaisi kotiini. Se on jotenkin niin itsestäänselvää. Kuin alleviivattu mitätön. Ymmärrätkö?

Mary Bell

12.6.2008 09:08

Ihmiskasvot ja kuvat ihmisistä ovat parhaita. Yleensäkin kuvat. Keräilen netistä kuvia, ostan kuvakirjoja, kuvaan itse. Minulle ainoastaan kuvat, jotka ovat kädessäni fyysisesti, ovat olemassa. Siksi tulostan kaikki kuvat esim. netistä ym. Joitain muokkaan uudelleen, jotkut ovat täydellisiä sellaisenaan.

Marimekon suhteen olen hieman odottavalla mielellä. Josko uusi pomo saisi potkittua yritystä uusille urille. Marimekko kärsi hieman jämähtyneisyydestä Paakkasen aikaan. Ei sillä, etteikö Paakkanen olisi tehnyt paljon, uudistuksia myös, mutta aika aikaa kutakin. Marimekon uudet tai siis uudemmat suunnittelijat ovat kiinnostavia. Jenni Tuominen esimerkiksi ja Maija Louekari.