ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


Palveluoppaassa mukana
Chicas
Verkkokauppa naisille
yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Suomi ILGA-Europen hlbti-maavertailussa taas seitsemännellä sijalla - Malta kärjessä

Sami Mollgren • 17.05.2017 09:59 • 3 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA

ILGA-Europen kuudes maavertailu julkaistiin 17.5.2017.
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaista asemaa edistävien toimijoiden eurooppalainen kattojärjestö ILGA-Europe julkaisi keskiviikkona vuosiraporttinsa sekä sateenkaarikartan 49 eri Euroopan maan ihmisoikeustilanteesta. Raportissa vertaillaan ja pisteytetään Euroopan valtiota sen mukaan, miten niiden lainsäädännössä ja viranomaistoiminnassa kohdellaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä.

Suomi vertailun seitsemäs, toteuttaa 68 prosenttia ILGA-Europen tavoitteista

Vuoden 2017 vertailun mukaan Suomi on seitsemännellä sijalla hlbti-vähemmistöön kuuluvien ihmisoikeuksien toteuttamisessa, samoin kuin vuotta aiemmin. Suomessa toteutuu tällä hetkellä 68 prosenttia ILGA-Europen edellyttämistä toimista, kun vuotta aiemmin vastaava luku oli 67.

Suomen sijoitusta laskevat hlbti-yhdenvertaisuuteen liittyvän toimintaohjelman puute, sukupuoli-identiteetin esiintymättömyys perustuslaissa, laajat puutteet transsukupuolisten kohtelussa ja se, että ei-biologisen äidin vanhemmuutta ei tunnusteta automaattisesti.

ILGA-Europen kolme suositusta Suomelle

ILGA-Europe kehottaa Suomea mahdollistamaan synnyttäneen äidin puolisolle mahdollisuuden tunnustaa vanhemmuutensa. Asiaa käsitellään parhaillaan eduskunnassa Äitiyslaki-kansalaisaloitteen muodossa.

Järjestö kehottaa myös uudistamaan nykyistä sukupuolen vahvistamista koskevaa lainsäädäntöä. Suomi on saanut translainsäädännön nykytilasta aiemminkin huomautuksia. Jo laadittu lakiesitys uudesta translainsäädännöstä ei ole toistaiseksi edennyt.

ILGA-Europe katsoo myös, että Suomen olisi laadittava hlbti-vähemmistöjen yhdenvertaisuuteen liittyvä toimintasuunnitelma.

Malta kirkkaasti kärjessä - heikoimmissa maissa hltbi-vähemmistöjen tilanne vaikea

Vertailun kärkikolmikosta Maltan prosenttiluku on 88, Norjan 78 ja Ison-Britannian 75. Suomen edellä ovat myös Belgia, Ranska ja Portugal. Suomen tuntumassa ovat Tanska, Espanja, Alankomaat, Kroatia ja Ruotsi. Lähialueiden maista Viron luku on 33 prosenttia, Puolan 18, Liettuan ja Latvian 17.

Vertailun viimeisinä ovat Turkki (9%), Armenia (7%), Venäjä (6%) ja Azerbaidzhan (5%).

Kuudes vuotuinen raportti

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kattojärjestö ILGA-Europe julkaisi nyt viidettä kertaa kattavan vuosiraportin lesbojen, homojen, biseksuaalien ja transihmisten asemasta eri maissa sekä kartan, jossa kaikki Euroopan maat on pisteytetty sen mukaan, miten hyvin ne huolehtivat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien asemasta.

Vertailu on julkaistu vuodesta 2012 lähtien vuosittain 17.5. vietettävän kansainvälisen homo-, trans- ja bifobian vastaisen päivän (IDAHOT) alla.

Pisteytyskriteeristöä on uudistettu eri vuosien välillä, joten pisteet eivät ole suoraan verrannollisia keskenään, vaikka maiden keskinäiset sijoitukset antavat kattavan kuvan eri maiden tilanteesta. Vertailu perustuu kymmeniin yksittäisiin eri tavoin painotettuihin kriteereihin kuudella eri alueella: yhdenvertaisuus ja syrjimättömyys; perhe; viharikokset ja -puhe; sukupuolisuuden oikeudellinen tunnustaminen ja ruumiillinen koskemattomuus; kokoontumis-, yhdistymis- ja sananvapaus sekä turvapaikka.

Ensimmäisessä vertailussa Suomen sijoitus oli kahdestoista. Sen jälkeen sijoitus on ollut 14. (2013), 17. (2014), 13. (2015) ja vuosina 2016 sekä 2017 seitsemäs.

ILGA-Europe on maailmanlaajuisen ILGA-järjestön (the International Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender and Intersex Association) Euroopan aluejärjestö. Se on yli 300 hlbti-järjestön kattojärjestö, joka vaikuttaa asiantuntijana muun muassa Euroopan Unioniin, Euroopan neuvostoon ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestöön seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksien toteuttamiseksi.


Jaa Facebookissa
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Vierailin muutama vuosi sitten Maltalla ja tapasin paikallisen sateenkaarijärjestön jäseniä. Tunnelma oli silloin varsin pessimistinen. Kuulin, että nuoret homot eivät näe tulevaisuutta Maltalla, vaan koettavat muuttaa Englantiin työhön ja Maltaa vapaampaan ilmapiirin. Heidän etunsa on se, että molemmilla saarivaltioilla on käytössä sama kieli.

Silloin järjestön edustajat katsoivat katolisella kirkolla olevan niin paljon vaikutusvaltaa mm. politiikassa, etteivät esimerkiksi homojen oikeudet juurikaan etene.

Toisin on käynyt. Minua hämmästyttää, kuinka ripeästi Maltalla on pystytty torjumaan ja ohittamaan vanhoillisten jarrutus. Viime vuoden puolella jopa kiellettiin nk. eheytysterapiat, eli vahingolliset yritykset muuttaa homoja heteroiksi.
  JuhaniV • 18.05.2017 10:59
Itse kuvailen tuollaista muutosta nimellä "pihvin kääntyminen". Se liittyy etenkin yleiseen mielipiteeseen. Jossain vaiheessa vallan kahvassa istuvat huomaavat yleisen mielipiteen jossain ns. arvokysymyksessä muuttuneen niin laajasti ja radikaalisti, että oma kanta on pakko tarkistaa. Toki yhtäaikainen isompi muutos poliittisissa valtasuhteissa yhdistettynä edes pieneen sukupolvenvaihdokseen auttavat kypsymisprosessia.
  smo • 18.05.2017 12:28
Tuore uutinen: Saksan parlamentti pakotetaan äänestämään tasa-arvoisesta avioliittolaista (?)

Saksan parlamentin eli liittopäivien lakivaliokunnassa/oikeuskomissiossa on maannut vuosia kolme (3) aloitetta tasa-avoiseksi avioliittolaiksi (vasemmiston, vihreiden ja liittoneuvosten eli osavaltioiden edustajien kokouksen), saksalaisittain Avioliitto kaikille (Ehe für alle). Vasemmiston aloite on maannut komiteassa pisimpään, peräti 3,5 vuotta. Saksan nykyinen hallituskoalitio kristdemit ja sosdemit (CDU ja SPD) on estänyt aloitteiden tuomisen parlamentin täysistunnon äänestykseen.

Kanne perustuslakituomioistuimeen
Vihreiden eduskuntaryhmä toimitti tänään Saksan perustuslakituomioistuimelle kanteen, jolla pyritään pakottamaan liittopäivät äänestämään tasa-arvoisesta avioliittolaista. Kanteen tänään oikeuteen vienyt vihreiden kansanedustaja Volker Beck sanoo kanteessa vedottavan perustuslain pykälään 76, jonka mukaan liittopäivien on käsiteltävä aloitteet tietyssä ajassa. Lisäksi pykälä 38 antaa kansanedustajille täyden oikeuden äänestää omantuntonsa mukaisesti.
Tavoitteena on saada liittopäivät äänestämään tasa-arvoisesta avioliittolaista vielä tämän istuntokauden aikana ennen syksyn vaaleja.

Opposition eli vasemmiston (Linke) ja vihreiden (Grüne) pinna oli katketa eilisessä parlamentin istunnossa, kun CDU ja SDP estivät 38. kerran avioliittolakialoitteen tuomisen suuren salin äänestykseen. Vastustajat esittivät perusteeksi mm. ”biologiset erot” ja väitteen, että eihän homoja syrjitä Saksassa ja ”erilaisia asioita on käsiteltävä erilaisesti” yms. Vihreiden edustaja sanoi luulleensa, että D-kirjain kristdemien lyhenteessä CDU tarkoittaa demokraattista, mutta sehän tarkoittaakin diskriminoivaa.

Saksan yleisradioyhtiön uutinen, jossa pari virhettä, mutta muuten oikein:
www.tagesschau.de
Tässä Volker Beck on viemässä asiakirjanippua perustuslakituomioistuimeen:
www.queer.de
(Suomensin pikaisesti ilman apuvälineitä ja selvittämättä virallisia termejä, mutta pääasiat lienevät oikein.)

Kommenttia muokattu: 18.05.2017 klo 17:00
  Havainnoija • 18.05.2017 16:34
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Katso myös nämä
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2017 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy