ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Suomi ILGA-Europen hlbti-maavertailussa taas seitsemännellä sijalla - Malta kärjessä

Sami Mollgren • 17.05.2017 09:59 • 8 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA

ILGA-Europen kuudes maavertailu julkaistiin 17.5.2017.
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaista asemaa edistävien toimijoiden eurooppalainen kattojärjestö ILGA-Europe julkaisi keskiviikkona vuosiraporttinsa sekä sateenkaarikartan 49 eri Euroopan maan ihmisoikeustilanteesta. Raportissa vertaillaan ja pisteytetään Euroopan valtiota sen mukaan, miten niiden lainsäädännössä ja viranomaistoiminnassa kohdellaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä.

Suomi vertailun seitsemäs, toteuttaa 68 prosenttia ILGA-Europen tavoitteista

Vuoden 2017 vertailun mukaan Suomi on seitsemännellä sijalla hlbti-vähemmistöön kuuluvien ihmisoikeuksien toteuttamisessa, samoin kuin vuotta aiemmin. Suomessa toteutuu tällä hetkellä 68 prosenttia ILGA-Europen edellyttämistä toimista, kun vuotta aiemmin vastaava luku oli 67.

Suomen sijoitusta laskevat hlbti-yhdenvertaisuuteen liittyvän toimintaohjelman puute, sukupuoli-identiteetin esiintymättömyys perustuslaissa, laajat puutteet transsukupuolisten kohtelussa ja se, että ei-biologisen äidin vanhemmuutta ei tunnusteta automaattisesti.

ILGA-Europen kolme suositusta Suomelle

ILGA-Europe kehottaa Suomea mahdollistamaan synnyttäneen äidin puolisolle mahdollisuuden tunnustaa vanhemmuutensa. Asiaa käsitellään parhaillaan eduskunnassa Äitiyslaki-kansalaisaloitteen muodossa.

Järjestö kehottaa myös uudistamaan nykyistä sukupuolen vahvistamista koskevaa lainsäädäntöä. Suomi on saanut translainsäädännön nykytilasta aiemminkin huomautuksia. Jo laadittu lakiesitys uudesta translainsäädännöstä ei ole toistaiseksi edennyt.

ILGA-Europe katsoo myös, että Suomen olisi laadittava hlbti-vähemmistöjen yhdenvertaisuuteen liittyvä toimintasuunnitelma.

Malta kirkkaasti kärjessä - heikoimmissa maissa hltbi-vähemmistöjen tilanne vaikea

Vertailun kärkikolmikosta Maltan prosenttiluku on 88, Norjan 78 ja Ison-Britannian 75. Suomen edellä ovat myös Belgia, Ranska ja Portugal. Suomen tuntumassa ovat Tanska, Espanja, Alankomaat, Kroatia ja Ruotsi. Lähialueiden maista Viron luku on 33 prosenttia, Puolan 18, Liettuan ja Latvian 17.

Vertailun viimeisinä ovat Turkki (9%), Armenia (7%), Venäjä (6%) ja Azerbaidzhan (5%).

Kuudes vuotuinen raportti

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kattojärjestö ILGA-Europe julkaisi nyt viidettä kertaa kattavan vuosiraportin lesbojen, homojen, biseksuaalien ja transihmisten asemasta eri maissa sekä kartan, jossa kaikki Euroopan maat on pisteytetty sen mukaan, miten hyvin ne huolehtivat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien asemasta.

Vertailu on julkaistu vuodesta 2012 lähtien vuosittain 17.5. vietettävän kansainvälisen homo-, trans- ja bifobian vastaisen päivän (IDAHOT) alla.

Pisteytyskriteeristöä on uudistettu eri vuosien välillä, joten pisteet eivät ole suoraan verrannollisia keskenään, vaikka maiden keskinäiset sijoitukset antavat kattavan kuvan eri maiden tilanteesta. Vertailu perustuu kymmeniin yksittäisiin eri tavoin painotettuihin kriteereihin kuudella eri alueella: yhdenvertaisuus ja syrjimättömyys; perhe; viharikokset ja -puhe; sukupuolisuuden oikeudellinen tunnustaminen ja ruumiillinen koskemattomuus; kokoontumis-, yhdistymis- ja sananvapaus sekä turvapaikka.

Ensimmäisessä vertailussa Suomen sijoitus oli kahdestoista. Sen jälkeen sijoitus on ollut 14. (2013), 17. (2014), 13. (2015) ja vuosina 2016 sekä 2017 seitsemäs.

ILGA-Europe on maailmanlaajuisen ILGA-järjestön (the International Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender and Intersex Association) Euroopan aluejärjestö. Se on yli 300 hlbti-järjestön kattojärjestö, joka vaikuttaa asiantuntijana muun muassa Euroopan Unioniin, Euroopan neuvostoon ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestöön seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksien toteuttamiseksi.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Vierailin muutama vuosi sitten Maltalla ja tapasin paikallisen sateenkaarijärjestön jäseniä. Tunnelma oli silloin varsin pessimistinen. Kuulin, että nuoret homot eivät näe tulevaisuutta Maltalla, vaan koettavat muuttaa Englantiin työhön ja Maltaa vapaampaan ilmapiirin. Heidän etunsa on se, että molemmilla saarivaltioilla on käytössä sama kieli.

Silloin järjestön edustajat katsoivat katolisella kirkolla olevan niin paljon vaikutusvaltaa mm. politiikassa, etteivät esimerkiksi homojen oikeudet juurikaan etene.

Toisin on käynyt. Minua hämmästyttää, kuinka ripeästi Maltalla on pystytty torjumaan ja ohittamaan vanhoillisten jarrutus. Viime vuoden puolella jopa kiellettiin nk. eheytysterapiat, eli vahingolliset yritykset muuttaa homoja heteroiksi.
  JuhaniV • 18.05.2017 10:59
Itse kuvailen tuollaista muutosta nimellä "pihvin kääntyminen". Se liittyy etenkin yleiseen mielipiteeseen. Jossain vaiheessa vallan kahvassa istuvat huomaavat yleisen mielipiteen jossain ns. arvokysymyksessä muuttuneen niin laajasti ja radikaalisti, että oma kanta on pakko tarkistaa. Toki yhtäaikainen isompi muutos poliittisissa valtasuhteissa yhdistettynä edes pieneen sukupolvenvaihdokseen auttavat kypsymisprosessia.
  smo • 18.05.2017 12:28
Tuore uutinen: Saksan parlamentti pakotetaan äänestämään tasa-arvoisesta avioliittolaista (?)

Saksan parlamentin eli liittopäivien lakivaliokunnassa/oikeuskomissiossa on maannut vuosia kolme (3) aloitetta tasa-avoiseksi avioliittolaiksi (vasemmiston, vihreiden ja liittoneuvosten eli osavaltioiden edustajien kokouksen), saksalaisittain Avioliitto kaikille (Ehe für alle). Vasemmiston aloite on maannut komiteassa pisimpään, peräti 3,5 vuotta. Saksan nykyinen hallituskoalitio kristdemit ja sosdemit (CDU ja SPD) on estänyt aloitteiden tuomisen parlamentin täysistunnon äänestykseen.

Kanne perustuslakituomioistuimeen
Vihreiden eduskuntaryhmä toimitti tänään Saksan perustuslakituomioistuimelle kanteen, jolla pyritään pakottamaan liittopäivät äänestämään tasa-arvoisesta avioliittolaista. Kanteen tänään oikeuteen vienyt vihreiden kansanedustaja Volker Beck sanoo kanteessa vedottavan perustuslain pykälään 76, jonka mukaan liittopäivien on käsiteltävä aloitteet tietyssä ajassa. Lisäksi pykälä 38 antaa kansanedustajille täyden oikeuden äänestää omantuntonsa mukaisesti.
Tavoitteena on saada liittopäivät äänestämään tasa-arvoisesta avioliittolaista vielä tämän istuntokauden aikana ennen syksyn vaaleja.

Opposition eli vasemmiston (Linke) ja vihreiden (Grüne) pinna oli katketa eilisessä parlamentin istunnossa, kun CDU ja SDP estivät 38. kerran avioliittolakialoitteen tuomisen suuren salin äänestykseen. Vastustajat esittivät perusteeksi mm. ”biologiset erot” ja väitteen, että eihän homoja syrjitä Saksassa ja ”erilaisia asioita on käsiteltävä erilaisesti” yms. Vihreiden edustaja sanoi luulleensa, että D-kirjain kristdemien lyhenteessä CDU tarkoittaa demokraattista, mutta sehän tarkoittaakin diskriminoivaa.

Saksan yleisradioyhtiön uutinen, jossa pari virhettä, mutta muuten oikein:
www.tagesschau.de
Tässä Volker Beck on viemässä asiakirjanippua perustuslakituomioistuimeen:
www.queer.de
(Suomensin pikaisesti ilman apuvälineitä ja selvittämättä virallisia termejä, mutta pääasiat lienevät oikein.)

Kommenttia muokattu: 18.05.2017 klo 17:00
  Havainnoija • 18.05.2017 16:34
Malta saa tasa-arvoisen avioliittolain heinäkuussa (?)

Maltan toissapäiväisissä parlamettivaaleissa kävi niin, että työväenpuolue PL voitti ja Joseph Muscat nimitettiin pääministeriksi. Muscat ilmoitti virkaanastujaispuheessaan, että hallitus nimitetään tällä viikolla ja uuden parlamentin ensimmäisiin tehtäviin kuuluu tasa-arvoinen avioliittolaki (”A marriage equality bill will be the first piece of legislation tabled in parliament once it is convened later this month”).
www.timesofmalta.com
Tasa-arvoinen avioliittolaki hyväksyttäneen lähes yksimielisesti, sillä asia on molempien parlamentissa edustettuina olevien puolueiden ohjelmassa.
-----
Itävalta: Ei edistystä lähiaikoina

Itävallassa samantyyppinen tilanne kuin Saksassa. Vihreät yrittivät saada kansalliskokousta päättämään tasa-arvoisen avioliittolain käsittelystä vielä ennen kesälomia, mutta hallituspuolueet eivät suostuneet. Lokakuussa on parlamenttivaalit ( de.wikipedia.org ) ja äärioikeistolaisen FPÖ-puolueen menestys voi johtaa siihen, että seuraavassa parlamentissa tasa-arvoisen avioliittolain kannattajat ovat vähemmistössä.
derstandard.at
Tässä suurimpien puolueiden kannatus kyselytulosten mukaan:
SPÖ = sosialidemokraatit
ÖVP = konservatiivit
FPÖ = äärioikeisto (rasismi ja homoviha)
upload.wikimedia.org

Kommenttia muokattu: 06.06.2017 klo 00:44
  Havainnoija • 06.06.2017 00:12
Liettua: Parlamentti tyrmäsi parisuhdelain

Liettuan parlamentti Seimas äänesti torstaina 15.6. opposition liberaalisiiven laatimasta parisuhdelakialoitteesta. Äänet jakautuivat
59 vastaan
29 puolesta
20 pidättäytyi äänestämästä
Liettuan sateenkaarijärjestö LGL oli kuitenkin ilahtunut tuloksesta, joka osoitti parisuhdelain kannatuksen lisääntyneen. Parisuhdelaki olisi koskenut sekä homo- että heteropareja.
www.lgl.lt
Tässä uutisessa on kerrottu parlamenttiryhmittymistä ja parisuhdelakia kannattaneiden nimet:
www.lgl.lt
------
Saksa: Ei äänestystä avioliittolaista
Liittohallitus ilmoitti, että äänestystä tasa-arvoisesta avioliittolaista ei tule, koska sen mielestä epätasa-arvo ei ole syrjintää. Avioliitto on kuulemma sellainen instituutio, jossa on tietty asiasisältö, jonka mukaan samaa sukupuolta olevia pareja ei tarvitse käsitellä samalla tavalla kuin eri sukupuolta olevia. Jotenkin näin, en vaivautunut perehtymään tarkemmin.
Sosialidemokraatit ovat välillä kovastikin kannattaneet avioliittolain muutosta, mutta nyt on selvinnyt, että he eivät tuo vaatimusta mahdollisiin hallitusneuvotteluihin syysvaalien jälkeen.
  Havainnoija • 18.06.2017 00:08
Saksa: Äänestys avioliittolaista tällä viikolla?

Sosialidemokraatit (SPD) haluaa parlamentin eli liittopäivien äänestävän tasa-arvoisesta avioliittolaista (Ehe für alle = avioliitto kaikille) ennen kesälomia eli ylihuomenna torstaina tai sitten perjantaina. SPD on luvannut äänestää huomenna keskiviikkona lakivaliokunnassa pitkään maanneen lakialoitteen puolesta, jotta se tulisi viimein vihdoin suuren salin äänestykseen. Mikäli myös kristillisdemokraattien (CDU/CSU) kansanedustajat saisivat äänestää omantuntonsa mukaisesti, kuten liittokansleri Angela Merkel on hieman lupaillut, aloite hyväksyttäisiin melko suurella enemmistöllä.
Yleisradioyhtiöiden uutisia
ARD saksaksi
www.tagesschau.de
Deutsche Welle englanniksi
www.dw.com
Sateenkaariverkkolehti
www.queer.de

Kommenttia muokattu: 27.06.2017 klo 17:57
  Havainnoija • 27.06.2017 16:27
Päivitys: Äänestys avioliittolaista perjantaina (?)

Liittokansleri Angela Merkel on uutisten mukaan luvannut, että kristillisdemokraattien (CDU/CSU) kansanedustajat saavat äänestää vapaasti eli omantuntonsa mukaan tasa-arvoisesta avioliittolaista.
Parlamentti äänestää laista ilmeisesti perjantaina.

Yleisradioyhtiön uutinen englanniksi
www.dw.com
saksaksi
www.tagesschau.de
Sateenkaarilehti
www.queer.de

Kommenttia muokattu: 27.06.2017 klo 18:02
  Havainnoija • 27.06.2017 17:59
Saksa: Lakivaliokunta hyväksyi aloitteen tasa-arvoisesta avioliittolaista

Lakivaliokunta hyväksyi päivällä vihreiden, vasemmiston ja sosialidemokraattien äänin aloitteen tasa-arvoiseksi avioliittolaiksi, jonka ovat laatineet vuonna 2015 osavaltioiden liittoneuvostoon kuuluvista Baden-Württemberg, Brandenburg, Bremen, Hampuri, Niedersachsen (fi Ala-Saksi), Nordrhein-Westfalen, Rheinland-Pfalz, Schleswig-Holstein ja Thüringen. Pikaisen silmäyksen perusteella aloite vastaa Suomen nykyistä avioliittolakia eli rekisteröityjä parisuhteita ei voi solmia avioliittolain muutoksen tultua voimaan ja rek parisuhteet voi muuttaa avioliitoksi ilmoituksella paikalliseen maistraattiin (Standesamt). Sellainen erikoisuus kylläkin, että muutettaessa rek parisuhde avioliitoksi, avioliitto tulee voimaan takautuvasti sisältäen mahdollisesti saamatta jääneen aviopareille kuuluvan verohelpotuksen. Asiasta lisää myöhemmin.
Tässä lakialoite, alussa perusteluja, varsinainen aloite alkaa sivulta 5:
dipbt.bundestag.de

Äänestykset parlamentissa eli liittopäivillä huomenna pe 30.6. alkaen kello 9 Suomen aikaa

Tulee tiukka paikka, kaksi äänestystä. Ensin äänestetään siitä, otetaanko avioliittolakialoite asialistalle ylipäätään. Puoltajilla eli vihreillä, vasemmistolla ja demareilla on yhteensä 320 kansanedustajaa, vastustavilla kristillisdemokraateilla 309 eli eroa vain 11 edustajaa (homovihamielisellä AfD-puolueella ei ole edustajia liittopäivillä). Puoltajista ei monen tarvitse olla poissa, jolloin koko avioliittoaloitetta ei oteta asialistalle lainkaan. Jos asialistalle ottaminen onnistuu, sitten vasta keskustellaan itse aloitteesta noin 40 minuuttia ja lopuksi äänestetään. Saas nähdä.
(Lähteinä mm. Saksan yleisradioyhtiöiden uutiset.)

Lisäys
Parlamentin mahdollisen hyväksymisen jälkeen tarvitaan vielä liittoneuvoston käsittely ja presidentin allekirjoitus, joten avioliittolain muutos voisi tulla voimaan marraskuun alussa.

Korjasin tekstiä kello 15.09

Kommenttia muokattu: 29.06.2017 klo 15:09
  Havainnoija • 29.06.2017 00:23
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy