Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaista asemaa edistävien toimijoiden eurooppalainen kattojärjestö ILGA-Europe julkaisi keskiviikkona vuosiraporttinsa sekä sateenkaarikartan 49 eri Euroopan maan ihmisoikeustilanteesta. Raportissa vertaillaan ja pisteytetään Euroopan valtiota sen mukaan, miten niiden lainsäädännössä ja viranomaistoiminnassa kohdellaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä.
Suomi vertailun seitsemäs, toteuttaa 68 prosenttia ILGA-Europen tavoitteista
Vuoden 2017 vertailun mukaan Suomi on seitsemännellä sijalla hlbti-vähemmistöön kuuluvien ihmisoikeuksien toteuttamisessa, samoin kuin vuotta aiemmin. Suomessa toteutuu tällä hetkellä 68 prosenttia ILGA-Europen edellyttämistä toimista, kun vuotta aiemmin vastaava luku oli 67.
Suomen sijoitusta laskevat hlbti-yhdenvertaisuuteen liittyvän toimintaohjelman puute, sukupuoli-identiteetin esiintymättömyys perustuslaissa, laajat puutteet transsukupuolisten kohtelussa ja se, että ei-biologisen äidin vanhemmuutta ei tunnusteta automaattisesti.
ILGA-Europen kolme suositusta Suomelle
ILGA-Europe kehottaa Suomea mahdollistamaan synnyttäneen äidin puolisolle mahdollisuuden tunnustaa vanhemmuutensa. Asiaa käsitellään parhaillaan eduskunnassa Äitiyslaki-kansalaisaloitteen muodossa.
Järjestö kehottaa myös uudistamaan nykyistä sukupuolen vahvistamista koskevaa lainsäädäntöä. Suomi on saanut translainsäädännön nykytilasta aiemminkin huomautuksia. Jo laadittu lakiesitys uudesta translainsäädännöstä ei ole toistaiseksi edennyt.
ILGA-Europe katsoo myös, että Suomen olisi laadittava hlbti-vähemmistöjen yhdenvertaisuuteen liittyvä toimintasuunnitelma.
Malta kirkkaasti kärjessä - heikoimmissa maissa hltbi-vähemmistöjen tilanne vaikea
Vertailun kärkikolmikosta Maltan prosenttiluku on 88, Norjan 78 ja Ison-Britannian 75. Suomen edellä ovat myös Belgia, Ranska ja Portugal. Suomen tuntumassa ovat Tanska, Espanja, Alankomaat, Kroatia ja Ruotsi. Lähialueiden maista Viron luku on 33 prosenttia, Puolan 18, Liettuan ja Latvian 17.
Vertailun viimeisinä ovat Turkki (9%), Armenia (7%), Venäjä (6%) ja Azerbaidzhan (5%).
Kuudes vuotuinen raportti
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kattojärjestö ILGA-Europe julkaisi nyt viidettä kertaa kattavan vuosiraportin lesbojen, homojen, biseksuaalien ja transihmisten asemasta eri maissa sekä kartan, jossa kaikki Euroopan maat on pisteytetty sen mukaan, miten hyvin ne huolehtivat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien asemasta.
Vertailu on julkaistu vuodesta 2012 lähtien vuosittain 17.5. vietettävän kansainvälisen homo-, trans- ja bifobian vastaisen päivän (IDAHOT) alla.
Pisteytyskriteeristöä on uudistettu eri vuosien välillä, joten pisteet eivät ole suoraan verrannollisia keskenään, vaikka maiden keskinäiset sijoitukset antavat kattavan kuvan eri maiden tilanteesta. Vertailu perustuu kymmeniin yksittäisiin eri tavoin painotettuihin kriteereihin kuudella eri alueella: yhdenvertaisuus ja syrjimättömyys; perhe; viharikokset ja -puhe; sukupuolisuuden oikeudellinen tunnustaminen ja ruumiillinen koskemattomuus; kokoontumis-, yhdistymis- ja sananvapaus sekä turvapaikka.
Ensimmäisessä vertailussa Suomen sijoitus oli kahdestoista. Sen jälkeen sijoitus on ollut 14. (2013), 17. (2014), 13. (2015) ja vuosina 2016 sekä 2017 seitsemäs.
ILGA-Europe on maailmanlaajuisen ILGA-järjestön (the International Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender and Intersex Association) Euroopan aluejärjestö. Se on yli 300 hlbti-järjestön kattojärjestö, joka vaikuttaa asiantuntijana muun muassa Euroopan Unioniin, Euroopan neuvostoon ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestöön seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksien toteuttamiseksi.
rainbow-europe.org
ILGA-Europen vertailun Suomen maaraportti (pdf)