Tammikuussa 2013 Tieteen päivillä pohdittiin sitä, pitäisikö menneitä kriisejä ja vääryyksiä muistaa vai unohtaa. Yliopiston lehtori Jan Löfström on koonnut aiheesta kirjan "Voiko historiaa hyvittää". Onko muisteleminen tarpeellista? Kuka hyötyy esim. siitä, että pengotaan kansalaissodan kostonkierrettä? Sama kysymys on ajankohtainen eri puolilla maailmaa. Uhrit kaipaavat hyvitystä ja anteeksipyyntöä. Alkuviikosta nousivat uutisiin Irlannin ns. Magdalena-sisaret. Katolisen kirkon nunnat pitivät yllä vuosikymmenien ajan työlaitoksia, joihin toimitettiin "huonosti käyttäytyneitä" nuoria naisia tai tyttöjä, esim. naimattomia äitejä. Vasta nyt, yli 15 vuotta leirien sulkemisen jälkeen asiaa on perusteellisemmin tutkittu.
http://yle.fi/uutiset/raportti_irlannin_valtio_osavastuussa_naimattomien_aitien_orjuuttamisesta_pesuloissa/6482300
Anteeksipyytämisiä on nähty eri puolilla maailmaa. Erityisesti 1990-luvun alussa, kun sortovallat kaatuivat, presidentit tai hallitusten edustajat pyysivät anteeksi menneitä vääryyksiä. Katolinen kirkko on joutunut pyytelemään anteeksi kirkon piirissä tapahtuneita väärinkäytöksiä. Liikeyritykset ovat pyytäneet anteeksi epäeettistä liiketoimintaansa. Suomessa vuonna 2000 pääministeri Lipponen pyysi julkisesti anteeksi Suomessa asuneiden juutalaisten luovuttamista natseille.
Kaikki eivät kuitenkaan halua tyytyä pelkkään anteeksipyyntöön. Halutaan konkreettinen korvaus ja syylliset vastuuseen. Kenellä on oikeus vaatia anteeksipyyntöä ja nostaa korvauskanne? Onko oltava sukulainen, jälkeläinen vai sorrettujen etujärjestön edustaja?
Homot ja lesbot ovat olleet vahvojen ennakkoluulojen uhreja. Jopa eduskunnan pöntöstä heitä on törkeästi halveksittu. Osa kirkkojen väestä yhä edelleen leimaa homot syntisiksi. Onko vaadittava anteeksipyyntöä ja kuka pyytäisi anteeksi? Eikö se riitä, että lakeja korjaillaan, ja entiset ja nykyiset arkkipiispat esittävät pahoittelunsa.
Viime vuosina pride-marssit ovat vetäneet mukaan väkeä tuhansittain. Erilaiset poliittiset, uskonnolliset ja muut yhteiskunnallisesti merkittävät tahot ovat lähteneet liikkeelle tukemaan HLBTI-ihmisten tasa-arvovaatimuksia. Pride-paraatista on samalla tullut jonkinlainen "katumusmarssi", jolla yritetään hyvittää entisiä pahoja puheita.
Ehkä vakavin anteeksipyyntöjen aika on vielä edessäpäin. Uhkat jo tiedetään, mutta ei toimita riittävästi: ilmastonmuutos, luonnnonvarojen tuhlaaminen.
Tieteen päivien tämä teemakokonaisuus on verkossa videotallenteena. Jan Löfströmin luento-osuus alkaa kohdasta 73 minuuttia.
http://www.tieteenpaivat.fi/pienijuhlasali/muistaminen.html