Rekisteröidyssä parisuhteessa elävä on alttiina hiljaiselle syrjinnälle, kun hän joutuu ilmoittamaan aviosäätynsä: ruksi kohtaan rekisteröity parisuhde. Myös sukunimilaki on syrjivä: puolisot eivät voi automaattisesti ottaa toisen puolison sukunimeä. Nimen voi vaihtaa maksamalla säädetyt maksut. Heterolla nimen vaihto käy maksutta.
Nimilait ovat kiemuraisia ja syrjiviä muuallakin kuin Suomessa. Itävallassa suunnitellaan parhaillaan perhelainsäädännön uudistamista ja siinä yhteydessä korjataan myös sukunimilakia. Ennen lapsen nimi määrättiin isän mukaan. Tulevaisuudessa tulee valinnan vapaus: lapsi voi saada myös kaksoisnimen: isän nimi – väliviiva – äidin nimi. Erikoista on, että nykyään heteroaviopari voi saada kaksoisnimen väliviivalla erotettuna, mutta homopari voi nykyään saada kaksoisnimen vain niin, että väliviivaa ei ole. Se voi aiheuttaa sekaannuksia, mutta se myös paljastaa, että kyseessä on homoliitossa oleva henkilö.
Itävallan oikeusministeri ei ole kertonut, että rekisteröidyssä parisuhteessa elävien nimikäytäntöön olisi tulossa muutoksia. Sen sijaan Wienin kaupunginhallituksen jäsen Sandra Frauenberger vetoaa oikeusministeriin ja vaatii, että nimilain kummalliset eriarvoisuutta ilmentävät kohdat on poistettava: samat käytännöt hetero- ja homopareille.
Kun Suomen eduskunnassa 10 vuotta sitten päätettiin rekisteröidystä parisuhteesta, nimilakiin sorvattiin tarkoituksellisesti eriarvoistava lauseke: ei yhteistä sukunimeä. Hävettävää, että eriarvoistava nimilaki on yhä voimassa.