Ranneliike on kiinnittänyt huomiota ammatillisesti kyseenalaiseen terapiaan ja ammattinimikkeiden käyttöön. Tätä taustaa vasten on oletettavaa, että vakituinen yleisömme on aiheelle ainakin jossain määrin herkistynyt. Vähemmistöön kuuluminen voi myös ehkä alentaa hakeutumiskynnystä erilaisiin terapioihin. Tässä mielessä RL:n lukijoiden kannattaa katsoa YLE:n MOT-ohjelma 5.9 terapeuttien koulutuksesta.
Kävi ilmi, että psykoterapeuttien koulutus on villiä ja vapaata, eikä koulutusten sisältöä ja laatua pysty valvomaan yksikään viranomainen.
Sektori hallintoa juuri tuntematta olin itse kuvitellut, että terapeuttien koulutustaustana on yleensä yliopisto, joko lääketieteen tai psykologian puolella, joillakin mielenterveysalan sairaanhoitajatausta ja lisäkoulutus. Vaan ei noin lainkaan.
Mielenterveysongelmat ovat Suomen uusi kansantauti. Ongelmaa hoitamaan tarvitaan lisää psykoterapeutteja. Erityisesti kysyntää on lyhyisiin terapioihin koulutetuista ammattilaisista. Mutta kuka takaa, että koulutus on pätevää? Ei kukaan, selvisi joukolle alan opiskelijoita.
Ohjelmassa haastatellaan joukkoa Helsingissä toimivan yksityisen koulutuslaitoksen entisiä ja nykyisiä opiskelijoita. Osa opiskelijoista keskeytti opintonsa kun heille selvisi, että yrityksen omistaja ja alkuaikojen pääkouluttaja ei täytä Valviran vuonna 2005 julkistamia pätevyysvaatimuksia. Opiskelijat kokevat tulleensa huijatuiksi. Myös kuluttajansuojaviranomaisille on tehty valituksia yrityksen toimintatavoista.
Ohjelmasta välittyi vaikutelma, että viranomaiset ovat ovat aika voimattomia, jos koulutusyritys yksinkertaisesti ei noudata julkaistuja pätevyysvaatimuksia tai koulutuksesta annettuja ohjeita. Entä miten toteutuu potilasturvallisuus, jos viranomainenkaan ei noudata omia ohjeitaan, kysyivät ohjelmassa opiskelunsa keskeyttäneet tulevat psykoterapeutit.