Helsingin vaalipiirissä 16 390 ihmistä valitsi ex-nyrkkeilijä Tony Halmeen edustajakseen Suomen Eduskuntaan. Osa äänistä saattoi olla protestiääniä perinteiseen politiikkaan kyllästyneiltä, sellaisilta jotka haluavat hieman vipinää eduskuntaan. Mutta varmasti Halmetta äänestäneissä oli sellaisiakin, joihin Halmeen tyyli "sanoa asiat suoraan" vetoaa.
Tony Halme aloitti kansanedustajan uransa varsin räväkästi ilmoittamalla Yleisradion uutislähetyksessä, että Tasavallan presidentti Tarja Halonen on lesbo. Presidentti tai presidentin kanslia ei asiaan ottanut kantaa, mutta muutamat kokeneet poliitikot kyllä paheksuivat Halmeen tapaa ilmaista asioita. Kuten myös iltapäivälehdet. Yleisradiossakin asiaa puidaan sisäisesti.
Radiossa Halme sanoi: "Joku kysy multa, onko se mahdollista, että tällainenkin tapahtuu. Mä sanoin, että ei se ole mahdotonta. Meillä on lesbo presidentti, ja meillä on minä kansanedustajana. Kaikki näköjään voi olla mahdollista.". Myöhemmin Halme korjaili lausuntoaan presidentille STT:n kautta lähettämässään avoimessa kirjeessä:
Avoin kirje Presidentti Tarja HalosellePyydän anteeksi, että olen nimitellyt rouva Presidenttiä radiolausunnossani. Tarkoitukseni oli rohkaista jokaista suomalaista pyrkimään eteenpäin elämässä ja toteuttamaan unelmiaan. Radioon antamani lauseen olisin voinut muotoilla toisinkin, esimerkiksi vaikkapa seuraavasti: Kaikki näyttää olevan elämässä mahdollista kun katujen kasvatista voi tulla kansanedustaja ja Setan ex-puheenjohtajasta presidentti. Suomen kansa on teidät suoraan valinnut presidentiksi ja minä kunnioitan sitä valintaa. Politiikkaanne aion edelleen arvostella.
Mainoskatko - Sisältö jatkuu allaMainoskatko loppuuHelsingissä 18.3. 2003
Tony Halme
Radio Kiss FM:n aamulähetyksessä kirjettä seuraavana päivänä Tony Halme sanoi olleensa vakaasti siinä uskossa, että Tasavallan presidentti on lesbo. Halme myös arvioi, ettei kukaan voisi olla järjestön puheenjohtajana ilman että olisi samalla ajamassa henkilökohtaisia asioitaan.
Ilmeisesti Halme ei ajatellut sitä, että kansalaisoikeusjärjestössä toimiminen kasvattaa yleissivistystä. Setan tasoisen organisaation puheenjohtajana toimiminen on varmasti paremminkin meriitti uraa ajatellen. Halme ei ilmeisesti myöskään ole tietoinen, että Seta ei ole mikään "homojen ja lesbojen kerho", vaan yhteiskunnan arvoihin ja ihmisoikeuksiin laajemminkin vaikuttamaan pyrkivä taho.
Halme ja seksuaaliset vähemmistöt
Mitä tulee kohun nostattaneessa radiohaastattelussa Halmeen käyttämään nimitykseen "lesbo", niin sanassa itsessään ei liene mitään pahaa. Lesbo on lesbo vaikka voissa paistaisi tai homo on homo nukkuessaankin. Tässä nyt vain kävi niin, että Tarja Halonen ei tietääksemme ole lesbo, joten Halme lotkautti käsityksensä vastoin parempaa tietoa.
Mainitussa yhteydessä sanottuna voi päätellä Halmeen käsitelleen valtavirrasta poikkeavaa seksuaalista suuntautumista kuitenkin negatiivisena asiana. Ajatuksen "Katujen kasvatin nousemisesta kansanedustajaksi" rinnastaminen ajatukseen "lesbon kohoamisesta presidentiksi" on aika erikoinen. Kun "kadulla kasvanut" tulee kansanedustajaksi, ei hän enää "katuelämää" harrasta, mutta jos lesbosta tulee presidentti, niin ei lesbisyys mihinkään katoa.
Halmeen suusta on jo totuttu kuulemaan erilaisia - ja varsin negatiivisia kommentteja homoista, trans-ihmisistä ja muistakin vähemmistöistä. Joitakin kertoja aihetta on sivuttu jopa väärän tiedon siivittämänä. Halme on mm. väittänyt, että homoseksuaalisuus olisi määritelty sairaudeksi vielä vuonna 1998 ja että 86 prosenttia "hoitoon" hakeutuneista olisi "parantunut ottamalla pillerin päivässä". Muitakin tölväisyjä on matkan varrelle mahtunut. Monet muistavat Halmeen esitelleen tiedotusvälineissä pakaroihinsa tatuoitua "EXIT ONLY" -tekstiä.
Tony Halme - Populistinen uhoaja vai uhoava populisti?
Halme esiintyy mielellään suurisanaisesti ja kertomalla käsityksensä "suoraan", ei analyyttisesti pohdiskellen kolikon toistakin puolta. Hänen tapaansa ei välttämättä kuulu yrittää etsiä (varsinkaan kestäviä) ratkaisuja käsillä olevaan asiaan. Yksinkertaistetut väittämät reippaasti esille tuotuna voivat joissain tapauksessa antaa kuvan dynaamisesta ja aikaansaavasta tekijästä - ja sellainen vetoaa helposti poliittista elämää tuntemattomiin ihmisiin.
Poliitikko ei ole yli-ihminen, eikä poliitikolla voi olla valmista käsitystä jokaisesta asiasta tai kykyä ymmärtää kaikkien asioiden todellista laitaa. Näissä tapauksissa juuri yksittäiseen asiaan perehtyneistä asiantuntijoista on varmasti apua. Muuten tulee helposti puhuttua mutu-asenteella, eikä se miljoonien ihmisten asioista päättävälle henkilölle oikein sovi. Ei politiikassa ole tarkoitus etsiä kovinta huutajaa, vaan parhaita ihmisiä tekemään tästä maasta kaikille sen kansalaisille hyvä paikka olla ja elää. Uhoaminen sopii nyrkkeilykehään, mutta ei poliittiseen elämään.
Perinteisestihän populismiin kuuluu asioiden voimakas yksinkertaistaminen ja "totuudet". Suoraan puhuvia ja sammakoita suustaan päästeleviä päättäjiä meillä on ennenkin ollut. Populistinen poliitikko voi sanoa "Verot alas, työtä kaikille, palkat ylös ja palvelut kuntoon!" tai uhota "Rikolliset vaan armotta vedelle ja leivälle.", mutta toimivien ja kestävien ratkaisujen etsiminen vaatii perehtymistä ja asioiden penkomista pintaa syvemmältä - miettimällä mitä seurauksia toimilla on ja miten se vaikuttaa kaikkeen muuhun, laajempaan kokonaisuuteen.
Linkkejä
- Lue ranneliike.netin uutinen
- Lue finnqueer.netin uutinen
- Tapaus raportoitiin ulkomailla myös Advocatessa