KD-lehti pohjustaa "Aito avioliitto" -kansalaisaloitteen ennen juhannusta tapahtuvaa luovuttamista eduskunnalle.
KD-lehti kertoo, että opettaja ja KD Helsingin piirin puheenjohtaja Tuulikki Tepora on sitä mieltä, että "lapsivaikutukset jäivät tutkimatta ja se on laiminlyönti avioliittolakimuutoksen yhteydessä". Teporan mielestä asia pitäisi tutkia, koska se on hänen mielestään laiminlyönti avioliittolakimuutoksen yhteydessä. Hän vetoaa kansainvälisen järjestön palveluksessa olevan juristin huomioon lapsiasiain valtuutetun kannanotosta.
- Tätä arviointia ei tehty. Kansalaisaloite eteni kuitenkin eduskunnan päätettäväksi lakivaliokunnan mietintöön jätetyn vastalauseen pohjalta ja eduskunta hyväksyi lain. Poliittinen päätös on siis ristiriidassa lakivaliokunnan ja lapsiasiavaltuutetun antamaan kielteiseen päätökseen, sanoo Tepora KD-lehdessä.
Teporan mukaan samaa sukupuolta olevien parisuhteiden ja näiden vanhemmoimien perheiden aseman pitämistä muita heikompana tukee "sitä avioliittolain arvopohjaa, mihin länsimainen lainsäädäntö perustuu; avioliitto on yhden miehen ja yhden naisen välinen liitto ja lapsella on lähtökohtaisesti oikeus sekä isään että äitiin".
Onko lapsivaikutusarvio todella tekemättä?
Nämä lasten oikeuksia keppihevonsena käyttävät ja lapsivaikutusarvioon oljenkortena tarttuvat eivät ehkä hahmota lapsiin ja parisuhteisiin liittyen yhtä tosiasiaa: Suomessa lapsella voi jo nykyään olla juridisesti kaksi samaa sukupuolta olevaa vanhempaa. Se toteutui jo viime vuosikymmenellä, kun rekisteröidyssä parisuhteessa elävien samaa sukupuolta olevien parien kohdalla sallittiin sisäinen adoptio.
Sisäisen adoption sallinut päätös perustui vahvasti lapsivaikutusarvioon.
Avioliittolain 1.3.2017 voimaan astuva uudistus puolestaan ei sisällä ratkaisuja, jotka muuttaisivat lapsen oikeudellista asemaa suhteessa vanhempiin millään tavalla. Ainoa tätä sivuava muutos on, että samaa sukupuolta oleva aviopari voi hakeutua adoptioneuvontaan pariskuntana. Siinä kaikki.
Huomattavaa on, että avioliittolain uudistamiseen liittymättömän äitiyslain hyväksymisessä voidaan yhtäläisesti tukeutua viime vuosikymmenellä tehtyyn lapsivaikutusarvioon, jossa selvitettiin mm. seuraavia aiheita: vaikutukset lapsen oikeudelliseen asemaan, vaikutukset lapsen kehitykseen ja vanhemmuuden käsitteen muuttuminen. Vuonna 2008 tehdyn lapsivaikutusarvion mukaan ei ole estettä sille, että lapsella on kaksi samaa sukupuolta olevaa juridista vanhempaa.
Äitiyslaki on lapsiin liittyen mittaluokaltaan asia, joka liittyy avioliittolakia paljon lähemmin jo aikaa sitten sallittuun perheen sisäiseen adoptioon. Äitiyslaki vain lähinnä suoraviivaistaa sen, mikä nyt joudutaan tekemään raskaan adoptioprosessin kautta - ihan kuin pienen lapsen kanssa ei olisi muuta tekemistä kuin pyörittää samalla hankalaa adoptioprosessia.
Koska lapsivaikutusarvion valossa rekisteröidyssä parisuhteessa elävät samaa sukupuolta olevat vanhemmat voidaan hyväksyä, niin on aika loogista, että avioliitossa elävät samaa sukupuolta olevat vanhemmat voidaan yhtälailla hyväksyä - jo kerran tehtyyn lapsivaikutusarvioonkin tukeutuen.
Tasa-arvoisen avioliittolain eduskuntakäsittelyn yhteydessä käydyissä asiantuntijakuulemisissa lapsia koskettavia arvioita tuotiin myös kattavasti esiin, vaikka niistä ei laadittukaan yhtä dokumenttia.
KD-lehti: ´Lapsivaikutukset jäivät tutkimatta ja se on laiminlyönti´ – Tuulikki Tepora kritisoi avioliittolain muutosta
Avioliittolain uudistuksen vastustajat liikkeellä virheellisin väittein
Eduskunta saa ´Aito avioliitto´ -aloitteen ennen juhannusta