ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko keskustelufoorumi tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

KOMMENTTI: Avioliittolain uudistuksen vastustajat liikkeellä virheellisin väittein

Sami Mollgren • 19.02.2016 11:03 • 7 kommenttia. NÄKÖKULMAT
Eduskunta hyväksyi 17. helmikuuta avioliittolain uudistukseen liittyvän liitännäislakipaketin. Toinen kokonaisuus on vielä työn alla, ja se tulee eduskunnan käsiteltäväksi myöhemmin. Avioliittolakiin liittyviä asioita käsitellään eduskunnassa myös avioliittolain uudistuksen kumoamista vaativan kansalaisaloitteen tullessa eduskunnan käsittelyyn.

Avioliittolain uudistuksen vastustajat ovat esittäneet argumenttejaan lakiuudistuksesta, luonnollisesti vaikuttamistarkoituksessa. Argumentaatiossa on kuitenkin sekoitettu tietämättömyyttään tai tahallisesti erheellisiä väitteitä uudistuvasta avioliittolainsäädännöstä ja uudistukseen liittymättömästä perhelainsäädännöstä.

Puurot ja vellit ovat menneet sekaisin niin avioliittolain uudistusta vastustavilta kansanedustajilta kuin uudistusta vastustavalta Aito avioliitto -yhdistykseltäkin.

Avioliittolaki koskee puolisoiden suhdetta, ei lasten asemaa

Itse avioliittolaki liittyy puolisoiden väliseen parisuhteeseen. Se ei liity muun perhelainsäädännön piirissä määriteltyihin vanhempien ja lasten välisiin suhteisiin. Toisin kuin avioliittolain vastustajat väittävät, ei avioliittolain uudistus millään tavalla muuta lapsen oikeutta vanhempiinsa.

Ulkoinen adoptio-oikeus koskee 1.3.2017 lähtien myös samaa sukupuolta olevia pareja. Avioliittolain uudistuksen vastustajat ovat nostaneet tämän asian tikun nokkaan, esittämällä adoptio-oikeuden esiin jonain sellaisena, että lähetetään adoptiohakemus toimistoon ja odotuksen jälkeen vastauspakettina tulee adoptiolapsi.

Oikeastihan kyse on oikeudesta hakea adoptiota pariskuntana, ei subjektiivisesta oikeudesta hankkia lapsi adoption kautta. Jokainen adoptioprosessi on jatkossakin yksilöllinen, perusteellinen ja lapsen parhaaseen perustuva. Harkinnanvaraisen adoption tarkoituksena on jatkossakin löytää vanhemmat sellaiselle lapselle, jolla ei syystä tai toisesta ole vanhempia.

Ei voi välttyä ajatukselta, että lasten oikeuksia käytetään tasa-arvoien avioliittolain vastustamisessa sekä keppihevosena että olkiukkona.

Myös uudistuksen vastustajien väitteet sananvapauden ja uskonnonvapauden heikkenemisestä ovat outoja. Näitä rajoittavana nähdään esimerkiksi se, että mahdollisuudet perheiden moninaisuuteen kohdistuvaan syrjintään ja erotteluun vähenevät, kun samaa sukupuolta olevien aikuisten vanhemmoimat tulevat lain edessä samalle viivalle eri sukupuolta olevien aikuisten vanhemmoimien perheiden kanssa, ja esimerkiksi kouluopetuksessa näiden perhemuotojen välillä ei enää ole mahdollista tehdä parisuhdelainsäädännöstä ammennettavaa eroa.

Lapsivaikutusarvio tosiasiassa tehty

Etenkin adoptioon liittyen on peräänkuulutettu lapsivaikutusten arviota. Adoptionkaan osalta ei ole tulossa sellaista muutosta, joka suoranaisesti muuttaisi lapsen asemaa nykyisestä - muista muutoksista puhumattakaan. Uudistuksen jälkeen selvitään yhdellä prosessilla siitä, mikä aiemmin on jouduttu toteuttamaan pariskunnan toisen osapuolen tekemällä adoptiolla ja sen jälkeisellä perheen sisäisellä adoptiolla.

Kun viime vuosikymmenen lopulla säädettiin laki rekisteröidyssä parisuhteessa elävien sisäisestä adoptio-oikeudesta, tehtiin myös lapsivaikutusarvio. Silloin selvitettiin mm. seuraavia aiheita: vaikutukset lapsen oikeudelliseen asemaan, vaikutukset lapsen kehitykseen ja vanhemmuuden käsitteen muuttuminen. Lapsen asemassa ei ole tapahtumassa sellaista muutosta, johon vuonna 2008 tehty vaikutusarvio ei antaisi vastauksia.

Lapsiin liittyvät kysymykset olivat avioliittolain uudistukseen liittyvissä asiantuntijakuulemisissa laajasti esillä - ja kattavasti kävi ilmi, että uudistus parantaa sateenkaariperheissä elävien lasten asemaa. Uudistus edistää myös seksuaalivähemmistöön kuuluvien nuorten hyvinvointia; nämä voivat jo nuorena kokea olevansa hyväksyttyjä, riippumatta seksuaalisesta suuntautuneisuudestaan.

Muutenkin avioliittolainsäädännön uudistusta on valmisteltu poikkeuksellisen laajan keskustelun siivittämänä, joten on vaikea nähdä, että yksikään kivi tai kanto olisi aihepiirissä jäänyt kääntämättä.

Avioliittolain uudistus ei poista keneltäkään mitään, mutta tuo yhdelle vähemmistölle paljon

Avioliittolain uudistuksen vastustajien puheenvuorot sosiaalisessa mediassa, mielipidepalstoilla, lukuisilla muilla foorumeilla eduskunnan puhujapönttöä myöten näyttäytyvät pelotteluna - ja tarkoitukselliselta sen kokonaisuuden hämmentämiseltä, joka nyt on uudistumassa nykypäivän tarpeita vastaavaksi.

Avioliittolain uudistuksen myötä samaa sukupuolta olevien parisuhde saa yhdenvertaisen tunnustuksen eri sukupuolta olevien parisuhteen kanssa. Samalla niiden pariskuntien asema paranee, joissa ainakin toinen puolisoista on transsukupuolinen.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Tähän asiaan liittyen Uuden Suomen Puheenvuorossa on Miksu Mäenpään oiva kirjoitus otsikolla "Suomen LHBTI-vastainen kansanliike ja totuuden muuntelu" ( mpmaenp.puheenvuoro.uusisuomi.fi ).
  smo • 21.02.2016 11:59
Monet ovat varmaan huomanneet, että Aa-seurakunnan kiihko on lisääntynyt eli vääristelyjä ja valheellisia väitteitä esitetään entistä enemmän. Aa-seurakunnan profeettana pitämä Puolimatka on julkaissut taas uskontopohjaiseen homo-ongelmaisuuteensa pohjautuvan kirjoitelman, jossa satuillaan mm., että ”sukupuolineutraalin avioliittolain kautta aikamme eliitti on altistamassa lapset yhteiskuntakokeilulle, joka tulee lisäämään lasten pahoinvointia. Tätä ratkaisua motivoivat eliitin omat etunäkökohdat ja poliittiset laskelmoinnit.”

Patmos-säätiön Ahvion blogiin, jossa hän tapansa mukaan sekoilee oikein kunnolla väittäen mm. että "mistä avioliittolain muuttamisessa sukupuolineutraaliksi on kysymys ja miksi juuri lapset, nouseva sukupolvi, joutuu maksamaan hirvittävän hinnan tällaisesta utopistisen ideologisiin ja todellisuudenvastaisiin uskomuksiin nojaavasta yhteiskuntakokeesta, jollaisen ajamiseen tällä hetkellä hegemonisessa asemassa olevat läntiset eliitit näyttävät olevan – suuren rahan tukemana – sitoutuneita", voi lähettää kommentteja:
www.patmos.fi

Tässä on lisäksi Mika Mäenpään kirjoitus Aa-seurakunnan ja sitä tukevien äärikristillisten homovihajärjestöjen toiminnasta, jonka tarkoituksena on myrkyttää yhteiskunnallista ilmapiiriä demonisoimalla sateenkaarikansalaisia, mikä lisää syrjintää ja väkivaltaa sateenkaarikansalaisia kohtaan:
mpmaenp.puheenvuoro.uusisuomi.fi

Kommenttia muokattu: 21.02.2016 klo 19:12
  Havainnoija • 21.02.2016 14:50
Mitkään rationaaliset argumentit tai tieteellinen tutkimus eivät voi muuttaa näiden ääriuskovaisten kantoja. Heidät on pienestä pitäen aivopesty inhoamaan seksuaalivähemmistöjä. Hyvikset on jo tämän taistelun voittaneet Suomessa, minun mielestä parasta on antaa näiden pahuuden lähettiläiden mesota omissa pikku kuppikunnissaan, niin ne naispappeudenkin vastustajat kukistettiin. Ei kannata provosoitua kun provosoidaan.
  Jarmo (ei rekisteröitynyt) • 21.02.2016 20:36
m.facebook.com AA:n kootut parhaat.
  Niko (ei rekisteröitynyt) • 21.02.2016 22:46
Aito avioliitto ry:n toimintaa ei kannata ihan ohittaa olkaa kohauttamalla tai puuttumatta heidän "propagandaan".
Seuraavana tulossa Euroopan laajuinen aloite avioliiton puolesta, jossa Aa myös mukana.
aitoavioliitto.fi
  1970 (ei rekisteröitynyt) • 24.02.2016 20:46
Miksi te valehtelette näissä uutisissa?
  Leena (ei rekisteröitynyt) • 06.04.2016 07:18
Nimimerkki "Leena": Kyse on kommentista, ei uutisesta. Ja lisäksi, osoitapa yksikin valhe tuosta kirjoituksesta.
  smo • 06.04.2016 07:55
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy