Yliopisto välttyi vaarantamasta yhteiskuntasuhteittensa ydintä

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • jnsto
  • 1

Jyväskyläläisprofessorin toiminnasta tasa-arvoisen avioliittolain estämiseksi tympääntyneitä suomalaisia on yllättänyt yliopiston rehtorin päätös pitää professorin lausuntoa lakivaliokunnalle tieteellisesti hyväksyttävänä. Tiedotteen mukaan lieventävää on mm se, että kyse oli pyydetystä lausunnosta, jollaisten valmisteluaika on usein lyhyehkö.

Akateemiset arvioinnit voivat kaatua suuntaan tai toiseen. Todennäköisesti ratkaisu olisi voinut olla yhtä hyvin professorin kannalta kielteinen, mutta valinta kohdistui toisin.

Jyväskylän yliopiston yhteiskuntasuhteiden kannalta rehtorin ratkaisu voi olla hyvinkin oikea. Tieteen rahoitus on viime vuosina muuttunut yhä valtioneuvostokeskeisemmäksi ja maan hallituksen strategisille painotuksille on tehty tilaa. Jyväskylässä tiedetään, että maan todennäköinen seuraava pääministeri kuuluu tasa-arvoa käytännössä vastustaneisiin. Samaan leiriin voi kuulua myös seuraava opetusministeri. Teoriassa on mahdollista, että tiukasti avioliittolakihanketta vastustanut professori voisi tulla nostetuksi ties minkälaiseen korkeakoulupoliittiseen vaikutusasemaan Sipilän hallituksen aikana arvokonservatiivien herrahississä. Keskustelun jatkamisella JYU:n johto olisi joka tapauksessa haitannut laitoksensa asemaa maan arvokonservatiivien silmissä. Millainen maine sitten tehdystä ratkaisusta lopulta syntyy, on toinen asia.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Asia ei välttämättä ainakaan keskustelutasolla pääty tähän. Rehtorin ratkaisuun tyytymättömillä on mahdollisuus hankkia asiasta eettisen neuvottelukunnan lausunto.

Uutinen RL:ssä

1 kommenttia

Opetushallituksessa ja opetusministeriössähän on jo ennestään läjä syntiään tekeviä umpiuskovaisia. mm. eräs virkamies, jonka oma yritys tekee raamattutuntemusmateriaalia ja kyseinen virkamies on sitten lanseerannut kouluihin raamattuvisan, joka käyttää hänen firmansa materiaalia.
Mutta umpiuskovaisten keskuudessahan synnin tekeminen on heidän mielipuuhaansa.