Presidentti Niinistön vaalikampanjan taustaryhmästä kertova elokuva Presidentintekijät ei vaikene tasa-arvo- ja homoteemoista. Elokuva voi olla liberaalin vaihtoehdon kiitollisessa käytössä, jos Niinistö yrittää toiselle kaudelle ja olosuhteet Suomessa vuonna 2018 vielä ovat nykymielessä vapaat. Paljon elokuvasta on silloin jo mennyttä historiaa, mutta tasa-arvomaininnat tuskin.
Haaviston puolisoon Antonio Floresiin liittyvien ennakkoluulojen vaikuttavuuteen elokuvassa kuvattu työryhmä näyttää luottaneen, vaikkakin hetkellisesti epäilleen. Kokoomusministerien erityisavustaja Jussi Kekkonen toteaa puolison rajaavan Haaviston kannatusta ja muodostavan katon. - Mutta jos katto meneekin rikki, silloin voi tapahtua mitä tahansa, Kekkonen pohtii. Puoluesihteeri Taru Tujunen toppuuttelee toisaalta Haaviston puolison vaikutukseen nojautumista viitaten siihen, että se ei koske koko äänestäjäpotentiaalia. Kekkonen käyttää sittemmin eri tahoilla arvo-oikeistossa ja PS-puolueessa käytettyä ilmaisua siitä, että "Suomen kansa ei ole valmis".
Ensimmäisen kierroksen tulosten selvittyä pidetyssä kokouksessa Jussi Kekkonen on hyvillään siitä, että tuoreeltaan Antonio Floresin kanssa tehdystä haastattelusta välittynyt kuva oli epäedullinen. Kekkonen uskoo haastattelusta tulevan vaalikampanjan merkityksellisintä aineistoa.
Kokous päättää, että paras keino pitää Antonio Flores esillä on muodostaa Jenni Haukiolle oma kampanjansa. - Silloin huomio kiintyy Haaviston puolisoon joka tapauksessa, toteaa Tujunen.
Mielikuva presidenttiehdokas Niinistön asennemaailmasta näyttää huolestuttavan. Tujunen toteaa, että Niinistön takana ovat "Soini ja Hakkarainen". Haaviston takana on sitten "muunlaisia".
Toisen kierroksen asetelman varmistuttua kampanjaryhmässä todetaan tarve siirtyä vasemmalle.
Vaikeuksia on, Haaviston vaalijuhlaan myytyjen lippujen määrä näyttää kauhistuttavan. Ja FST:n vaaliohjelman lauluvalinnat menivät pieleen, Niinistölle Haavisto oli valinnut Money, Money. Tujunen harmittelee, että tietenkin kansa ajattelee Niinistö katselevan yhteiskuntaa rahan valossa.
Yksi syy elokuvan julkistamisen vastustamiselle lienee sen tuleva käyttökelpoisuus. Niinistön mahdollisesti pyrkiessä toiselle kaudelle 2018 elokuva kaivetaan esille ja muutamat sitaatit, esimerkiksi Tujusen viittaus Soiniin ja Hakkaraiseen, ovat käyttökelpoisia. Tämä tietenkin sillä edellytyksellä, että Suomessa voidaan pitää vielä suhteellisen vapaat presidentinvaalit 2018. Vapaissa oloissa tuolloin varmaan kysytään, miten Niinistön asennemaailma tasa-arvokysymyksissä keskeisesti lopulta erosikaan Timo Soinista (Hakkarainen unohdettaneen), vai erosiko mitenkään. Kysymyksellä on merkitystä etenkin, jos PS ja muut vanhoilliset ovat pystyneet estämään avioliittouudistuksen. Jos "yleiset syyt" eli idänsuhteet ovat poistaneet tasa-arvokysymykset suomalaisesta keskusteluagendasta, tilanne on tietenkin toinen.
Elokuvan seuraaman porukan taantuminen jonnekin homo-ongelmaisuuteen osuu korvaan vain kerran. Työryhmä miettii, miten Niinistö on esillä ensimmäisten prosenttien tullessa seinälle, keitä on ympärillä, toimittajat pidettäisiin kaukana. Joku heittää, että jos viereen vaikka Jyrki (Katainen). - Ei, se olisi ihan homoa, sanoo joku. - Mutta sellaista ehkä vielä tarvitsemme, nauraa joku toinen.