Viime kesänä ranneliike.netissäkin kerrottiin Lemmenlukko-ilmiöstä, jossa molemminpuolinen ikuinen rakkaus tunnustetaan kaivertamalla tai muuten merkitsemällä etunimet riippulukkoon, kiinnittämällä lukko sillankaiteeseen ja heittämällä avain veteen sillan alle.
http://ranneliike.net/teema/lemmenlukko?cid=14&aid=5887
Sain idean kirjoittaa ranneliike.netiin lemmenlukoista, kun olin niitä nähnyt Tampereen Patosillalla, ja siellä oli muutamissa lukoissa miesparin nimet.
Aamulehti kertoi muutama päivä sitten, että juuri tuolta Tampereen Patosillalta rakkauslukkoja oli mystisesti kadonnut. Koska tuo koko idea lemmenlukoista kosketti minua, niin tulin aika surulliseksi; miksi ihmeessä joku on niitä poistanut. Lukon laittaneille lukon laittaminen on varmasti ollut henkilökohtaisesti iso juttu ja oman lukon repiminen tongeilla pois ison mielipahan aihe.
Aamulehdessä arvuuteltiin, kuka on tihutyön takana. Kaupungin viranomaisten arveltiin aluksi olleen lukkojen poistamisen takana, koska patomuuriin tehdään korjauksia. Syyllinen ei kuitenkaan löytynyt sieltä.
Eilen illalla Aamulehti tiesi kertoa, että One Love -nimeä totteleva ryhmä "anonyymejä pirkanmaalaisia taiteilijoita" ovat katkoneet lukot voimapihdeillä, vieneet ne taidevalimoon sulatettavaksi metallikuutioksi, jonka pinnassa näkyy lukkojen muotoja. Kuutio on esillä Tampereen R1-taidehallissa avautuvassa Pirkanmaan Triennaalissa ja sen vieressa pyörii teoksen syntyä kuvaava video.
Aamulehti: Tampereelta kadonneiden rakkauslukkojen mysteeri selvisi
http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194748173485/artikkeli/tampereelta+kadonneiden+rakkauslukkojen+mysteeri+selvisi.html
Minusta taiteen nimissä tehty temppu on erittäin alhainen ja halpamainen lukon kiinnittäneitä pariskuntia kohtaan. Halveksin syvästi temppua, vaikka minä ja puoliskoni emme itse ole lukkoa tuonne jättäneetkään.
Toivottavasti tämä "taiteilija"ryhmä ymmärtää edes hävetä ja pyytää nöyrästi anteeksi. Ja toivottavasti Pirkanmaan Triennaalin järjestäjät ymmärtävät osavastuunsa ja pahoittelevat aiheuttamaansa mielipahaa.
6 kommenttia
smo
17.6.2012 00:04
Kaupungin edustaja on Aamulehden mukaan pahoitellut tapahtunutta.
Tilannetta voi yrittää silittää sillä, että Tampereen kaupunki ilmoittaa, että kaikki halukkaat voivat kaupungin laskuun tulla kiinnittämään lukon Patosiltaan ensi viikon ajan. Lukkojenjakopisteeseen kaupunki järjestää riittävästi lukkoja ja kaiverruttajan.
Jokin kaupungin instanssi lienee jollain tavalla hyväksynyt lukkojen irrottamisen tähän "taiteelliseen" tarkoitukseen, koska ennakkovinkkiäkin saatiin radiohaastattelussa. On hyvityksen aika. Lisäksi Pirkanmaan triennaali luonnollisesti laatii välittömästi taiteellisen lukkokuution yhteyteen näkyvän pahoitteluviestin lukkonsa menettäneille.
Terhola
17.6.2012 10:08
Toivottavasti Leon ja Jussi lukko näkyy kuutiossa edes kunnolla. uusia lemmenlukoja odotellessa Tampereelle :)
pva1
17.6.2012 10:28
Täytyy sanoa, että olen eri mieltä. Kun jättää tuollaisen näkyvän jäljen julkiseen tilaan (erityisesti heiveröisen näköiseen kaideverkkoon), ei vain voi olettaa sitä mitenkään pysyväksi. Lukot ovat hauska juttu, mutta ei lainkaan omaperäinen - niitä on varmaan jokaisessa eurooppalaisessa kaupungissa, kyse ei siis ole jostakin pariskunnan ainutlaatuisesta ilmaisusta. En siis henkilökohtaisesti katsoisi noin pahalla, jos niitä välillä kierrätettäisiin jollakin omintakeisella tavalla, jossa on alkuperäisestä tarkoituksesta muistuma... vaikka tietysti tajuan, että pariskunnalle tuo voi olla loukkaava. Olisi todella ollut syytä keksiä tähän sellainen teos, jossa yksittäiset lukot olisivat kaikki edelleen nähtävissä. Jonkinmoinen pelkistä lukoista koostuva "kudos" vaikka.
martin
17.6.2012 18:57
Olen kanssasi, smo, täysin samaa mieltä.
Julkisessa tilassamme on paljon muistomerkkejä, joita ajattelemme pysyviksi (maallisessa mittakaavassa). On täysin m e i d ä n varassamme, millaiseksi luomme näiden lukkojen kulttuurin. Eikö suhteiden toivoisi olevan pysyviä? Lukko pysyvyydelle ja rakkaudelle.
smo
18.6.2012 11:29
Vieläkin kiukuttaa tämä asia. Triennaalin kuraattori on suhtautunut hyvinkin ylimielisesti kritiikkiä esittäneisiin.
Minusta tämän lemmenlukko-ilmiön mukana meneminen tai ei-omaperäisyyskään eivät ole mikään oikeutus kajota toisten jättämiin lukkoihin. Onhan maailma täynnään tapoja ja symboleja, jotka eivät ole laajassa mitassa ainutkertaisia, mutta yksittäisinä tekoina ne ovat sitä. En voi myöskään pitää "heiveröisen näköistä kaideverkkoa" minään perusteena sille, että lukkojen pysyvyys paikallaan kyseenalaistettaisiin.
Kun nyt vielä tarkemmin mietin sitä, mikä minua eniten kismittää koko jutussa, niin... Päällimmäisenä on tietysti paha mieli niiden parien puolesta, joiden lukon tämä ryhmä tylysti otti omaan käyttöönsä. Mutta vielä laajemmin minua kävi korpeamaan se, että tämä (ilmeisesti) taidekoulua käynyt ryhmä näki kollektiivisesti syntyneen teokseksi luettavan asian vain raaka-aineena omille pyrkimyksilleen. Heillä ei ollut halua/kykyä nähdä laitostaiteen ja "luovan prosessin" ulkopuolella syntynyttä inhimillistä kosketusta kaupunkikuvassa itsessään taiteena.
Kauhukseni huomasin, että voin tässä jollain tavalla yhtyä Persujen näkemykseen "postmodernista tekotaiteesta". Olivatko sittenkin oikeassa?
smo
20.6.2012 15:28
Kollektiivisesti syntynyttä taideteosta tuhonnut parivaljakko on nyt tullut esiin omilla nimillään.
Heidän perustelunsa ilkivallanteolle oli "ihmetys lukosta rakkauden symbolina". Heidän mielestään "rakkauden ei kuulu kahlita vaan vapauttaa". He päättivät siksi leikata yksittäisten pariskuntien yhdessä siltaan kiinnittämiä lukkoja irti ja "muovata lukkometallista veistoksen, joka symbolisoi rakkautta yhdistävänä voimana".
Just joo.
Tekijät koettavat vakuutella, ettei heidän tarkoituksenaan ei ollut väheksyä kenenkään rakkautta ja ilmaisevat siksi olevansa yllättyneitä tapauksen herättämän rakkaus- ja taidekeskustelun vihamielisyydestä.
Minä en ole yhtään yllättynyt reaktioista.
Mitä tulee taidekeskusteluun... One Love -kaksikko ilmaisi perustelussaan halunsa herättää keskustalua taiteesta, minun mielestäni ylimieliseen sävyyn: "ovatko lukot nyt enemmän tai vähemmän taidetta kun ne ovat museossa?" Toistan oman mielipiteeni: taidekoulua käynyt ryhmä näki kollektiivisesti syntyneen teokseksi luettavan asian vain raaka-aineena omille pyrkimyksilleen. Heillä ei ollut halua/kykyä nähdä laitostaiteen ja "luovan prosessin" ulkopuolella syntynyttä inhimillistä kosketusta kaupunkikuvassa itsessään taiteena.
niin tekemänsä kuution he olisivat voineet tehdä rehellisinkin keinoin. Se ei olisi todennäköisesti herättänyt minkäänlaista ärtymystä kenessäkään.
Parivaljakko vielä ilmaisee pahoittelevansa, mikäli joku lukkonsa laittanut henkilö on loukkaantunut teoksesta. Mutta selkeä anteeksipyyntö ei sitten vieläkään kiinnosta?
Ilkivallantekijät vielä koettavat vetäytyä vastuusta selittämällä, että julkiseen tilaan teoksensa luvatta laittanut ottaa riskin. Ja selittävät, että "se voidaan poistaa, sitä voidaan muokata tai se voi kohdata ilkivaltaa. Lukkojen laittajat ovat ottaneet tämän riskin tietoisesti kun eivät ole hakeneet kiinnittämiselle kaupungin lupaa."
Tampereen kaupunki on kuitenkin antanut hyväksyntänsä lukkojen kiinnittämiselle.
Teiteilijoiksi itseään nimittävät Kaija Papu ja Antti Pussinen: Hävetkää, hävetkää ja hävetkää!