Viime päivinä keskustelua on käyty siitä, että Helsinki Pride kieltäytyi yhteistyöstä kahden puolueen kanssa. Taustalla oli hallituspuolue Keskustan ja oppositiopuolue Kokoomuksen toiminta translakiäänestyksessä. Eduskunta hyväksyi keväällä uuden translain, jonka mukaan juridisen sukupuolensa voi vahvistaa itsemäärittelyyn perustuen, eikä sukupuolen vahvistaminen ole enää sidoksissa lääketieteelliseen sukupuolenkorjausprosessiin. Lakiesitys oli hallituksen.
Helsinki Pride -tapahtumaa järjestävä Helsinki Pride -yhteisö ry perustelee ratkaisuaan sillä, etteivät puolueet ottaneet selvää kantaa asiaan, vaan puolueet katsoivat kyseessä olevan ns. arvokysymyksen, ja ne antoivat kansanedustajilleen vapauden äänestää omatuntonsa mukaan. Hallituspuolue Keskustan edustajista suurin osa äänesti hallituksen esitystä vastaan. Kokoomuksen edustajista vajaa kolmasosa äänesti lakia vastaan.
Julkilausuttujen perusteluiden lisäksi on pohdittu, mahtaako priden järjestäjien ratkaisun taustalla olla myös se, että Kokoomus käy hallitusneuvotteluja suoranaisesta hlbti-yhdenvertaisuuden vastaisesta toiminnastaan tunnettujen Perussuomalaisten ja Kristillisdemokraattien kanssa.
Priden järjestäjien toiminta puolueiden suhteen on omiaan synnyttämään vastakkainasettelua.
Setan, sen jäsenjärjestöjen ja sitä myöten pride-tapahtumien yhteydet eri puolueisiin ja toiminta eri puolueiden kanssa ei ole uusi asia. Alkuaikoina korostuivat yhteydet vasemmistoon. Vuosituhannen ensimmäisellä vuosikymmenellä taas Vihreisiin - jopa siinä mitassa, että yhtenä vuonna Helsingin Pride oli alistettu vihreäksi tapahtumaksi teemaa myöten. Myöhemmin tapahtuma nähtiin vielä Feministisen puolueen rekrytointitapahtumana, jossa tapahtuman infopisteessä oli mahdollisuus liittyä puolueen jäseneksi.
Tälläkin kerralla Helsinki Pride -yhteisön huonosti harkitusta ratkaisusta syntyy täysin tarpeettomia jakolinjoja, jotka haittaavat tärkeiden asioiden edistämistä.
Priden järjestäjien olisi turvallisinta tehdä linjaus hajuraosta koko puoluepolitiikkaan, eikä kumppanoitua puolueiden tai niiden kylkiäisjärjestöjen kanssa. Se ei estäisi puolueiden ja niiden läheisjärjestöjen edustamista kulkueessa. Setan piirissä puoluepoliittiset läänityspyrkimykset ovat kautta historian olleet merkittävä ongelma ja riitojen lähde.
Lain säätämisessä on niin, että vaikka itse asian hyväksyisi, ei itse lakiteksti ehkä kuitenkaan tunnu noudattavan riittävää lainsäädännöllistä täsmällisyyttä tai se synnyttää lainsäädäntöjärjestelmään tilanteita, jotka koetaan viite-eheyttä rikkovaksi. Syy suhtautua kielteisesti yksittäiseen lakiesitykseen voi kummuta muustakin kuin jonkin ihmisryhmän kategorisesta vastustamisesta.
14 kommenttia
Kolmoisritti
27.5.2023 18:47
Varmaan oli vasemmistolaista touhua, kun ei näitä asioita toiset halunneet ajaa? Miksi tässä leimakirves heiluu? Minusta on outoa, että yleensäkin mennään tekemään hallitusta selvästi rasistisen ja minusta jopa fasismiin kallellaan olevan puolueen kanssa. Tietenkin tässä on tämä yhteinen ääni olemassa, että halutaan julkisia palveluja yksityistää ja eriarvoistaa yhteiskuntaa ja siinä samalla antaa verohelpotuksia jo ennestään varakkaille: tätähän tämä ns Nalle peräänkuulutti. Mutta kun se ei ole koko totuus, koska he ottavat jo leijonanosan valtion tuista. Minusta epäterveitä yrityksiä ei saisi tukea. Ne pitäisi antaa mennä: sitähän kapitalismi on, mutta siihen ei suostuta Suomessa eli kahmitaan rahaa valtiolta eli verovaroista.
Ollaan menossa siihen samaan, mitä oli kun Ranskassa aateliset olivat verovapaita. Kauppiaat maksoivat veroja. Tämä eriarvoisuus oli syynä Ranskan vallankumouksen alkamiseen eli kapinaan. Tämä on edelleen ongelma monissa maissa, kun yläluokka ei suostu veroja maksamaan ja ratkaisevat asioita korruptiolla.
Sitten on tämä, että leikkaukset kohdistuvat aina naissukupuoleen. Naiset menettävät eläketuloja, kun joutuvat jäämään lasten kanssa kotiin. Tätä ei suostuta ratkaisemaan mitenkään. Naisten pitäisi saada esimerkiksi pysyvä alempi veroprosentti tai kotiäitinä kotona olemisen aika luettaisiin työksi, mistä kertyy eläkettä.
Mitä Pride menettää Kokoomuksen ja Keskustan nyt jäädessä pois. Eduskunnan puheenvuorot näistä lakiäänestyksien tiimoilta kertovat jo kaiken oleellisen, minusta.
Jos pilkataan avoimesti ja puhutaan törkeyksiä, niin saakoot mennä.
Nyt nähdään, millaista Suomea ollaan rakentamassa ( tai tuhoamassa ). Sateenkaariväelle on ilmeisesti tulossa kylmä kausi, arvaan.
Miksi politiikan teossa lyödään jo ennestään heikommassa asemassa olevia, kun se on epäreilua ja RAUKKAMAISTA?
Minusta ihmisillä on oikeus tavoitella onnellista elämää.
smo
28.5.2023 11:28
Mitä Pride menettää? Ainakin sen, että em. puolueiden piirissä muutosta edistävien työ käy raskaammaksi.
Kolmoisritti
28.5.2023 23:18
Muutosta? Muuttoliikettä kyllä on pois näistä kuppasista persujen kannattajien takahikiöistä. Se on varmaan ainoa muutos, kun äänestää jaloillaan. Siinä nämä kaupungit ja alueet menettävät kaikista eniten, kun nuoret lähtevät ( ja heidän on pakko se tehdä ). Tosipaikka, kun väestö ikääntyy ja pitää tyhjästä nyhjästä rahat, mutta kohta tulee eutanasia. Siitä on jo puhuttu. Persujen täysin aasimainen maahanmuuttopolitiikka vain pahentaa tilannetta ja ehkä moniavioisuutta voisi tarjota ratkaisuksi tähän ongelmaan, kun valkoinen nainen ei synnytä. Mistä ne synnyttäjät saadaan?
Toinen asia on, ettei Purra ole puhunut naisten tasa-arvosta mitään, kun siinä vasta parantamisen varaa olisi. Tämä teema on hukassa kaikilla hallituspuolueilla! Erikoista ja kertoo, että Kokoomus käyttää tilaisuutta kybällä hyväkseen eli nämä MIEHET.
Sama kuin heittäisi paskaa tuulettimeen: tyhjän saa pyytämättäkin. Naiset kai haluavat vain ”vihreästä siirtymää” eivätkä ymmärrä, miten tyhmiä ovat.
smo
30.5.2023 06:57
Kolmoisritti, muutostapa hyvinkin.
Kolmoisritti
27.5.2023 19:45
Kristillisdemokraatteja on, jotka kovaan ääneen paukuttavat jakeita Raamatusta, mutta, heillä on omassa ideologiassaan ja käytännön teoissa minusta valtava kuilu, koska Jeesus oli jopa aikalaistensa mukaan poikkeuksellisen köyhä. Miten he nyt sitä yrittäjyyttä mainostavat? Tässä minusta täytyy olla tällaista piilofasismia tai yhtä äärioikeistolaisia meininkiä, kun nyt ei mitään ristiriitaa tunnu olevan Persujen kanssa!
Todella erikoista, että istutaan samassa rintamassa RKP:N jäädessä yksin.
Bux
29.5.2023 12:35
Politiikka perustuu vastakkainasetteluun, erontekoon ystävän ja vihollisen välillä, kenen kanssa luodaan liittolaisuuksia, ja kuka on hyvä vihollinen.
Ja se ei koska ainoastaan puoluepolitiikkaa, vaan myös kansalaisjärjestöjä.
Ehkä Helsingin pride-yhteisön päätös puhdistaa ilmaa tai sitten ei.
Toisaalta ymmärrän et monia aktiiveja häiritsee kun kokoomuslaiset liituraitaan pukeutuneet homopojat ovat päässeet ns. katettuun pöytään saamatta sitä sontaa niskaan mitä Setan aktiivit ovat menneinä vuosikymmeninä saaneet, ja vieläkin. Ja vielä ajavat kaksilla rattailla politiikassa.
Et jos kokoomuslaisia häiritsee, niin kuka kieltää aktivoitumasta Setassa ja menemään hallitukseen tekemään toisenlaisia päätöksiä.
Ois mielenkiintoista tietää muuten miten Helsingin Pride-yhteisö on keskusteltu Helsingin seurakuntien kanssa, miksei niitä ole blokattu pois marssilta. Tässä Pride ajaa itse kaksilla rattailla.
Kolmoisritti
29.5.2023 18:00
Totta. Mistä on lähdetty? Nostan hattua niille, jotka laittoivat itsensä alttiiksi. Täytyy tunnustaa, että en uskaltanut mennä niihin pieniin marsseihin, mitä pitkiin aikoihin oli. Sain joka puolella muutenkin sontaa niskaani. Se syö voimavaroja. Kun joutui jatkuvasti pelkäämään. Joutuu edelleenkin varotaan ja olen ollut kauan pois Suomesta. Nämä liikahduksen ovat pieniä.
Putinissa nähdään, miten maailmaa pitävät hallussaan raakalaiset ( sosiopaatit ), joiden voima on valheideologiat ja korruptio. Siihen tulevat avuksi, ettei haluta oikeusvaltiota. Kouluttamattomia köyhiä on helppo manipuloida: niitä maailma on täynnä.
Nyt on yksi asia ylitse muiden: maahanmuutto. Ihmiset ovat muuttaneet tuhansia vuosia Euroopassa - ja suomalaiset ovat muuttaneet. Rasismi on valhetta.
Vaikka on sota, en vihaa venäläisiä, vaikka vanhempani perhe menetti kaiken viime sodissa, kun pakenivat luovutetuilta alueilta ja elivät rutiköyhinä. Todella köyhinä. Käy vain sääliksi ihmisiä. Ei saa vihata, koska se ei rakenna mitään.
Muistan, kun istuin metrossa ja siinä toisella puolella istui somalimies aivan rauhallisesti ja piti toista jalkaansa vastakkaisella istuimella- ja siitä sai suomalainen syyn alkaa riitelemään ja kehittämään tappelua. Minusta tosi törkeätä käydä liiveihin kiinni. Näin rasistista touhua. Millä oikeudella?
Kolmoisritti
29.5.2023 18:17
Minä olen kohdannut samanlaista syrjintää, mitä maahanmuuttajat kaikkialla joutuvat käymään läpi: kaksinkertaisena, kun on homo. Tuplasti hyljeksitään. Osin se on piilotettua. Kehotankin näitä äärioikeistolaisia kokeilemaan mitä on lähteä ja joutumaan siihen myllytykseen. Tosipaikka. Kun aina yritin muistuttaa, että ” mä selviän tästäkin ! ” Mutta kroppa voikin pettää. Me olemme ruumiillisia olentoja ja siksi hauraita.
smo
30.5.2023 06:54
Bux, ei Setaan (tai sen alajärjestöihin) mennä tuosta vaan tekemään päätöksiä. Toimintamahdollisuudet syntyvät olemassaolevan verkoston kautta, ja se on aatteellisesti melkoisen yhdensuuntainen, samalla kun organisaatio on (kylläkin ihan perustellusti suoranaisen kaappauksen varalta) suojattu - mutta samalla kaventaa näkökulmia.
Tekeekö pride (yleis)politiikkaa (klikkiytymällä myös hlbti-vähemmistöjen sisällä) vai pyrkiikö se edistämään hlbti-vähemmistöjen asemaa yhteiskunnassa laajasti?
Kolmoisritti
30.5.2023 21:49
SETA on epäilemättä erittäin sisäänpäinlämpiävä paikka.
Sitä ihmettelen, miten mediakonsernit ovat varsinaisia taantumuksellisuuden linnakkeita ja toimittajat. Nettiklikkausten perusteella tehdään uutisointia. Tätä minä en tajua. Kun luulisi, että on päinvastoin. Tämä on todella iso ongelma ja ehkä ratkaiseva tekijä, miksi yhteiskunta muuttuu hitaasti.
smo
30.6.2023 11:26
Minun nähdäkseni mediakonsernit ja toimittajat ovat muutamaa lukunottamatta varsin edistyksellisiä hlbti-aihepiirin suhteen. Toki joitain ongelmallisia tapauksiakin on. Viime vuosina hlbti-aihepiiriä on käsitelty jatkuvasti asiallisemmin ja paremmin. Nähdäkseni juuri median toiminta on muuttanut yhteiskuntaa varsin nopeastikin.
smo
13.7.2023 09:42
Palaan vielä tuohon nimimerkin Bux ajatukseen siitä, mihin politiikka perustuu. Minä olen asiasta vähän eri mieltä.
Kyllä, politiikassa on usein vastakkainasettelua, erontekoa "ystävän ja vihollisen välillä", liittolaisuuksia ja niin edelleen. Erityisesti näin on silloin, kun ei keskitytä asioiden edistämiseen vaan pelaillaan mielikuvilla ja taistellaan vallasta. Sellainen on usein kiinni populismissa, eikä mielestäni edusta kovinkaan suuresti valtionhoitoa.
Minusta politiikkaa voi tehdä paremminkin.
Näkisin parempana politiikkana sen, että keskitytään ratkaistaviin asiakysymyksiin ja perustellaan omia näkemyksiä kunnollisesti. Keskusteluun pyritään ottamaan mukaan kaikkia - myös vastustajaksi koettuja tahoja. Tulisi myös hyväksyä kompromisseja ja sietää kärsivällistä odottelua asioiden kypsyttämisessä. Kun jotain asiaa kypsytellään tuomalla se keskusteluun ja perustelemalla sitä kunnolla, on tuloksena usein paljon kestävämpi tulos kuin jonkin kiistanalaisen asian pakottaminen. Odottelun ei tietenkään tarvitse olla hiljaista, vaan tärkeää aihetta on oikeutettua pitää esillä.
Yhteisymmärryksen tavoittelu on usein parempi kuin yliotteeseen pyrkiminen. Joskus peliin kuuluu jonkinlaisen - ainakin tilapäisen - konsensuksen hyväksyminen.
Mahdollisiin asiattomuksiin tietysti saa ja tulee puuttua. Se on paljon vaikuttavampaa, kun päällä ei ole asetelmaa vastapuolista tai ei ainakaan ole itse lietsomassa sitä.
smo
3.7.2023 08:24
Tämä vastakkainasettelun lietsominen vaikuttaa ottavan lisää kierroksia, myös priden ulkopuolella.
Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää sai lähdön Provinssista, jossa tämä oli kutsuvieraana. Syynä oli Mäenpään mielipidekirjoitus, jossa tämä oli esittänyt näkemyksiään sukupuolivähemmistöjen käsittelystä kouluopetuksessa; Mäenpään kirjoitus kyseenalaisti sukupuolen moninaisuutta, ja se voidaan nähdä sävyltään asiattomana.
Jonkin tapahtuman järjestäjillä on toki oikeus omiin ratkaisuihinsa omista lähtökohtaan ja omien arvojensa pohjalta. Silti tällainen mielipidepoliisina toimiminen on kyseenalaista ja polarisaatiota lisäävää.
smo
29.3.2024 21:10
Tämän vastakkainasettelun pelaamisen hedelmiä poimitaan nyt, kun Espoon kaupunki on irtautunut yhteistyöstä Helsinki Priden kanssa. Asiaa käsittelee Helsingin Sanomat ( https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000010322536.html ).