
Vankilaslangia ja vähän seksiäkin
Homomiehiä kuvaavia sanoja on vankilaslangissa kymmeniä, ja niitä esitellään esimerkiksi Vankilaslangin sanakirjassa. Toisaalta homoseksistä vankilassa ei erityisesti puhuta.
Homomiehiä kuvaavia sanoja on vankilaslangissa kymmeniä, ja niitä esitellään esimerkiksi Vankilaslangin sanakirjassa. Toisaalta homoseksistä vankilassa ei erityisesti puhuta.
Sarja seuraa kolmea toisilleen alkuun tuntematonta 18-vuotiasta juuri Lontooseen muuttanutta nuorta homomiestä sekä heidän naispuolista ystäväänsä vuonna 1980-luvun alussa. Viisiosainen sarja julkaistaan HBO Nordicilla tammikuun lopulla.
Kun uusi kymmenluku otettiin vastaan vuoden 2020 alkaessa ilotulituksin, tuskin kukaan aavisti, mitä tuleman pitää. Ranneliike.netin vuosikatsauksessa on poimintoja vuonna 2020 esillä olleista hlbti-teemaisista aiheista.
Uutuusteos Perhe- ja läheissuhteet sateenkaaren alla (Gaudeamus) kokoaa yksiin kansiin runsaasti tietoa sateenkaarevista perhe- ja läheissuhteista Suomessa.
Judas Priest -metalliyhtyeen keulakuvan Rob Halfordin tuore elämäkerta on nimeltään Tunnustan (Confess – The Autobiography). Sen on laulajan kanssa yhteistyössä tehnyt Ian Gittins.
Seura kirjoittaa ammattiyhdistysliikkeen lasikatoista seksuaalivähemmistöjen näkökulmasta. Haastateltavana on ammattiyhdistysliikeessä ja sosialidemokraateissa pitkään vaikuttanut Vesa Mauriala.
Kansainvälisesti etenkin Muumeista tunnettu Tove Jansson (1914-2001) on saanut elämäkertaelokuvan, jossa keskitytään taiteilijan kansainvälistä läpimurtoa edeltävään vaiheeseen.
Vuoden 1968 New Yorkiin sijoittuva Netflix-elokuva The Boys in the Band (2020) pohjautuu Broadway-näytelmään.
Tietokirjailija Sauli Miettinen on toimittanut teoksen Jorma Uotinen, joka on pitkän ja monivaiheisen uran tehneen ja paljon kokeneen nimihenkilön elämäkerta.
Elokuussa 2020 julkaistu Antti Holman uusin kirja Kaikki elämästi(ni) (Otava) on autofiktiivinen kasvukertomus.
Sunnuntaina 23.8. Yle Radio 1 esittää kirjailija Tommi Kinnusen käsikirjoittaman kuunnelman Päivänkakkarat. Se pohjautuu Kinnusen 1990-luvulla tekemiin turkulaisen hlbti-yhdistyksen perustajien haastatteluihin.
Jotkut kappaleet on tehty "sateenkaarihymniksi". Voimauttavissa sanoituksessa puolustetaan yhdenvertaisuutta sekä hyväksyntää ja kuvastokin on sateenkaareva. Tällaisista teoksista kuitenkaan harvemmin tulee sateenkaarihyminiä.
Vuoden 2000 lähestyessä ja varsinkin sen jälkeen asenteet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan ovat muuttuneet sallivampaan suuntaan ja vähemmistöt nousseet samalla marginaalista. Eräänlainen marginaalin yhtenäiskulttuurin aika on ohi.
Country on laajojen kansankerrosten musiikkia. Kerronta on usein sukupuolittunutta ja rap-lyriikat ovat perinteisesti sen lisäksi olleet seksistisiä. Musiikkityylejä ympäröivä kulttuuri vaikuttaa hlbti-vihamieliseltä. Se ei kuitenkaan ole koko kuva.
Teatteriesitykset, elokuvat ja televisiosarjat ovat synnyttäneet kosolti sateenkaarihymnejä. Myös drag-taide on paitsi hyödyntänyt myös synnyttänyt niitä.
Lokakuussa ensi-iltaan tulevaa Nimby-elokuvaa kuvataan tätä aikaa kuvaavaksi pikimustaksi komediaksi suvaitsevana itseään pitävien ihmisten suvaitsemattomuudesta. Keskushahmo on ensimmäisen kerran tyttöystävänsä maalle vanhempiensa luo vievä Mervi.
Suomalaisia varsinaisiksi sateenkaarihymneiksi nostettuja kappaleita on niukasti, sormin laskettava määrä.
Diskomusiikin nousu ajoittuu yhdysvaltalaislähtöisesti 1970-luvulle ja vuosikymmenen lopulla siitä tulee valtavirtaa. Samalla sen pohjalta kehittyy elektroninen tanssimusiikki. Se oli sateenkaarihymnien kannalta suurta yhtensäiskulttuurin aikaa.
Kappaleesta tulee sateenkaarihymni yleensä sen voimauttavuuden ja samastuttavuuden ansiosta. Toisinaan mukana on kuitenkin kantaaottavuutta yhdenvertaisuuden puolesta: vääryyden osoittamista tarinallisin keinoin tai sitten suoraa oikeuksien vaatimista.
Euroviisut tunnetaan sateenkaarevana tapahtumana ja ilmiönä. Laulukilpailun kilpailijoissa, voittajissa ja oheisohjelmassa on vuosien saatossa nähty hlbti-vähemmistöihin kuuluvia sekä drag-artisteja. Kilpailu on etenkin eurooppalainen ilmiö.
Sateenkaarihymni on erityisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien keskuudessa suosittu kappale. Yleensä sateenkaarihymniä ei kuitenkaan ole tehty sateenkaarihymniksi, vaan se on kasvanut rooliinsa ajan myötä.
Sateenkaarivähemmistöille merkityksellisiä lauluja oli jo 1900-luvun alkupuoliskolla. Tämä artikkeli on osa Sateenkaarihymnit-juttusarjaa.
Seura-lehdessä on artikkeli suomalaisen homoliikkeeen alkuajoista ja sen ajan aktivistista Veli Hyvärisestä. Hän toimi mm. Psyke ry:n puheenjohtajana ja kirjoitti lehtiin kannanottoja seksuaalisten vähemmistöjen tilanteesta.
Kimppakämppä (Five Bedrooms, 2019) on australialainen kahdeksanosainen draamakomediasarja, josta on tulossa myös toinen tuotantokausi. Kotimaassaan sarja on saanut suuren suosion.
Kenneth Felts nousi otsikoihin ympäri maailmaa kerrottuaan kaapistatulotarinansa. Homoseksuaalisuutensa koko pitkän elämänsä salannut 90-vuotias isoisäksi ehtinyt Felts tiesi jo murrosiänsä homoseksuaalisuudestaan, mutta valitsi muiden hyväksymän tien.
Yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja, -käsikirjoittaja ja -tuottaja Joel Schumacher kuoli New Yorkissa 22. kesäkuuta. Hän oli kuollessaan 80-vuotias.
Elton John, 73, on Graham Nortonin haastateltavana BBC:n vuonna 2019 tuottamassa ohjemassa. Yle TV2 esittää haastattelun lauantai-iltana kello 21 alkaen.
Podcastit ovat verkossa julkaistuja äänitallenteita. Suomalaisia hlbti-teemaisia tai ylipäänsä hlbti-teemoja käsitteleviä podcast-sarjoja on tuskin kourallista, mutta maailmalla tarjontaa on yllin kyllin.
Oscar-palkittu homoseksuaalisuudenkin Hollywood-valtavirtaan tuonut John Schlesingerin ohjaama Keskiyön Cowboy esitetään Yle Teema & Fem -kanavalla vapunpäivänä kello 21 alkaen.
Yle TV1 esittää torstai-iltana 5.3. Dokumenttiprojekti-sarjassa parikymppisestä transnaisesta kertovan Kelet - Ole mitä haluat, honey! -dokumentin.