Euroviisujen sateenkaarihymnit

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • Sami Mollgren
  • 1

Euroviisut tunnetaan sateenkaarevana tapahtumana ja ilmiönä. Laulukilpailun kilpailijoissa ja voittajissa on vuosien saatossa nähty hlbti-vähemmistöihin kuuluvia sekä drag-artisteja. Lisäksi muussakin ohjelmassa hlbti-vähemmistöt ovat olleet esillä - ja fanittajissa erityisesti homomiesten osuus on suuri. Kansallisten lippujen lisäksi yleisössä liehuvat myös sateenkaariliput.

Eurovision laulukilpailu eli Eurovision Song Contest tai lyhyemmin ESC on ennen kaikkea eurooppalainen ilmiö, mutta erityisesti Australiassa vuosittainen kilpailu on suosittu. Kilpailussa menestyneet kappaleet eivät ole maailmanlaajuisia hittejä, mutta erityisesti Euroopassa joitakin hlbti-vähemmistöihin liittyviä euroviisukappaleita voi pitää sateenkaarihymneinä. 

Sukupuolenkorjausprosessin läpikäynyt Israelin Dana International (oik. Sharon Cohen) voitti Euroviisut vuonna 1998 kappaleellan Diva. Laulusta tuli hitti myös Euroviisualueen ulkopuolella. Erityisesti ortodoksijuutalaiset Israelissa vastustivat tuolloin artistin lähettämistä edustamaan Israelia. Vuonna 2011 Dana International edusti laulukilpailussa maataan uudelleen, mutta ei saavuttanut menestystä. Artisti on sittemmin aiheuttanut kohua nationalistisiksi katsotuilla kommenteillaan.

Serbian Marija Šerifović voitti laulukilpailun vuonna 2007 Helsingissä kappaleella Molitva (Rukous). Seksuaali- ja romanivähemmistöön kuuluva Šerifović on sanonut kappaleen olevan omistettu kaikille vähemmistöille.

Itävaltalainen drag-artisti Conchita Wurst (oik. Tom Neuwirth) voitti laulukilpailun kappaleella Rise Like a Phoenix vuonna 2014. Sittemmin avoimesti seksuaalivähemmistöön kuuluva Neuwirth on kertonut hiv-positiivisuudestaan ja toiminut näkyvästi hlbti-vähemmistöjen puolesta ympäri maailman.

Drag-artisti Verka Serduchka (oik. Andriy Danylko) Ukrainasta tuli toiseksi vuoden 2007 laulukilpailussa kappaleella Dancing Lasha Tumbai.

DQ (oik. Peter Andersen): Drama Queen (Tanska, 2007) 

Sestre: Samo Ljubezen (Vain rakkaus) (Slovenia, 2002)

Ketil Stokkan: Romeo (Norja, 1986) 

Stokkan edusti Norjaa myös vuonna 1990 kappaleella Brandenburger Tor, vaatimattomalla menestyksellä.

Paul Oscar (oik. Páll Óskar Hjálmtýsson): Minn Hinsti Sance (Viimeinen tanssini) Islanti 1997

Vuonna 2019 laulukilpailun kappaleella Arcade voittanut Alankomaiden Duncan Laurence on kertonut biseksuaalisuudestaan. Samana vuonna Ranskaa kappaleella Roi edustanut Bilal Hassani puolestaan on kertonut homoseksuaalisuudestaan. Italiaa kappaleella Soldi edustanut Mahmood (oik. Alessandro Mahmoud) puolestaan on kertonut, ettei pidä luokittelusta. Kilpailun Green Room -juontajana oli tunnettu hlbti-aktivisti Assi Azar.

Laulukilpailun historiaan mahtuu esimerkiksi myös samaa sukupuolta olevien välisiä suudelmia ja lyriikoihin kätkettyjä viittauksia samaa sukupuolta olevien väliseen rakkauteen.

Sateenkaarihymnit-artikkelisarja
Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

1 kommenttia

Euroviisutietous on joillain heikoissa kantimissa, sillä Sateenkaarevana alkuhymninä esitettiin kuitenkin jo vuoden 1961 viisuvoittokappale Me, Rakastavaiset, jonka lauloi Luxemburgia edustanut ranskalainen Jean-Claude Pascal. Homomies (joka tuli tosin "kaapista virallisesti ulos" vasta vanhoilla päivillään), joka oli 2. maailmansodassa rintamalla taistelemassa radikalisoituneen ääri-kristittyjä natseja vastaan. Ja hän oli Ranskassa mm. tunnettu näyttelijä ja laulaja.

https://www.youtube.com/watch?v=kphibiFR36k

Hän oli siis ensimmäinen Euroviisut voittanut sateenkaari-ihminen, homomies.

Kappaleen lyriikka oli kuin tehty sateenkaariväelle:

Me, Rakastavaiset

Meidät rakastavaiset
Haluttiin erottaa
Meidän onnemme
haluttiin tukahduttaa
Meille rakastavaisille
haluttiin näyttää helvetti
Tai kuuma rauta
Ja tuli.
Totta, nuo pölvästit ja ilkeämieliset
Tekevät meille hallaa, pilkkaavat meitä
Silti mikään ei ole sen selvempää
Kuin rakkaus
Me rakastavaiset
Me emme voi mitään heille
Heitä on tuhansittain, meitä on kaksi
Rakastunutta
Mutta ajat muuttuvat
Yöt vaihtuvat vähemmän vaikeiksi
Ja minä voin rakastaa sinua
Ilman että kaupunki puhuu meistä
Näin on luvattu
Näin on kirjoitettu.
Meille rakastavaisille
Aurinko säteilee meille
Ja me nukumme
Armoillisesti sylikkäin
Meille rakastavaisille
On annettu oikeus
Onneen ja iloon
Olla me kaksi
Te rakkaudettomat ja piittaamattomat,
Turha teidän on meitä estää
Te joita ei ole koskaan kivitetty
Sillä me rakastavaiset
Me aiomme elää ilman teitä
Sillä taivas on meidän
Rakastavaisten kanssa.

Suomi oli tuolloin 1961 ensimmäistä kertaa mukana Euroviisuissa ja Suomen raati antoi em. kappaleelle täydet 12 pistettä. Suomessahan jouduttiin sitten vielä odottamaan vuoteen 1971 asti, raamattu-peräisen rakkaus-tuomiolain poistamista.