Euroviisut tunnetaan sateenkaarevana tapahtumana ja ilmiönä. Laulukilpailun kilpailijoissa ja voittajissa on vuosien saatossa nähty hlbti-vähemmistöihin kuuluvia sekä drag-artisteja. Lisäksi muussakin ohjelmassa hlbti-vähemmistöt ovat olleet esillä - ja fanittajissa erityisesti homomiesten osuus on suuri. Kansallisten lippujen lisäksi yleisössä liehuvat myös sateenkaariliput.
Eurovision laulukilpailu eli Eurovision Song Contest tai lyhyemmin ESC on ennen kaikkea eurooppalainen ilmiö, mutta erityisesti Australiassa vuosittainen kilpailu on suosittu. Kilpailussa menestyneet kappaleet eivät ole maailmanlaajuisia hittejä, mutta erityisesti Euroopassa joitakin hlbti-vähemmistöihin liittyviä euroviisukappaleita voi pitää sateenkaarihymneinä.
Sukupuolenkorjausprosessin läpikäynyt Israelin Dana International (oik. Sharon Cohen) voitti Euroviisut vuonna 1998 kappaleellan Diva. Laulusta tuli hitti myös Euroviisualueen ulkopuolella. Erityisesti ortodoksijuutalaiset Israelissa vastustivat tuolloin artistin lähettämistä edustamaan Israelia. Vuonna 2011 Dana International edusti laulukilpailussa maataan uudelleen, mutta ei saavuttanut menestystä. Artisti on sittemmin aiheuttanut kohua nationalistisiksi katsotuilla kommenteillaan.
Serbian Marija Šerifović voitti laulukilpailun vuonna 2007 Helsingissä kappaleella Molitva (Rukous). Seksuaali- ja romanivähemmistöön kuuluva Šerifović on sanonut kappaleen olevan omistettu kaikille vähemmistöille.
Itävaltalainen drag-artisti Conchita Wurst (oik. Tom Neuwirth) voitti laulukilpailun kappaleella Rise Like a Phoenix vuonna 2014. Sittemmin avoimesti seksuaalivähemmistöön kuuluva Neuwirth on kertonut hiv-positiivisuudestaan ja toiminut näkyvästi hlbti-vähemmistöjen puolesta ympäri maailman.
Drag-artisti Verka Serduchka (oik. Andriy Danylko) Ukrainasta tuli toiseksi vuoden 2007 laulukilpailussa kappaleella Dancing Lasha Tumbai.
DQ (oik. Peter Andersen): Drama Queen (Tanska, 2007)
Sestre: Samo Ljubezen (Vain rakkaus) (Slovenia, 2002)
Ketil Stokkan: Romeo (Norja, 1986)
Stokkan edusti Norjaa myös vuonna 1990 kappaleella Brandenburger Tor, vaatimattomalla menestyksellä.
Paul Oscar (oik. Páll Óskar Hjálmtýsson): Minn Hinsti Sance (Viimeinen tanssini) Islanti 1997
Vuonna 2019 laulukilpailun kappaleella Arcade voittanut Alankomaiden Duncan Laurence on kertonut biseksuaalisuudestaan. Samana vuonna Ranskaa kappaleella Roi edustanut Bilal Hassani puolestaan on kertonut homoseksuaalisuudestaan. Italiaa kappaleella Soldi edustanut Mahmood (oik. Alessandro Mahmoud) puolestaan on kertonut, ettei pidä luokittelusta. Kilpailun Green Room -juontajana oli tunnettu hlbti-aktivisti Assi Azar.
Laulukilpailun historiaan mahtuu esimerkiksi myös samaa sukupuolta olevien välisiä suudelmia ja lyriikoihin kätkettyjä viittauksia samaa sukupuolta olevien väliseen rakkauteen.