Sateenkaarihymnit yhtenäiskulttuurin ajan jälkeen

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • Sami Mollgren

Vuoden 2000 lähestyessä ja varsinkin sen jälkeen asenteet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan ovat muuttuneet sallivampaan suuntaan ja vähemmistöt nousseet samalla marginaalista. Eräänlainen marginaalin yhtenäiskulttuurin aika on ohi - ja samalla laajasti hlbti-vähemmistöihin kuuluville merkityksellisten laulujen syntyminen muuttuu epätodennäköisemmäksi. Toisaalta nykyajan sateenkaarihymnit saatetaan hyväksyä sateenkaarihymneinä valtakulttuurin piirissäkin. 

Joidenkin mielestä ympäröivän yhteiskunnan asenteiden muuttuminen suvaitsevammaksi johti samalla sateenkaarivähemmistöjen yhteisöllisyyden kokemuksen murenemiseen ja vähemmistöjen oman kulttuurin suoranaiseen surkastumiseen ja valtakulttuuriin sulautumiseen. Yhtensäiskulttuurin pirstaloituminen on tuttua muualtakin.

George Michael: Freedom! '90

K.D.Lang: Constant Craving

Cher: Believe

Pet Shop Boys: New York City Boy

Kylie Minogue: Your Disco Needs You

Robyn: Dancing On My Own

Vuosituhannen vaihteen jälkeisen ajan suosituimpia pop-artisteja on Lady Gaga. Hänen kantaa ottavana palkittu kappaleensa Born This Way on vuodelta 2011.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

The Scissor Sisters: Let’s Have a Kiki

Tegan and Sara: Closer

Against Me!: True Trans Soul Rebel

LP: Lost on You

Sosiaalisesta mediasta suosioon noussut australialainen Tones and I kertoo kantaa ottavassa kappaleessaan Johnny Run Away (2019) tarinan ystävästään, jonka isä ei hyväksynyt kaapista tulleen poikansa homoseksuaalisuutta.

Sateenkaarihymnit-artikkelisarja

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!