Sateenkaarihymniksi tehdyt

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • Sami Mollgren

Jotkut kappaleet on tehty "sateenkaarihymniksi". Voimauttavissa sanoituksessa puolustetaan yhdenvertaisuutta sekä hyväksyntää ja kuvastokin on sateenkaareva. Tällaisista teoksista kuitenkaan harvemmin oikeasti tulee vakiintunutta ja yleisesti tunnustettua sateenkaarihyminiä. 

Eräs yrityksistä on vuodelta 2006, jolloin tanskalainen myös taiteilijanimellään Tomboy tunnettu mediahahmo ja drag-artisti Thomas Bickham teki kappaleen It's Ok to Be Gay ja albumin Ok 2 B Gay. Tanskalainen hlbti-järjestö palkitsi hänet vuoden homona (2003) osallistumisestaan voittoisasti Big Brother VIP -ohjelmaan. Reippaasta poljennosta, stereotypioiden ja klisheiden nostamisesta esiin kappaleesta ei ole tullut laajaa tunnustusta nauttivaa sateenkaarihymniä. Taiteilijanimi Tomboy viittaa sukupuolirajoja ylittävään "poikatyttö"-stereotypiaan. 

Pride-tapahtumien tunnuskappaleet ovat harvemmin nekään nousseet sateenkaarihymnin asemaan, vaikka niissä yhdenvertaisuusteema ja moninaisuuden hyväksyntä on usein vahvasti läsnä. Ne voivat toki jäädä tapahtumaan osallistuneiden mieleen.

Myös Saksassa on koetettu tehdä sateenkaarihymniä, iskelmän tyylilajissa. Kerstin Ott laulaa sateenkaarenväreistä Regenbogenfarben-nimisessä kappaleessa.

Onnistumiseksi tarkoituksella seksuaalivähemmistöjä puhuttelevien kappaleiden tekemisessä voidaan ajatella Village People -yhtyettä 1970-luvun lopulla. Kappaleissa oli esillä homomiesten fetisismi-alakulttuuri, mutta aihepiiriä tuntemattomilta jäivät ymmärtämättä kappaleiden todelliset merkitykset. Laulut eivät kuitenkaan sisällä varsinaista yhdenvertaisuuden sanomaa, mutta ehkä Tom of Finland -henkistä maailmaa.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!