Sateenkaarihymniksi tehdyt

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • Sami Mollgren

Jotkut kappaleet on tehty "sateenkaarihymniksi". Voimauttavissa sanoituksessa puolustetaan yhdenvertaisuutta sekä hyväksyntää ja kuvastokin on sateenkaareva. Tällaisista teoksista kuitenkaan harvemmin oikeasti tulee vakiintunutta ja yleisesti tunnustettua sateenkaarihyminiä. 

Eräs yrityksistä on vuodelta 2006, jolloin tanskalainen myös taiteilijanimellään Tomboy tunnettu mediahahmo ja drag-artisti Thomas Bickham teki kappaleen It's Ok to Be Gay ja albumin Ok 2 B Gay. Tanskalainen hlbti-järjestö palkitsi hänet vuoden homona (2003) osallistumisestaan voittoisasti Big Brother VIP -ohjelmaan. Reippaasta poljennosta, stereotypioiden ja klisheiden nostamisesta esiin kappaleesta ei ole tullut laajaa tunnustusta nauttivaa sateenkaarihymniä. Taiteilijanimi Tomboy viittaa sukupuolirajoja ylittävään "poikatyttö"-stereotypiaan. 

Pride-tapahtumien tunnuskappaleet ovat harvemmin nekään nousseet sateenkaarihymnin asemaan, vaikka niissä yhdenvertaisuusteema ja moninaisuuden hyväksyntä on usein vahvasti läsnä. Ne voivat toki jäädä tapahtumaan osallistuneiden mieleen.

Jotkut laulut ovat kuitenkin heränneet elämään. Punk-genreä edustava Tom Robinson Band (TRB) teki kappaleen (Sing if You're) Glad to Be Gay Lontoon vuoden 1976 pridea varten. BBC:n nuorisokanava Radio 1 kieltäytyi listaohjelmassa soittamasta kappaletta, ja se soitti levyltä toisen raidan. Avoimesti homon laulajan nimeä kantavan yhtyeen myöhempi single 2-4-6-8 Motorway puolestaan sai nimensä ja kertosäkeensä koukun hlbti-kannustuslaulusta "2, 4, 6, 8, Gay is twice as good as straight - 3, 5, 7, 9, Lesbians are mighty fine". Kansikuvassa on nyrkkiin puristettu käsi.

Onnistumiseksi tarkoituksella seksuaalivähemmistöjä puhuttelevien kappaleiden tekemisessä voidaan ajatella Village People -yhtyettä 1970-luvun lopulla. Kappaleissa oli esillä homomiesten fetisismi-alakulttuuri, mutta aihepiiriä tuntemattomilta jäivät ymmärtämättä kappaleiden todelliset merkitykset. Laulut eivät kuitenkaan sisällä varsinaista yhdenvertaisuuden sanomaa, mutta ehkä Tom of Finland -henkistä maailmaa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Suomessa puolestaan Jukka Takalon suvaitsevaisuutta peräänkuuluttava Jokainen on vähän homo tunnetaan hyvinkin laajasti.

Myös Saksassa on koetettu tehdä sateenkaarihymniä, iskelmän tyylilajissa. Kerstin Ott laulaa sateenkaarenväreistä Regenbogenfarben-nimisessä kappaleessa.

Sateenkaarihymnit-artikkelisarja

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!