Mistä sateenkaarihymni on tehty?

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • Sami Mollgren

Sateenkaarihymni on erityisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien keskuudessa suosittu kappale. Nämä hlbti-vähemmistöjen voimalaulut - sateenkaarihymnit, homohymnit, suuressa maailmassa LGBT Anthems tai Gay Anthems soivat pride-tapahtumissa ja hlbti-vähemmistöihin kuuluvien muissa tilaisuuksissa. Niitä voi pitää eräänlaisina musiikillisina pride-lippuina.

Kullakin hlbti-vähemmistöihin kuuluvalla sukupolvella on omat voimauttavat laulunsa. Eräät lauluista ovat saavuttaneet vakiintuneen, sukupolvien ja muutkin rajat ylittävän sateenkaarivähemmistöjen "standardin" aseman. Luonnollisesti elettävän ajan lauluistakin aina jostain tulee tulevaisuuden sateenkaarihymni.

Merkittävä osa sateenkaarihymneistä on naisten tai homomiesten tekemiä ja/tai esittämiä. Ja merkittävä osa on nimenomaan homomiesten omakseen ottamia, jota kautta ne ovat kulkeutuneet laajemminkin hlbti-vähemmistöihin kuuluvien lauluiksi.

Siksi perinteisesti on puhuttu myös homohymneistä (Gay Anthems).

Etenkin 1970-luvun mittaan länsimaissa tapahtuneen homosuhteiden dekriminalisoinnin jälkeen yökerhojen ja klubien maailma oli hyvin vahvasti homomiesten, ja sen ajan musiikkitrendit olivat osa ns. homokulttuuria. Pinnalla olivat diskon ja elektronisen tanssimusiikin tyylilajit. Levy-yhtiöiden on jopa kerrottu testanneen musiikkia juuri homomiesten suosimissa yökerhoissa selvittääkseen reaktioista, onko kappaleessa mahdollisesti hittiainesta. Osa sateenkaarihymneistä on noussut esiin drag-taiteen kautta - ja toisaalta hymneistä ammennetaan drag-taiteessa.

Luonnollisesti myös lesboilla, transsukupuolisilla ja muillakin ryhmillä on omia erityisiä kappaleitaan. Samoin on laita erilaisten hlbti-vähemmistöjen alakulttuurien kohdalla.

Yleensä sateenkaarihymniä ei ole alkuaan tehty sateenkaarihymniksi, vaan se on kasvanut rooliinsa ajan myötä. Toki joitain yrityksiä on ollut pyrkimyksenä vasiten luoda sateenkaarihymni. Pride-tapahtumien tunnuksiksi tehdyt kappaleet yleensä sisältävät vahvan viestin yhdenvertaisuudesta. Useimmiten sateenkaarihymnin tietoisessa valmistamisessa ei kuitenkaan ole onnistuttu, vaikka mukaan on koetettu kerätä kaikki mahdolliset sateenkaarihymneihin liittyvät klisheet.  

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Paikkansa löytäneestä sateenkaarihymnistä on kenties löytynyt sanoma paremmasta tulevaisuudesta tai viitteitä hyväksytyksi tulemisesta sellaisena kuin on. Jotkut taas kertovat riipaisevasta kohtalosta, pohjattomasta kaipauksesta tai suuresta rakkaudesta - ja toiset saattavat olla itsetietoisuudessaan hyvinkin suorasukaisen seksuaalisia. Toisinaan mukana on kantaaottavuutta yhdenvertaisuuden puolesta, joko olemassaolevan vääryyden osoittamista tarinallisin keinoin tai sitten yhdenvertaisten oikeuksien suoraa vaatimista. Sateenkaarihymnit voivat olla yhtä hyvin hempeitä balladeja, musikaalisävelmiä, mahtipontisia spektaakkeleita, tanssikappaleita, rappia, rockia, poppia, countryä, iskelmää kuin vaihtoehtoista punk-revittelyjäkin.

Sateenkarihymnin reseptejä on lukuisia, mutta kokonaisuuden on oltava kohdallaan. Tarinan, melodian ja esityksen on kohdattava juuri oikealla tavalla.

Musiikkivideoiden tulo 1980-luvulla lisäsi visuaalisuuden merkitystä sateenkaarihymneissä kuten musiikissa yleensäkin: se, mitä ei välttämättä sanota tekstissä suoraan, saattaa näkyä vähintään vilauksena kuvassa - toisaalta video vie mahdollisuuksia vihjailulta tekstin rivien välissä. 

Mikä lopulta on sateenkaarihymni?

Luonnollisestikaan mitään virallista sateenkaarihymni-sertifikaattia ei ole. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen järjestöjen jollekin kappaleelle tai esittäjälle myöntämän tunnustuksen taustalla sen sijaan usein on niitä asioita, joita mitat täyttävissä sateenkaarihymneissäkin on.  

Sateenkaarihymnin aseman saavuttamisessa eduksi on ollut ja lienee vastakin se, että riittävän moni voi nimenomaan vähemmistöidentiteettinsä kautta löytää jotain omakohtaista. Kappaleen täytyy jollain tavalla tuntua voimauttavalta ja tarjota samastumispintaa.

Sateenkaarihymnejä

Suuria kansainvälisiä sateenkaarihymnejä on kymmeniä, joista on esimerkkejä alla olevassa luettelossa. Ne ovat useimmiten englanninkielisiä.

Judy Garland: Over the Rainbow (1939), West Side Story -musikaalista Somewhere (There's a Place for Us) (1957),

Mott the Hoople: All the Young Dudes (1972), Carl Bean: I Was Born This Way (1975) samoin Valentinon versio, The Rocky Horror Picture Show -musikaalielokuvasta Sweet Tranvestite (1975), Abba: Dancing Queen (1976), Donna Summer: I Feel Love (1977), Gloria Gaynor: I Will Survive (1978), Sylvester: You Make Me Feel (Mighty Real) (1978), Cheryl Lynn: Got to Be Real (1978), Village People: Y.M.C.A. (1978), Macho Man (1978) sekä Go West (1979) ja Pet Shop Boysin versio (1990), Sister Sledge: We Are Family (1979),

Diana Ross: I'm Coming Out (1980), The Weather Girls: It's Raining Men (1982), Miquel Brown: So Many Men, So Little Time (1983), Hullujen häkki -musikaalista I Am What I Am (1983), Frankie Goes to Hollywood: Relax (1983), Bronski Beat: Smalltown Boy (1984) ja Why? (1984), Queen: I Want to Break Free (1984), Eurythmics & Aretha Franklin: Sisters Are Doin' It for Themselves (1985), Cyndi Lauper: True Colors (1986), Erasure: A Little Respect (1988),

Madonna: Vogue (1990), K.D. Lang: Constant Craving (1992), RuPaul: Supermodel (You Better Work) (1992), Jill Sobule: I Kissed a Girl (1995), Cher: Believe (1998) ja Strong Enough (1999), Whitney Houston: It's Not Right But It's Okay (1999),

Heather Small: Proud (2000), Britney Spears: Stronger (2000), Kylie Minogue: Spinning Around (2000) ja Your Disco Needs You (2001), Christina Aguilera: Beautiful (2002), Paris Hilton: Nothing in This World (2006) ja Stars Are Blind (2006), Lili Allen: Fuck You (2009),

P!nk: Raise Your Glass (2010), Kylie Minogue: All the Lovers (2010), Lady Gaga: Born This Way (2011), Christina Aguilera: Let There Be Love (2012), Kelly Clarkson: People Like Us (2012), Macklemore & Ryan Lewis feat. Mary Lambert: Same Love (2012), Tegan and Sara: Closer (2013), Against Me!: True Trans Soul Rebel (2014), Hayley Kiyoko: Girls Like Girls (2015), Years & Years: King (2015), Sam Smith: Him (2017) sekä Lil Nas X: Old Town Road (2019).

Sen lisäksi eri maissa on usein paikallisilla kielillä laulettuja sateenkaarihymnejä. Ne harvemmin löytävät tiensä muille kielialueille tai käännöskappaleina löytävät asemaansa sateenkaarihymninä. Myös Eurovision laulukilpailusta on noussut alueellisesti sateenkaarihymnin asemasta nauttivia kappaleita: hlbti-vähemmistöjä ovat puhutelleet esimerkiksi Israelin Dana International: Diva (1998), Serbian Marija Šerifović: Molitva (2007) ja Itävallan Conchita Wurst: Rise Like a Phoenix (2014) sekä eräät muutkin laulut.

Suomessa kotimaisista kappaleista tunnettuja ovat esimerkiksi Paula Koivuniemi: Aikuinen nainen (1982), Pirkka-Pekka Petelius: Tra-la-la (1985), J. Karjalainen: Ankkurinappi (1982), Leevi and the Leavings: Poika nimeltä Päivi (1985) ja Jenni Vartiainen: Ihmisten edessä (2007).

Sateenkaarihymnit-artikkelisarja

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!