Kantaa ottavat sateenkaarihymnit

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • Sami Mollgren

Kappaleesta tulee sateenkaarihymni yleensä sen voimauttavuuden ja samastuttavuuden ansiosta. Toisinaan mukana on kuitenkin kantaaottavuutta yhdenvertaisuuden puolesta: vääryyden osoittamista tarinallisin keinoin tai sitten suoraa oikeuksien vaatimista.

Vuonna 1984 Bronski Beat -yhtyeen julkaisema laulu Smalltown Boy kertoi tarinan kodin ja pikkukaupungin ahdistavaa ilmapiiriä suurkaupunkiin pakenevasta homoseksuaalisesta nuorestamiehestä. Why? puolestaan pohti sitä, miksi yhdenlainen rakkaus on ongelma. Molemmat kappaleet olivat The Age of Consent (suom. Suojaikäraja) -albumilla; Isossa-Britanniassa homosuhteiden suojaikäraja oli pitkään 21, mutta heterosuhteiden 16. Vuonna 1985 Bronski Beatin jätettyään falsettilaulustaan tunnettu avoimesti homo Jimmy Somerville oli perustamassa The Communards -yhtyettä, ja jatkoi siellä sateenkaariaktivismiaan. Myöhemmin hän lähti soolouralle.

Erasure otti vuonna 1988 kantaa kappaleella A Little Respect Margaret Thatcherin pääministerikaudella Isoon-Britanniaan säädettyyn lakipykälään 28, joka kielsi homoseksuaalisuuden esittämisen julkisuudessa myönteisessä valossa. Lakipykälä kumottiin Skotlannissa vuonna 2000 ja muualla 2003-2004. Käytännössä kyseessä oli Suomessa vuodesta 1971 vuoteen 1999 voimassa olleen kehotuskiellon tai Venäjällä vuodesta 2013 hyväksytyn ns. homopropagandalain tyyppinen kaltainen säännös. 

Myös Boy George otti kantaa asiaan kappaleella No Clause 28.

Lukuisilla viihdealan tunnustuksilla palkittu yhdysvaltalainen laulaja Lady Gaga (oik. Stefani Joanne Angelina Germanotta) syntyi 28.3.1986. Hän aloitti uransa vuonna 2005. Vuonna 2010 tallennettu ja helmikuussa 2011 julkaistu Born This Way nousi listojen kärkeen monissa maissa ja se palkittiin esimerkiksi vuoden 2011 MTV Video Music Award -gaalassa parhaan kantaa ottavan videon tunnustuksella.

Australialainen Tones and I (oik. Toni Watson, s 1999) kertoo kappaleessaan Johnny Run Away (2019) tarinan ystävästään, jonka isä ei hyväksynyt kaapista tulleen poikansa homoseksuaalisuutta.

Kotimaisista hymneistä Jenni Vartiaisen Ihmisten edessä -kappaletta voi pitää sävyltään kantaa ottavana, samoin Jukka Takalon Jokainen on vähän homo -kappaletta.

Sateenkaarihymnit-artikkelisarja
Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!