Teatteriesitykset, elokuvat ja televisiosarjat ovat synnyttäneet kosolti sateenkaarihymnejä. Osa kappaleista on vartavasten tehty niitä varten, jolloin merkityksellisyys hlbti-näkökulmasta voi olla peräisin niistä - tai yhtä hyvin jostain muusta myöhemmästä yhteydestä. Toisinaan esimerkiksi jossain hlbti-teemaisessa elokuvassa tai sarjassa kuultu jo aiemmin tehty kappale on saanut siitä uutta merkitystä hlbti-näkökulmasta.
Teatteri
Saksalaisesta Kabaree-esityksestä 1920-luvulta puolestaan on peräisin Das lila Lied, jossa on viittauksia miesten väliseen läheisyyteen. Laulun teksti (Kurt Schwabach) syntyi Magnus Hirschfeldin seksuaalitieteen instituutin ensimmäisen konferenssin jälkimainingeissa. Kertosäkeen ensimmäisen rivin arvellaan viittaavan homoseksuaalisuutta käsittelevään filmiin Anders als die Andern (suom. Erilaisia kuin toiset).
Drag-teemaisen Kinky Boots -musikaalin (2012) Cyndi Lauperin kirjoittamia lauluja ovat Raise You Up ja Just Be.
Elokuvia
Varhaisin esimerkki valkokankaalta peräisin olevasta sateenkaarihymnistä on Ihmemaa Oz -elokuvasta peräisin oleva Judy Garlandin Somewhere Over the Rainbow. Se on myös ylipäänsä varhaisimpia sateenkaarihymnejä.
Musikaalista The Rocky Horror Show tehty musikaalielokuva The Rocky Horror Picture Show (1975) teki tunnetuksi kappaleen Sweet Transvestite.
Australiaan sijoittuva drag-teemainen ja sukupuolen moninaisuutta käsittelevä The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert (suom. Priscilla, aavikon kuningatar) -elokuva vuodelta 1994 nosti esiin monia sateenkaarihymnejä. Näistä esimerkkeinä CeCe Peniston: Finally (1992), Charlene: I've Never Been to Me ja Abba: Mamma Mia.
Transteemaisesta musikaalista Hedwig and the Angry Inch (1998) tuotettiin saman niminen elokuva (2001). Näistä on peräisin kappale The Origins of Love.
Kalliovuorille, luoteiseen Yhdysvaltoihin karjapaimenten maailmaan sijoittuva miesten välisestä rakkaudesta kertova Brokeback Mountain -elokuva teki tunnetun laulajan esittämästä countrymusiikkia edustavasta kappaleesta ensimmäistä kertaa sateenkaarihymnin. Willie Nelsonin 2006 levyttämä versio kappaleesta Cowboys Are Frequently, Secretly Fond of Each Other oli alkuaan Ned Subletten vuonna 1981 levyttämä.
Sarjat
Suosittu televisiosarja voi toimia ideana musiikkivideolle. Englantilaisen rockyhtye Queenin kappale I Want to Break Free julkaistiin 1984 ja se on yhtyeen yhdennellätoista studioalbumilla The Works. Kappaleen on tehnyt yhtyeen basisti John Deacon. Musiikkivideolla yhtyeen jäsenet ovat pukeutuneet Coronation Street -televisiosarjan naishahmoiksi. Queenin klassiseen kokoonpanoon kuuluivat Freddie Mercury (laulu, piano, kosketinsoittimet), Brian May (kitara), Roger Taylor (rummut) ja John Deacon (bassokitara). Yhtye perustettiin 1970, mutta sen toiminta hiljeni Freddie Mercuryn kuoltua aidsiin marraskuussa 1991. Queen teki paluun vuonna 2004 ja 2010-luvulla yhtye on tehnyt yhteistyötä laulaja Adam Lambertin kanssa. Queenin homohymneiksi luettaviin kappaleisiin kuuluvat myös Somebody to Love (1976) ja Don't Stop Me Now (1978).
Esimerkiksi Älä kerro äidille (engl. Queer as Folk) -brittisarjan soundtrackille päätyneet kappaleet saivat vuosituhannen vaihteen alla lisänostetta. Samoin on laita draamasarjan yhdysvaltalaisversion, jota tehtiin kaikkiaan viisi tuotantokautta.
Drag
Näyttämöitaidetta on myös drag. Suuri osa drag-taiteilijoista ammentaa esityksissään sateenkaarihymneistä. Jotkut sateenkaarihymnit saavat kiittää asemastaan drag-taiteilijoita. Ja jotkut sateenkaarihymnit ovat drag-taiteilijoiden teoksia.
Kansainvälisesti tunnetuimpia nimiä tältä saralta ovat yhdysvaltalaiset Divine ja RuPaul.
Divine, oikealta nimeltään Harris Glenn Milstead (1945-1988) oli yhdysvaltalainen näyttelijä ja laulaja. Hänen Hi-NRG -genreä edustavat suurimmat hittinsä You Think You're a Man ja I'm So Beautiful ovat molemmat vakiintuneita Gay Anthemeita.
Etunimellään esiintyvä RuPaul Andre Charles (s. 1960) tunnetaan paitsi RuPaul’s Drag Race -tv-ohjelmasta myös Gay Anthemeihin kuuluvasta hitistään Supermodel (You Better Work). Hän on myös duetoinut Elton Johnin kanssa kappaleen Don't Go Breaking My Heart.
Drag on esitystaiteen muoto. Sitä ei pidä sotkea transvestismiin, eikä drag-taiteilijoita tai yleisemmin taiteenlajia ei pidä sekoittaa itsestäänselvästi seksuaali- tai sukupuolivähemmistöihin. Dragin yhteys hlbti-vähemmistöihin on olemassa lähinnä perinteen ja kulttuurin kautta. Merkittävänä taustasyynä dragtaiteelle osana "homokulttuuria" on pride-ilmiön syntyyn johtaneiden kesän 1969 New Yorkin Stonewall-mellakoiden näkyvinä hahmoina vaikuttaneiden voimakkaasti meikattujen ja korostuneen feminiinisesti pukeutuneiden henkilöiden toiminta.