HLBTI-ihmisten asema asevoimissa: Uusi-Seelanti ykkönen, Suomi sijalla 16

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 2

Torstaina 20. helmikuuta julkaistussa LGBT Military Index -tutkimuksessa selvitetään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien asemaa eri maiden asevoimissa.

Tutkimuksessa 103 maata on pisteytetty erilaisten myönteisiksi ja kielteiseksi katsottujen käytäntöjen toteutumisen perusteella. Kunkin maan tulokseen vaikuttaa esimerkiksi se, onko avoimesti hlbti-vähemmistöihin kuuluvien ylipäätään mahdollista palvella armeijassa ja miten hlbti-ihmisten pyritään edistämään tai esiintyykö suorastaan syrjintää.

Tutkimuksen on julkaissut The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS).

Täydet pisteet saaneen Uuden-Seelannin jälkeen sijoittuivat Alankomaat, Iso-Britannia, Ruotsi, Australia, Kanada, Tanska, Belgia, Israel, Ranska, Espanja, Saksa, Norja, Uruguay, Kroatia. Jaetulla 16. sijalla ovat Argentina, Suomi ja Itävalta. Seuraavina ovat Tsekki, Portugal, Brasilia, Bolivia, Viro ja Albania. Vuonna 2011 "Don't Ask, Don't Tell" -käytännöstään luopunut USA oli sijalla 40.

Synkin tilanne on Nigeriassa. Häntäpään maita ovat myös Iran, Syyria, Zimbabwe, Ghana, Saudi-Arabia, Uganda, Botzwana, Kamerun, Kenia, Oman, Kazakstan, Gambia, Sudan, Belize, Bangladesh, Tansania, Arabiemiraatit, Sambia ja Egypti.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Suomen puolustusvoimilla kehittämiskohteita

Suomessa ei esimerkiksi ole toimijaa tai toimintaa, joka erityisesti tukisi armeijassa olevia hlbti-ihmisiä. Sen sijaan Alankomaissa, Uudessa-Seelannissa ja Isossa-Britanniassa valtio huolehtii tällaisesta toiminnasta. Ruotsissa, Saksassa, Sveitsissä ja USA:ssa toiminta on valtiosta irrallista. Italiassa ja Israelissa toiminta on osa muuta hltbi-järjestötoimintaa.

Suomelta jäi pisteitä saamatta myös siksi, ettei homofobisia ja transfobisia viharikoksia erikseen tunnusteta. Puolustusvoimat ei virallisesti myöskään ole ilmaissut tukeaan sukupuoli-identiteetin moninaisuudelle, toisin kuin seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudelle.

Suomessa asevoimat ei myöskään ole ollut virallisesti edustettuna pride-tapahtumissa.

Mallimaa Alankomaat

Alankomaiden asevoimat aukaisi ovensa homoille noin 40 vuotta sitten, ja maahan perustettiin vuonna 1987 ensimmäisenä maailmassa järjestö, jonka tehtävänä on tukea asevoimissa palvelevia homoja. Hollannilta jäi saamatta pisteitä siksi, koska sukupuolivähemmistöjen asemaa ei ole virallisesti täysin tunnustettu.

- Kyse ei ole niinkään ihmisoikeuksista, vaan myös työn laadusta. Jos homoseksuaalisen henkilön ei tarvitse piilotella suuntautumistaan, he voivat keskittyä muihin asioihin murehtimatta mahdollista syrjityksi joutumistaan, sanoi Alankomaiden armeijan eversti Dirk Jan Broks uutistoimisto AFP:lle tutkimuksen julkaisun yhteydessä torstaina.

The LGBT Military Index, Version: 20 February 2014
HCSS: LGBT Military Index
The West Australian: New Zealand tops gay inclusion in the army

2 kommenttia

Noh, Helsinkiä oli ainakin puolustamassa viime sodissa ainakin yksi homo-mies, eräs Touko Laaksonen, se joku Tom of Finland, 23-vuotiaana ilmapuolustuksessa. Taisipa olla jopa osallisena venäläiskoneen alaspudottamisessakin, kun siitä ainakin ansiomerkinkin sai. Lisäksi hän oli myös Viipurinlahden torjuntataisteluissa mukana ja oman kertomansa mukaan surmasi siellä puukollaan venäläisen, ikäisensä laskuvarjojääkärin.

Hän tässä kuvassa takarivissä ihan oikeanpuolimmaisena

http://worldoftomoffinland.com/insider_trading_tof/wp-content/uploads/2011/06/WB_27.01.jpg

Ja Helsingin suurpommitukset menivät 70 vuotta sitten näin

http://fi.wikipedia.org/wiki/Helsingin_suurpommitukset
Noh, itselläni kyllä meni ihan mukavasti.
Ne työkaverit tiesivät, joiden piti. Muut eivät.

Edelleenkin minun ja mieheni perhetuttavista ja -ystävistä on noin 80% minun ammattiupseerikavereitani ja heidän perheitään.

Revi Riqu siitä