Hämeenlinnassa kiistaa - sateenkaariliputusta verrataan hakaristilipun vetämiseen hallintorakennusten salkoon

  • Uutinen
  • Pride
  • Sami Mollgren
  • 1
Hämeenlinnassa järjestettiin ensimmäinen pride-paraati lauantaina 1.8.2015. Osallistujia oli noin 400. (kuva: Mikko Väisänen)

Perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu Teppo Turja (ps) teki huhtikuussa valtuustoaloitteen siitä, että Hämeenlinnassa kaupunki liputtaisi virallisesti vain siniristilipulla. Turjan aloitteen taustalla on Riihimäellä tehty päätös sateenkaariliputuksesta, jossa asiaan liittyi myös kiistelyä. Muissakin suomalaiskaupungeissa liputetaan pride-tapahtumien aikaan sateenkaarilipuilla.

Turja on avautunut asiasta Hämeen Sanomien mielipidepalstalla, jossa julkaistussa kirjoituksessa hän kuvaa pride-lipun vetämisestä Hämeenlinnan raatihuoneen katolle pöyristyttäväksi, täydellisen kohtuuttomaksi ja epäasialliseksi.

- Kyse on yksiselitteisesti ahkerasti markkinoidusta sukupuolivähemmistöjen viikosta ja heidän kansalaisliikkeensä lipusta eikä suinkaan mistään koko kansaa yhdistävästä tasa-arvoa korostavasta toimesta, kirjoittaa Turja.

Hänen mukaansa tasa-arvon liputtamiseen riittää 19. maaliskuuta vietettävä Minna Canthin päivä. 

Turja kirjoittaa lipun olevan vallan symboli. Hän toteaa kirjoituksessaan hakaristilipun vedetyn salkoon natsi-Saksan miehittäessä naapurimaitaan ja vastaavan tapahtuneen Venäjän miehitettyä Krimin Ukrainalta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Hän katsoo voitavan tulkita valloituksen merkiksi, jos Suomessa "viralliseen salkoon vedetään vähemmistöjä edustavan liikkeen symboli". Kirjoituksessaan Turja myös katsoo seksuaalivähemmistöjen nykyisin olevan "monin muin tavoin yliedustettuja niin julkisuudessa kuin kulttuurielämässä".

Ylen mukaan Turjan tekemän valtuustoaloitteen ovat allekirjoittaneet myös hänen puoluetoverinsa Lulu Ranne, Matti Mikkola, Jonni Levaniemi, Antero Niemelä ja Vesa Mäkinen sekä keskustan Hannu Kärpänen ja Antti Leinikka

Yle kertoo, että Hämeenlinnaan halutaan kesälle 2020 oma pride-tapahtuma.

Hämeenlinnalainen Kuura Maula katsoo valtuutettujen aloitteen olevan räikeän läpsäisyn kasvoille. Hänen mukaansa se rajoittaa ihmisen oikeutta olla sellainen kuin haluaa ilman pelkoa tai häpeää. Maula oli tiedottajana, kun Hämeenlinnassa järjestettiin pride-tapahtuma edellisen kerran kesällä 2015. Tuolloin tapahtumassa oli noin 400 osallistujaa. Syksyllä 2016 kaupungissa vietettiin sateenkaariviikkoa, johon ei liittynyt esimerkiksi kulkuetta tai muuta ulkoilmatapahtumaa.

1 kommenttia

Radikalisoituneen ääri-kristillinen kansallissosialismi-natsismihan, haka-ristikuntineen on nimenomaan persuille mieluisa, sillä ovathan persupoliitikot olleet viettämässä muistokokoontumisiaan Suomessakin haka-ristikunnan natsi-kristittyjen aatemiehen haudallakin. Swastika-hakaristejä ovat Manner-Euroopankin kirkot täynnänsä.

Pride-lipun värit eivät symboloi mitään seksuaalisuutta, vaan persu-seksuaalisesti suuntautuneetkin ovat tervetulleita Pride-juhlintaan, jos vain kykenevät olemaan tervehenkisesti, eivätkä pervoile ihan epätervehengellisesti.

Enempikin Teppo Turjan olisi syytä miettiä sitä, miten Suomessa salkoon voidaan vetää ristilippua, jossa on ikäviä viitteitä Lähi-idän takapajuisen pakanallisesta kristinuskomuksesta, joka tuli Suomeen kun perinteisesti rajat olivat auki ystävällisin odotuksin ja joka uhkasi tappaa ihmisiä ja tappoikin, jos he eivät alistuneet tuon Lähi-idän haittamaahanmuuttaja-kristinuskomuksen valtaan ja jos eivät hylänneet suomalaisia arvoja ja suomalaista kulttuuriperintöä.
Hämeenlinnankin kupeessa on Katumajärvi, jossa hämäläisiä kävi miekkapakkokasteen jälkeen laupiaasti kastautumassa pois pakotus-kristinuskomuksesta. https://www.google.fi/maps/@60.986085,24.538962,13.75z

Ehkäpä nimimerkin "Usko.Vapaavuori" olisi syytä käydä jututtamassa persu Teppo Turjaa ja kertomassa, mitä Pride-lipun värit symboloivat, jotta Turja voisi uskonpuhdistua epäsuomalaisesta ristiriitaisuudestaan.